Geldrop
Het huidige Geldrop vormt sinds de gemeentelijke herindeling samen met Mierlo één gemeente. Er wonen in het dorp Geldrop inmiddels ruim 28.000 mensen. Samen met Mierlo zijn het er meer dan 38.000.Hoe oud Geldrop is weet men niet precies, maar er zijn onlangs vondsten gedaan uit het tijdperk van de rendierjagers, en dat is zo’n 10.000 jaar geleden. Van origine was het dorp een onderdeel van het gebied Gelre, waar ook de naam vandaan komt; ‘Gelders Dorp’.
Het bestaat eigenlijk uit drie kernen: Centrum, Braakhuizen en Hoog Geldrop, wat het belangrijkste dorp was van oude gemeente Zesgehuchten. Deze gemeente bestond weer uit Hout, Hulst, Riel, Genoenhuis, Gijzenrooi en dus Hoog Geldrop. Deze gemeente maakt sinds 1921 deel uit van Geldrop.
Geldrop staat bekend om een aantal producten die er gemaakt worden die heel de wereld overgaan. De belangrijkste in Nederland, en misschien wel de meest bekende is de ontbijtkoek van De Koninklijke Peijnenburg. Deze fabriek is al sinds het begin in 1883 gevestigd in Geldrop. Het is van een kleine familie bakkerij uitgegroeid tot één van de grootste koekfabrikanten van Nederland!
Een ander zeer bekend bedrijf in Geldrop is DAF. Dit bedrijf is sinds 1928 het snelst groeiende vrachtwagen bedrijf van Europa. In Geldrop werken ruim 6200 mensen elke dag weer aan vrachtwagens, maar ook aan andere producten zoals landingsgestellen voor gevechtsvliegtuigen en meer van dat soort ‘special products’.
Oorspronkelijk was de belangrijkste inkomsten bron van Geldrop de textielnijverheid. Dit stamt al van uit net na de middeleeuwen.
Een paar belangrijke en zeer noemenswaardige locaties in en rond Geldrop zijn het Kasteel Geldrop en natuurlijk niet te vergeten het natuurgebied de Strabrechtse Heide. Ook het centrum van Geldrop, met zijn pas aangelegde en geheel vernieuwde horeca plein is zeker een bezoekje waard!