WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Keukens

Altijd al een grote woonkeuken willen hebben in landelijke stijl? Of toch liever een strakke moderne keuken met kastjes die afgewerkt zijn in hoogglans? Een industriële keuken met veel RvS kan ook erg tot de verbeelding spreken.

Bij keukens is tegenwoordig ook bijna alles te combineren. Hout met metaal, metaal met kunststof en ga zo maar verder. Het verwerken van hout in zijn natuurlijke kleur en motief kan erg mooi zijn. Als u bijvoorbeeld een aanrechtblad kiest van hout en dit laat aflakken, hoeft het niet onder te doen voor een blad met een kunststof fineerlaag of een RvS aanrechtblad.

De keuze van de materialen hangt natuurlijk het meeste samen met uw smaak. Maar de keuze van de apparatuur hangt voornamelijk af van gemak en comfort. Bij het kiezen van de juiste apparatuur komt bijvoorbeeld de vraag naar voren of u op gas wilt blijven koken, of toch liever op een mooie keramische of inductie kookplaat. Bij inductie dient u ook uw pannen aan te passen in veel gevallen. Niet alle pannen kunnen gebruikt worden op inductie. Elektrisch koken behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.
Wanneer u een nieuwe keuken wilt plaatsen is de opstelling van de keuken erg belangrijk. Wordt het een open L-vormige keuken, een U-vormige keuken, of bijvoorbeeld een rechte keuken met een mooi kookeiland erbij? Nadat u de opstelling heeft gekozen komt de juiste plaatsing van de apparatuur weer om de hoek kijken. Bouw je bijvoorbeeld de vaatwasser links of rechts van de gootsteen in? Nemen we een dubbele gootsteen of een enkele met een kleine spoelbak ernaast? Een oven of een magnetron mag natuurlijk ook niet ontbreken. Veel merken leveren ook combinaties van die twee, zodat u praktische kastruimte overhoud.

Denk bij het indelen van de keuken ook aan de plaatsing van de stopcontacten. We gebruiken tegenwoordig steeds meer keuken apparatuur, zoals een waterkoker en een koffiezetapparaat. Voldoende stopcontacten is dus erg handig. Ook de plaatsing van goede en mooie verlichting is belangrijk. Op dit gebied zijn er ook weer talloze mogelijkheden die u allemaal naar uw eigen smaak kunt kiezen.