WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Welkom in Bergeijk

Ook wel de schone parel in de Groene kempen. De Gemeente Bergeijk is een veelzijdige gemeente . Rust en groen en de geneugten des levens.

Bergeijk kwam in de loop van de 13e eeuw steeds meer onder de invloed van de hertogen van Brabant. De macht van de lokale grootgrondbezitters, nam in die tijd sterk af ten gunste van de Hertog. In 1331 Gaf Hertog Jan 111 van Brabant een gedeelte van de heide in gebruik aan de inwoners van Bergeijk en Westerhoven. Daar kon de bevolking veeweiden en turfsteken.

Nu nog steeds is het belangrijkste bestaan hier de landbouw.

De Gemeente Bergeijk bestaat uit de kernen Bergeijk (hof en Loo) Luyksgestel, Riethoven, Walik, Weebosch en Westerhoven. Ieder met hun eigen karakter maar twee zaken hebben ze allen gemeen: Rust en Groen.! Ruim 85% van het 10.000 hectare grote grondgebied bestaat uit bos , natuur en landbouwgrond. Bergeijk met een uitgebreid netwerk van fietsroutes grenst aan Belgie, zodat het maken van fietstochten letterlijk en figuurlijk onbegrensde mogelijkheden biedt. De gemeente telt inmiddels zo n kleine 18000 inwoners.

Naast de Natuurlijke omgeving is er veel te zien in de diverse dorskernen. Zo vindt u in het centrum van Bergeijk het standbeeld van het bekende “Hermenieke”en een aantal ontwerpen van de beroemde architect Rietveld. In het grensdorp Luyskgestel herinneren de standbeelden van de “Koperteut”en ‘d Kraaienpoot’aan de belangrijke fases in de geschiedenis van de kempen namelijk de handel en het smokkelen. In Westerhoven is de Valentinuskapel zeker een bezoekje waard. Gezellig shoppen kan in het vriendelijk winkelhart van Bergeijk.

Voor de toeristen onder onder ons is er een breed scala aan overnachtingsmogelijkheden in Bergeijk.

Het wonen in Bergeijk, met zijn rijkdom aan natuur en rust, is dan ook een lust voor het oog.