WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Mozaiek tegels en meer

Mozaiektegels komen we tegenwoordig overal tegen, in de badkamer, in de keuken,in het toilet,op de buitengevel en op alle andere plekken. De bekendste van de mozaiektegels is de glasmozaiek. Deze vindt men hedendaags niet alleen bij de speciaalzaak, maar ook in de meeste bouwmarkten.

Wat is glasmozaiek
Bij het glasmozaiek gebruikt men silica (kwartzand) samen met een kleurpigment die men dan vervolgens verhit tot een temperatuur  van 1000 ° C. Na verhitting ontstaat dan het bekende ‘ondoorzichtige’ glasmozaiek. Bij de felle kleuren voor  rood glasmozaiek,geel glasmozaiek en oranje glasmozaiek wordt meestal Cadmium bij toegevoegd om de felheid te garanderen. En zoals u misschien weet is Cadmium een dure grondstof waardoor de prijs van glasmozaiek ineens ook stukken duurder wordt.
Het bijzondere kenmerk van dit glasmozaiek serie is dat er  na dit afkoelingsproces van het ondoorzichtige glasmozaiek er een oppervlakte ontstaat die bij sommige mensen wat vragen oplevert. Op het oppervlak van het glasmozaiek ziet men dan kleine porien en ‘haartjes effect’. Deze kenmerken van glasmozaiek komen voor bij de meeste mozaïektegel fabrikanten, met uitzondering tot de zeer exclusieve mozaieknamen. Bij deze exclusieve mozaiek tegelfabrikanten worden zeer strenge eisen gesteld en volgen meerdere controles. Voor 100 % porievrij maken van de glasmozaiek is bijna onmogelijk , dus is het belangrijk om het effect te minimaliseren. Die ‘stippeltjes’ die ontstaan maakt het glasmozaiek product eigen en kunnen een lelijk gezicht opleveren bij een onprofessionele aanbreng van de mozaiektegels in uw badkamer, keuken , toilet of andere plek. Een verlaging van dit sluiereffect en spikkeltjes effect kan van het glasmozaiek kan men bereiken door de oppervlakte van het glasmozaiek gelijk grondig en meerdere malen te reinigen na het voegen van de mozaiektegels.
Dit effect komt ook meer naar voren door als men bijvoorbeeld witte voeg gebruikt voor het voegen van zwarte mozaiek tegels. Een goede mozaiektegelzetter zal wel vaker dit probleem hebben gehad en zal u dan ook vaak adviseren om een donkere voeg te gebruiken in dit geval of het moet een porievrije  glasmozaiektegel zijn.
Deze glasmozaiek serie is te krijgen in de volgende mozaiektegelmaten
1 * 1cm, 2 *2 cm, 2,5 * 2,5 cm en de 5*5 cm die vastgelijmd zijn op netten aan de achterzijde. De dikte van glasmozaiek is in de meeste gevallen 4mm. De mozaiektegelsteentjes zijn vastgeplakt of op netten of op papier. Mozaiek tegels die in ruimtes worden toegepast waar de mozaiek tegels niet continue onder water staan , zijn meestal vastgeplakt op netten.
Voor ruimtes die continue onder water staan wordt er vanuit de mozaiektegelfabriek geadviseerd om glasmozaiek te gebruiken die op papier gelijmd zijn. Dit heeft te maken met de hechtlaag van de mozaieksteentjes van deze kleine afmetingen. Doordat de mozaiektegel, voeg en lijm continue onderwater staat kan het voorkomen dat door het water de lijm gaat begeven en de mozaiektegels los komen te zitten. Bij het plakken van de mozaiektegels op papier heeft men een grotere raakoppervlak aan de achterkant waardoor de lijm beter blijft zitten op de steentjes. Bij glasmozaiek van 1*1 cm worden de mozaiek steentjes standaard alleen op papier geleverd. Meestal hebben de lijmfabrikanten een buitenverkoop medewerker die speciaal aangesteld is om de mozaiektegelkoper te adviseren hoe de mozaiektegels te plaatsen en welke lijmen en voeg te gebruiken.
Mocht de particulier besluiten om de glasmozaiek zelf te plaatsen dan moet hij goed letten of de tegellijm die hij gebruikt en de voeg geschikt is voor glasmozaiek tegels of niet. Tevens adviseren de mozaiektegelfabrikanten om flexibele lijm/voeg te gebruiken. Voor de voeg geldt overigens ook dat de voeg vuil en waterafstotend moet zijn om schimmel e.d. te voorkomen.
Bij een professionele installatie van het glasmozaiek kunt u ervanuit gaan dat de glasmozaiek die in ons assortiment opgenomen hebben vorstvrij is. Voor de slijtvasheid van deze glasmozaiek geldt de slijtvastheidsklasse IV.

Wat is Keramisch mozaiek
Bij het keramisch mozaiek hebben we andere grondstoffen nodig dan bij het glasmozaiek. Het woord zegt het zelf al, we gebruiken hier de heldere porseleinaarde voor het keramisch mozaiek.
De porseleinaarde korrels worden geperst met een druk van 2.500 - 5.000 ton in de juiste mozaiektegel vorm. Vervolgens komt er dan de juiste kleur op de mozaiektegels met een glazuurlaag erop. De kleur wordt erop gezet en ingebrand  in een oven bij een temperatuur van 1.280 °C.  
De keramische mozaiek tegels zijn te krijgen in de matte en in de glanzende versie., in verschillende maten en vormen. Onder de keramische mozaiek hebben we bijvoorbeeld : het kiezelmozaiek, de knoopmozaiek, de steenmozaiek, de vierkante mozaiektegels en nog veel meer vormen.
De keramisch mozaiek is ideaal te gebruiken in ruimtes die snel vuil worden . Denk bijvoorbeeld aan de keuken, waar vaak vet en vuil op de zitten. Deze keramisch soort is makkelijk schoon te houden dan bijvoorbeeld het glasmozaiek.
De achterkant is gelijmd op netten en de keramische mozaiek is te krijgen in verschillende diktes tussen de 4 en de 6mm.
Voor ruimtes die continue onder water staan wordt er vanuit de mozaïektegel fabriek geadviseerd om mozaiektegels te gebruiken die op papier gelijmd zijn. Dit heeft te maken met de hechtlaag van de mozaieksteentjes van deze kleine afmetingen. Doordat de mozaiektegel, voeg en lijm continue onderwater staat kan het voorkomen dat door het water de lijm gaat begeven en de mozaiektegels los komen te zitten. Bij het plakken van de mozaiektegels op papier heeft men een grotere raakoppervlak aan de achterkant waardoor de lijm beter blijft zitten op de steentjes. Bij mozaiektegels van 1*1 cm worden de mozaiek steentjes standaard alleen op papier geleverd. Meestal hebben de lijmfabrikanten een buitenverkoop medewerker die speciaal aangesteld is om de mozaïektegel koper te adviseren hoe de mozaiektegels te plaatsen en welke lijmen en voeg te gebruiken.
Mocht de particulier besluiten om de mozaiektegels zelf te plaatsen dan moet hij goed letten of de tegellijm die hij gebruikt en de voeg geschikt is voor mozaiektegels of niet. Tevens adviseren de mozaïektegel fabrikanten om flexibele lijm/voeg te gebruiken. Voor de voeg geldt overigens ook dat hij vuil- en waterafstotend moet zijn om schimmel e.d. te voorkomen.
Voor de slijtvasheid van het keramisch mozaiek gelden slijtvastheidsklasses tussen  de II en de IV .