WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Verschillende aircosystemen

Aircosystemen zijn er in alle soorten en maten. Er is maar 1 systeem dat precies aan uw wensen voldoet. Maak uw keuze dus zorgvuldig en raadpleeg altijd een erkende installateur, die u ook kan informeren over de regelgeving. Wilt u alleen koeling en de lucht ontvochtigen? Misschien ook verwarming? Verwarmen met airco is een uitkomst in situaties waarin de bestaande cv-installatie niet verder uitgebreid kan worden. Of in de seizoenen wanneer de cv buiten bedrijf is. Wist u dat er systemen zijn met geïntegreerde ventilatie, verwarming en luchtreiniging?

Verrijdbare airco of vaste airco

U kent ze wel: de airco’s op wieltjes. Vooral handig voor thuis. Maar de voordelen wegen niet op tegen de nadelen. Ze staan in de weg en de mate van koeling is teleurstellend. De warmte- en condensafvoer vindt meestal plaats via een slang uit het raam en het lawaai is oorverdovend. De kwaliteit van vaste airco’s (splitsystemen) is veruit superieur. Ze zijn veel duurzamer, veelzijdiger, comfortabeler én stiller.

Split- of multisplitsysteem

Splitsystemen bestaan uit een binnen- en een buitendeel die m.b.v. 2 dunne koelleidingen met elkaar zijn verbonden. Ze zijn (bijna) overal te plaatsen en leveren maximale prestaties. Multi-splitsystemen gaan nóg een stap verder. Deze maken het mogelijk om met één buitendeel verschillende ruimtes apart regelbaar te koelen of te verwarmen. Dus bijvoorbeeld overdag koelen in de woon- en werkkamer en ’s nachts in de slaapkamers.

De plaatsing van de airco

Het binnendeel van een splitsysteem is leverbaar voor montage aan de wand, op de vloer, aan het plafond en voor inbouw in of onder het plafond. De plaatsing van de units is niet alleen een kwestie van smaak en ruimtegebruik, maar bepaalt ook de manier waarop de lucht de ruimte wordt ingeblazen. Onjuiste plaatsing en een te grote of te kleine capaciteit leiden tot tocht, lawaai en/of onvoldoende koeling.

Warmtepomp en inverter

Wist u dat uw airco ook gebruikt kan worden voor verwarming? Split- en multisplit airconditioners kunnen ook worden geleverd in warmtepompuitvoering. De koelcyclus wordt dan omgekeerd: aan de buitenlucht onttrokken warmte wordt aan de lucht binnen afgegeven. Dit is een zeer efficiënt proces: warmte uit buitenlucht is immers gratis. Zelfs bij -20 graden Celsius kan de warmtepomp nog warmte uit de buitenlucht halen. Vooral in de tussenseizoenen kan de cv-installatie dan uitgeschakeld blijven. Zo bespaart u flink op energie. Veel (multi-)splisystemen zijn invertergestuurd. Dankzij de geïntegreerde inverter stemt het systeem zijn koel- op warmtecapaciteit continue af op de warmteproductie in de ruimte, de gemeten en de gewenste binnentemperatuur alsmede de grootte van de ruimte. Hierdoor ligt het energieverbruik 30% lager dan bij traditionele aan/uit-systemen. Bovendien zorgt de inverter voor nog meer comfort; door de snelle inschakeltijd wordt de gewenste temperatuur sneller bereikt.