WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Vinyl of Linoleum

Kiezen tussen Vinyl en Linoleum
Wat is het beste vloermateriaal: vinyl of linoleum? Op die vraag kunnen we niet snel een pasklaar antwoord formuleren. Ze hebben allebei immers specifieke eigenschappen die in hun voor-of nadeel spelen. Meestal is het dan ook een combinatie van verschillende factoren- het beschikbare budget, het al dan niet natuurlijke karakter van de vloer, de gewenste duurzaamheid – die de uiteindelijke keuze bepaalt.

Een groot misverstand moeten we alvast onmiddellijk uit de wereld helpen: Vinyl en Linoleum zijn niet dezelfde producten. Veel mensen halen de twee nog altijd door elkaar, maat het gaat wel degelijk om twee totaal verschillende producten. De gemeenschappelijke deler is hun veerkrachtige oppervlak. Daarnaast hebben ze echter nauwelijks iets met elkaar te maken. Linoleum is een volledig natuurlijk product, terwijl vinyl synthetisch samengesteld is.

Negatieve bijklank
Vinyl heeft lang een negatieve bijklank gehad. Het stond vooral bekend als een goedkope vloerbekleding, maar meer ook niet. De jongste jaren is daar echter verandering in gekomen. Vinylvloeren zijn op technologische vlak sterk geevolueerd en vormen vandaag een volwaardig alternatief. Qua duurzaamheid moet het wel nog altijd onderdoen voor linoleum. Een linoleumvloer kan gemakkelijk 25 tot dertig jaar blijven liggen, terwijl een vinylvloer het maximum twintig jaar uithoudt. Daartegenover staat dan weer dat vinyl gemiddeld veel goedkoper is dan linoleum.

Recycleerbare materialen
Het grootste verschil tussen vinyl en linoleum is zonder twijfel de samenstelling van het product. Linoleum bestaat volledig uit natuurlijke, recycleerbare materialen. Voorbeelden daarvan zijn lijnolie, pijnhars, jute en houtmeel. Elk van de materialen heeft een bepaald nut in het productieproces van linoleum. Zo is lijnolie de belangrijkste grondstof, zorgt het pijnhars voor de binding en maakt de toevoeging van houtmeel en natuurlijke pigmenten verschillende kleurschakeringen mogelijk. Vinyl daarentegen bestaat voornamelijk ui de kunststof pvc.

Vergelijkende test
Zowel vinylvloeren als linoleumvloeren hebben enkele belangrijke voor- en nadelen. De belangrijkste voordelen van linoleum zijn de hoge slijtvastheid, het uiterst hygienisch karakter, de grote duurzaamheid en brandbestendigheid, de mechanische belastbaarheid en de sterke akoestische isolatie. En dan is er natuurlijk ook nog het natuurlijke karakter, al kan dat ook een nadeel zijn. Door de natuurlijke samenstelling is linoleum immers nauwelijks toepasbaar in vochtige ruimtes. Vinyl is dat wel. Net als linoleum in vinyl ook veerkrachtig, uiterst hygienisch en geluiddempend. Het grootste nadeel is de lagere duurzaamheid, al kan een levensduur van tien tot twintig jaar voor sommige gezinnen al ruim voldoende zijn.

Zelf plaatsen
Voor doe het zelvers is vinyl de eenvoudigste oplossing. Wie handig is, kan de vloer zelf verlijmen. Voor ruimtes met kleine oppervlakten kan het zelfs volstaan om enkel te lijmen bij de deuren, de naden en de dorpels, al verzekert een volledig verlijmde vloer een langere levensduur. Naast de traditionele vinylrollen bestaan er tegenwoordig ook vinyltegels. Linoleum is een ander verhaal. De plaatsing daarvan laat u beter over aan een vakman. Wel geschikt voor doe het zelvers is de vinylvloer met kliksysteem, waarvan de plaatsing te vergelijken is met die van laminaat.