WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Slim voorraadmanagement voor in de keuken

Het probleem: de voorraadkast puilt uit, maar toch pak je altijd mis. De macaroni is over de datum, de rijst is door de muizen aangevreten en de rest van je voorraad bestaat uit blikjes cocktailkersen. Tijd voor een spoedcursus!

Stap 1: inventariseren

Past de inhoud van je voorraadkast wel bij je kookgedrag? Vaak is je voorraadkast een vergaarbak van spullen die je nooit gebruikt. Bijvoorbeeld etenswaren uit een kerstpakket of de exotische blikjes lychees die je ooit voor een dineetje hebt ingeslagen en nooit hebt gebruikt. Voor een goede bevoorrading is het nuttig een lijstje te maken met spullen die je altijd in huis wilt hebben, zoals bijvoorbeeld afbakbroodjes of suikerklontjes en houdbare ingredienten voor gerechten die je geregeld maakt.
TIP: Schilder de binnenkant van je kastdeur met schoolbordverf en houd hierop je voorraad bij. Zo weet je altijd wat je in huis hebt of wat je nog moet kopen.

Stap 2:

Neem een vuilniszak en gooi alles weg wat over de datum is of wat is aangevreten door ongedierte. Keutels en knaagsporen wijzen op muizen, een soort spinrag duidt op Indische meelmot en kleine bruine beestjes in meel of rijst zijn broodkevertjes. Je kunt ongedierte voorkomen door je spullen goed te verpakken (zie stap 3). Neem ook afscheid van spulletjes die al jaren ongebruikt in de voorraadkast staan door ze weg te geven of er een fantasiemaaltijd van te maken.

Stap 3:

Droge producten (pasta, rijst en meel) kun je, ook als de verpakking geopend is, tot de “te gebruiken tot” datum bewaren mits ze wél goed afgesloten, donker en vooral droog bewaard worden. Open verpakkingen vormen een risico, niet alleen voor ongedierte maar ook bacterien en schimmels grijpen hun kans om op een vochtige plek te groeien. Laat pakjes en zakjes dus nooit open staan, maar sluit ze goed af met een afsluitknijper of –clip of giet de inhoud over in een goed afsluitbare voorraadpot. Je kunt natuurlijk ook de ouderwetse voorraadbussen, blikken of trommels gebruiken, zolang ze maar fris zijn.

Stap 4:

Plak op iedere voorraadpot een label met de inhoud en de houdbaarheidsdatum. Ook als het een transparante pot is, want wie ziet het verschil tussen bloem of maizena? Op sommige verpakkingen staat de houdbaarheidsdatum erg klein geschreven zodat je niet in de gaten hebt dat een product tegen de datum loopt, je kunt dit oplossen door zelf met een dikke stift de datum op de verpakking te schrijven.