WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Nuenen

Nuenen vormt samen met Gerwen en Nederwetten één gemeente. De dorpen zijn ontstaan tussen de vijfde en de achtste eeuw na Christus. Gerwen is het oudste dorp van de drie. Dit stamt uit de Germaanse tijd, afgeleid uit de vondsten die gedaan zijn in 1863 en 1915.

De dorpen tellen tezamen inmiddels meer dan 22.000 inwoners. Met een aantal bedrijven terreinen bied het ook goede werkgelegenheid voor zijn inwoners.

Nuenen zal het meest bekend staan om de grote meester die er geleefd en gewerkt heeft; Vincent van Gogh. Zijn eerste werken zijn hier ontstaan en zijn inmiddels over heel de wereld verspreid. Sommige stukken zijn tientallen miljoenen euro’s waard. In Nuenen zijn een plein en een aantal straten naar hem vernoemd en naar een aantal werken van hem.
De meester van het canvas leefde hier van 1883 tot 1885. Zijn vroegere woning, aan de Berg 26, is tussen 1953 en 1957 geheel gerestaureerd tot de staat waarin het was in 1884. Dit is zeker een bezoekje waard. In het gerestaureede koetshuis bij het gemeente huis is het Vincent van Gogh documentatiecentrum ondergebracht. Daar is een permanente expositie te zien over de tijd die hij door heeft gebracht in Nuenen.

Naar schatting heeft Van Gogh ongeveer 850 schilderijen en ongeveer evenveel tekeningen gemaakt. Men denkt dat er 194 schilderijen en 263 tekeningen zijn gemaakt door hem in de gemeente Nuenen. Veel van zijn werken zijn te zien in het Vincent van Goghmuseum in Amsterdam en in het Kröller-Müllermuseum in Otterlo.

De gemeente Nuenen staat ook bekend als een hele groene gemeente. Je kunt er terecht in een  aantal gezellige dorpskernen, maar tegelijkertijd zijn er mooie weidegronden, bossen en vennen te vinden. Zodoende is er voor ieder wat wils. De mensen in Nuenen, Gerwen en Nederwetten wonen er ook allemaal zeer graag. Net onder de rook van Eindhoven heb je hier toch hele mooie en rustige stukjes natuur waarin naar hartelust gewandeld en gefietst kan worden.