WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Heeze-Leende

Het dorp Heeze, ook wel de ‘Parel van Brabant’ genoemd, behoort tot de gemeente Heeze- Leende, wat ligt in het gebied ten zuidoosten van Eindhoven. De gemeente bestaat uit Heeze, Leende, Leenderstrijp en Sterksel.

Rond Heeze en Leende zijn een aantal schitterende natuurgebieden te vinden zoals de Stabrechtse Heide, de Groote Heide, het Leender -en Heezerbos, de Kasteelbossen rond Kasteel Heeze, en natuurlijk niet te vergeten De Pan. Het dorp heeft een inwoners aantal van ruim 9500 en de totale gemeente telt zo’n 15.000 inwoners.
Heeze is een groot deel lid van een buurtvereniging. Deze buurtverenigingen samen zorgen altijd voor de opbouw van de wagens voor de optocht op de zondag van het laatste weekend in augustus, het hoogte punt van de welbekende ‘Brabantse dag’.

De Brabantse Dag is in 2008 al voor de 51e keer gehouden. Het is een negen dagen durend cultuurhistorisch festijn met veel vermaak en dus als hoogtepunt de optocht. Ieder jaar weer wordt het publiek vermaakt door ruim 2000 deelnemers uit de verschillende buurtverenigingen die alles uit de kast halen op het gebied van wagenbouw, techniek, hun kleding, de grime, maar bovenal hun creativiteit. Elk jaar wordt er een ander thema gekozen, van waaruit de verenigingen aan de slag gaan en taferelen tot leven brengen uit de Brabantse historie, vaak gepaard gaand met veel fantasie en humor. Jaarlijks komen er op dit spektakel tienduizenden bezoekers af.

Wanneer u meer van Heeze en Leende wilt zien, moet u zeker eens gaan kijken bij één van de weinige authentieke kastelen in Nederland uit de 17de eeuw, Kasteel Heeze. Het kasteel bestaat uit twee delen: een gedeelte nog van het oude kasteel Eymerick en het nieuwe 17e eeuwse kasteel dat een mooi voorbeeld is van 17e eeuws Nederlands Klassicisme. Van kasteel Eymerick bestaat alleen nog een 15e eeuws zaalgebouw met daaronder kelders, die met hun kruis- en ribgewelven en muren met een dikte van 1.40 meter van oudere datum zijn.

Buiten Heeze vindt u nog de Schaapskooi, met ruim 300 schapen. Deze is prima te bereiken te voet of via een van de vele mooie fietsroutes door het gebied rondom Heeze, Leende en Sterksel.