WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Klimaatbeheersing

Het is buiten 30º C, het is erg vochtig en u wordt al maar lomer en lomer. Wat is er dan fijner om in een fijn, koel huis binnen te komen? U voelt zich meteen een stuk prettiger doordat het binnen ‘slechts’ 25º C is. Dit effect kunt u bereiken met een airconditioner. Het woord betekend letterlijk klimaatbeheerser. Ze koelen niet alleen de ruimte, maar ze halen ook het vocht uit de lucht en zuiveren de lucht. Zodoende heeft u binnen een stuk gezondere lucht.

Een airco kan niet alleen zorgen voor afkoeling van de lucht, maar kan ook als verwarmer van de lucht functioneren. Zodoende heeft u in de zomer én in de winter een aangename temperatuur in huis. Wanneer u nu een airco aan wilt schaffen, komt u voor een aantal keuzes te staan. Een voorbeeld is; nemen we een verrijdbare ‘mobiele’ airco, of nemen we een vaste airco met een buiten en binnenunit? U mag dan de componenten zelf installeren, maar het aansluiten van de leidingen tussen de binnen en de buitenunit moet u door een erkend installateur laten doen.

Een veel gehoord argument tegen airco’s die gesplitst zijn is dat ze nogal veel herrie maken, maar een mobiele airco op wieltjes is doorgaans veel luidruchtiger. Bij een split-systeem is de capaciteit vaak beter toereikend voor de ruimte die gekoeld of verwarmt moet worden en kan de temperatuur veel nauwkeuriger ingesteld worden, wat meer comfort met zich meebrengt. Ook met het geluid valt het tegenwoordig bij de goede merken heel erg mee. Het kosten -plaatje speelt daarbij natuurlijk ook een rol, maar een split-systeem airco gaat vaak zeker tien jaar mee en ook vaak langer. De afschrijving per jaar is daardoor veel minder in verhouding tot een mobiele airco. Mobiele airco’s zijn vaak geschikt om kleinere ruimtes waar minder makkelijk een binnenunit geplaatst kan worden koel te houden of te verwarmen.

Wanneer u een split-systeem airco ook gebruikt om de diverse ruimtes van uw woning ook te verwarmen kan u dat een flinke besparing opleveren. Al dan niet in combinatie met een warmteterugwinunit werkt een airco veel efficiënter als een gewone CV installatie met radiatoren. De luchtvochtigheid wordt ook nog eens gereguleerd en u krijgt veel sneller het gevoel van een aangenaam klimaat in huis.