WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Vloerbedrijven

Een heel belangrijk deel bij de inrichting van uw woning is het kiezen van een vloer. Wat daarbij ook meteen komt kijken is de vraag of u in alle vertrekken dezelfde vloer wilt of dat u bijvoorbeeld in de keuken plavuizen wilt en op de rest van de benedenverdieping een mooie parketvloer. De mogelijkheden zijn eindeloos tegenwoordig.

Er zijn grofweg elf soorten vloeren die gebruikelijk zijn in woningen. Wat echter het meeste voor komt zijn plankenvloeren, parket, laminaat, natuursteen of ook wel plavuizen, vinyl en tapijt. Een erg comfortabele soort van een organische vloer is kurk. Dit geeft een hele natuurlijke uitstraling, zonder dat het onderhoud extra aandacht vereist boven bijvoorbeeld plavuizen. Een kurkvloer kan afgewerkt worden met een speciale kurklak of een pvc toplaag, waardoor stofzuigen of vegen dagelijks volstaat. Kurk heeft verder als voordelen dat het geluidsdempend, veerkrachtig, antistatisch, zacht en slipvast is. Ook de isolerende waarde is erg hoog, waardoor je sneller een gevoel van comfortabele warmte krijgt. Vloerverwarming kan ook toegepast worden, waardoor je nog eens extra comfort toevoegt.

Vloerverwarming is ook heel goed toe te passen bij bijna alle andere soorten vloeren. Ook bij houten vloeren zoals parket is het tegenwoordig toepasbaar. Het meest gebruikt is het bij natuursteenvloeren zoals kalksteen en marmer, omdat dit van zichzelf ‘koude’ vloeren zijn. Het voordeel van deze vloeren is bijvoorbeeld dat het erg onderhoudsvriendelijk en zeer slijtvast is. Eenmaal goed en wel gelegd gaat een plavuizen of marmeren vloer zo enkele tientallen jaren mee.
Parket of een plankenvloer kan ook heel lang meegaan, maar vergt wel jaarlijks of zelfs halfjaarlijks onderhoud. Vooral parket, wat vaak bestaat uit wat zachtere houtsoorten, blijft
het mooiste wanneer deze regelmatig geschuurd en opnieuw gelakt of in de boenwas gezet wordt. Ook parket geeft een hele natuurlijke uitstraling, is een ‘warme’ vloer en kan in verschillende motieven gelegd worden. Het ‘visgraad’ motief is misschien wel het bekendste. Eventueel te verfraaien met een band en/of een bies, al dan niet in een andere kleur.

Een nog niet zo bekende vorm van vloerbedekking zijn de gietvloeren. Dit zijn kunststof vloeren die ook vaak toegepast worden in bijvoorbeeld ziekenhuizen of bedrijven waar veel met vloeistoffen wordt gewerkt. Een gietvloer is te krijgen in alle denkbare kleuren. Je kunt kiezen voor egale tinten, maar door toevoeging van bijvoorbeeld zogenaamde chips of flakes, of een patroon in een andere kleur kunt u uw vloer heel gemakkelijk een eigen karakter geven. Een erg industrieel aandoende soort is bijvoorbeeld de ‘betonlook’ gietvloer. Het ziet er uit als beton, maar is kunststof en daardoor niet koud. Vloerverwarming is ook hier heel goed toepasbaar.

Naast alle bovengenoemde soorten vloeren zijn er natuurlijk ook nog de vloeren van tapijt, marmoleum en linoleum en siergrind. Tapijt is erg comfortabel, maar is iets minder onderhoudsvriendelijk en ook vaak niet geschikt voor mensen met een luchtweg aandoening. Maar een mooi kleedje bij de openhaard garandeert direct comfort. Siergrind is verkrijgbaar in bijna alle denkbare kleuren waardoor toepassing in veel verschillende ruimten mogelijk is.