WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Tegelzetter

Een tegelzetter zet wandtegels en legt vloertegels in badkamers, keukens en woonkamers. Dit doet de tegelzetter door tegels in de mortelspecie te drukken of te lijmen met speciale tegellijm.

Het plaatsen van tegels heeft tot doel vloeren en wanden te bekleden om ze te beschermen en ze te verfraaien. De tegelzetter bekleedt op basis van een tekening of op aanwijzing, wanden , vloeren, trappen, dorpels, vensterbanken en terrassen met tegels. Hij doet dat met behulp van mortel of lijm. In principe begint de tegelzetter te werken na de uitvoering van alle ruwbouw-en stukadoorswerken, de plaatsing van buizen voor de verwarming en de sanitaire uitrusting, de elektriciteitsinstallatie, het buitenschrijnwerk en de plaatsing van domotica.  In de praktijk komt het voor dat de tegelzetter eerst de muren moet cementeren en de dekvloer moet leggen. Het bekleden met tegels gebeurt nadat de te bewerken oppervlakken voorbewerkt zijn. In principe betegelt men eerst de muren en daarna de vloer. De tegelzetter werkt vaak in loondienst van bouwbedrijf, maar veelal ook zelfstandig.

Voordat de tegelzetters aan het werk gaan, is het belangrijk voor de tegelzetters dat de wensen van de klant met de tegelzetters besproken worden. De consument heeft vaak al een idee in het hoofd en wil graag weten wat het gaat kosten? Aan de hand hiervan word bepaald hoelang de tegelzetters  werk nodig heeft, om het tegelwerk te maken. De tegelzetter kan, nadat de ruimte bekeken is  zorgen voor een snelle nette afwerking van het tegelwerk.