WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Aan de slag in de tuin in december en januari

In de Tuin, op het terras en op het balkon.

Tuinaanleg en inrichting.

Tijd om.
-    De dakgoten van huis, schuur en kas schoon te maken
-    Een drainagesysteem aan te laten leggen op plaatsen waar water blijft staan. Een klus voor de hovenier. Kijk voor adressen op www.woningweetjes.nl
-    Gereedschap schoon te maken, in te vetten en/of te laten slijpen.
-    De bestrating van het terras, de  bouw van een tuinhuis en andere grote klussen aan te pakken
-    Te inventariseren welke onderdelen gerepareerd moeten worden of aan vervanging toe zijn.
-    Palen van hekken en schuttingen te vervangen die in zo’n slechte staat verkeren, dat ze bij storm wel eens om kunnen gaan.

Vogels Welkom.
Wilt u vogels voedsel, onderdak en nestgelegenheid bieden? Dat lukt niet met tips en de tuinontwerpen die te vinden zijn op de site van de vogelbescherming. Hierop staan ook adressen die u hoogstpersoonlijk advies komen geven om nog meer vogels naar de tuin te lokken.

Terras en balkonplanten
Tijd om.
-    Regelmatig te controleren of de planten water nodig hebben, giet niet tijdens vorst.
-    Oude bloemen uit de winterviolen te halen om ze te motiveren tot nog langere bloei.
-    Bakken bij vorst van de balustrade te halen en op de grond te zetten, zodat ze wat meer beschut staan.
-    De ruimte waar planten overwinteren op mooie dagen een uurtje te ventileren door ramen en luiken open te zetten.
-    Kale aarde in potten en bakken af te dekken met houtsnippers of grind. Dat voorkomt modderspatten op bloemen en bladeren.
-    Potten en bakken vrij van de grond te zetten, zodat het water snel weg kan stromen.

Check de Buxus.
Ook Buxus in pot kan in de winter last hebben van droogte. Door te weinig regen, of doordat het water de potgrond niet bereikt, maar via de bladeren buiten de pot belandt. Aan een Buxus is niet direct te zien of hij watergebrek heeft. Het duurt wel een paar maanden voor hij bruin wordt en dan is er niets meer aan te doen. Voel daarom eens in de week of de grond nog een beetje vochtig is. Geef water als dat niet het geval is. Geef geen water tijdens vorst en sneeuw.

Controleer iedere maand de dahliaknollen in de winterberging. Zien ze er rimpelig uit, maak ze dan vochtig met de planten spuit en wikkel ze weer in het krantenpapier.

Tijd om.
-    De allerlaatste bollen te planten
-    Een grondtest te nemen of te laten nemen.
-    Rotsplanten te bevrijden van herfstbladeren. De grond onder de bladeren blijft te vochtig en daar houden deze planten niet van.
-    Wortelstekken te nemen van vaste papaver
-    Verlanglijstje te maken van de planten die u wilt zaaien en de zaden meteen online of per post te bestellen.
-    Organische siertuinmest te strooien bij bollen die al jaren op dezelfde plek staan.
-    Planten die scheef gewaaid zijn weer recht te zetten door de grond met de voet rondom aan te drukken. Dit is vaak nodig met planten die nog maar net geplant zijn.
-    Nieuwe borders voor te bereiden door de grond los te spitten en er een flinke hoeveelheid compost en gedroogde koemest door te werken.

Nog even snel
Bij vorstvrij weer kunnen tulpen zelfs in December nog worden geplant. Maak een mix van verschillende tulpen die mooi kleuren bij de bloesem van bomen en planten die in dezelfde periode bloeien.

Vijver  & Gazon
-    Pompen en filters van vijvers en waterornamenten die ’s winters niet gebruikt worden binnen te halen en schoon te maken.
-    Een net te spannen zolang er nog blaadjes naar beneden dwarrelen.
-    De ijsvrijhouder bedrijfsklaar te maken. Als er vorst wordt voorspeld, kan hij de vijver in om te voorkomen dat de vijver helemaal dichtvriest.
-    Tussen nu en begin april lekken op te sporen en te repareren.

Gazon
-    Kanten te steken als dat nog niet is gebeurd. Ga op een plank staan om uw gewicht over het gras te verdelen.
-    Een randje stenen aan te brengen, zodat het gazon er strakker uitziet en er geen kantjes meer gestoken hoeven te worden.
-    De grasmaaier weg te brengen voor een onderhoudsbeurt.
-    Bladeren te blijven verwijderen om geel worden van het gras te voorkomen.

Winterproject A
Vijver aanleggen.
De winter is een prima periode voor de aanleg van een vijver. De installatie van een voorgevormde vijver is niet zo moeilijk.
Kies een voorgevormde vijver met een moeraszone en een of meer plantranden op verschillende diepten.
Plaats de vijver op zijn plek en zet de omtrek op de grond met stokjes uit. Teken met een stok de lijnen in de grond van het middengedeelte.
Graaf de vorm van de vijver uit, maakt het gat rondom 10 cm groter en 10 cm dieper, zodat de bak er makkelijk in past en zand er goed kan worden in gespoeld.
Stort 10 cm zand op de bodem, stamp het aan en zorg dat de bodem waterpas is. Zet de vijverbak erin en controleer tijdens het hele proces met een lat over de rand of de vijver waterpas blijft staan.
Vul de vijver voor eenderde met water en spoel het zand rondom goed in.
Rond af met een laagje tuingrond voor de beplanting en  vul de vijver. De oever kan worden beplant. Wacht met het beplanten van de vijver tot april.

Voor een gezond vijver leven. Tip!
Voor waterplanten , vissen en ander waterleven is het van levensbelang dat de zuurstoftoevoer op gang blijft en gassen via het wateroppervlak kunnen ontsnappen. Installeer daarom voor de vorst invalt een ijsvrijhouder met een luchtpompje.

Wintertips
-    Loop zo min mogelijk over een bevroren gazon, doet u dat wel, dan zijn de looppaadjes vaak tot in het voorjaar te zien.
-    Wees ook voorzichtig tijdens regenrijke periodes. Veel lopen veroorzaakt modderpaadjes en het kan maanden duren voordat die zijn hersteld.
-    Moet u veel met de kruiwagen en spullen heen en weer lopen, dan is een uitrolbaar paadje handig. Het gewicht wordt verdeeld, waardoor het gras minder te lijden heeft.

Stap voor stap een boom planten
Bomen die in pot zijn opgekweekt, kunnen het hele jaar worden geplant. Bomen die bij de kweker in de volle grond stonden en bomen met kale wortels kunnen het beste tijdens hun rustperiode van half November tot half Maart worden geplant.
Stap 1.
Graaf een ruim plantgat waar de kluit gemakkelijk in past. Maak het gat zo diep, dat de boom straks een paar centimeter hoger komt te staan dan bij de kweker. Na het inklinken van de grond staat de boom straks even diep als bij de kweker en dat is de bedoeling.
Stap 2.
Meng besmette tuinaarde door de grond die uit het plantgat komt.
Stap 3.
Zet de boom in het plantgat. Verwijder de pot of de lap waarin de kluit verpakt is en maak de kluit met de hand rondom wat los.
Stap 4.
Maak met een grondboor een of twee gaten voor een of twee boompalen die scheefgroeien voorkomen. Sla de palen in de grond.
Stap 5.
Houd de boom recht en vul het gat rondom op met het grondmengsel. Beweeg de boom met kale wortels een beetje op en neer, zodat de grond goed tussen de wortels komt. Druk de grond met de voet rondom aan.
Stap 6.
Bevestig de boom met boomband aan de paal of palen en geef gedurende drie tot vier maanden geregeld water.
 
Tijd om.
-    Te controleren of boomband niet te strak rond de stam(men) zit.
-    Bomen , struiken en hagen te planten  ( alleen niet als de vorst in de grond zit)
-    Rozen te planten en te verplanten
-    Nieuwe aanplant na te lopen om te kijken of de wind ze niet te veel loswrikt uit de grond. Even aandrukken met de voet.
-    De wilde wingerd die wat te opdringerig is geworden terug te knippen.
-    Na een fikse sneeuwbui sneeuw van hagen en coniferen te bezemen om het breken van takken te voorkomen.

Bomen, Struiken en Klimplanten
Nu planten Frambozen.
Plant frambozen van het najaar tot het vroege voorjaar in grond waaraan flink wat compost is toegevoegd. Houd tussen de planten een afstand aan van 30cm. Leid frambozen langs strakgespannen draden tussen palen of langs draden tegen muur of schutting. Er zijn zomerframbozen ( oogst juni en juli) en herfstframbozen (oogst augustus tot oktober)

De Moestuin
Spruiten oogsten.
De onderste spruiten worden het eerste geoogst. Dreigen de planten topzwaar te worden? Zet er stokken of takken bij en bind ze daar losjes aan vast.
Tijd om.
-    Fruitbomen en struiken te planten.
-    Een laag mulch rond fruitbomen aan te brengen.
-    Winterstekken te nemen van aalbes, kruisbes, witte aalbes en zwarte bes.
-    Spruitjes , winterwortel, broccoli, prei en boerenkool te oogsten.
-    De druif te snoeien rond oud en nieuw.
-    Vrijgekomen bedden nog eens goed om te spitten en meteen zevenblad, boterbloem en winde met wortel en al te verwijderen.
-    Een zaai- en plantschema te maken om de ruimte straks optimaal te benutten.
-    De binnenkant van de kas geheel of gedeeltelijk te bekleden met noppen folie. Dat spaart energie en biedt extra bescherming tegen de vorst.
-    Appel en perenboom te snoeien.
-    De ramen van de kas geregeld schoon te maken voor een optimale inval van het daglicht.