WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Slijtvastheidsklasse Mozaiektegels

Onder slijtvastheid verstaan we de eigenschap van een stof die bestand is tegen herhaaldelijk wrijven of krassen. Doordat er op de oppervlakte slijtage optreedt bij vloeren is het belangrijk om te weten wat de slijtvastheid is van de mozaiektegels.
Geglazuurde keramische (mozaiek) tegels (DIN EN 176) zijn in termen van hun weerstand tegen slijtage in groepen onderverdeeld, hierdoor kunt u ze makkelijker naar toepassingsgebied rangschikken.
De slijtage weerstand (slijtvastheid) van zowel het glasmozaiek en de aardewerk mozaieken wordt vanuit de fabriek gespecificeerd.

Slijtvastheidsklasse  I:
(Zeer lichte weerstand)
 
Voor  ruimtes die niet veel belopen worden en waar geen vuil aanwezig is die krassen tengevolge kan hebben. Meestal worden deze ruimtes zonder schoenen belopen. Denk bijvoorbeeld aan een badkamer of slaapkamer

Slijtvastheidsklasse  II:
(Lichte weerstand)

Vloeren in ruimtes die middelmatig worden belopen met normale schoenen (geen hakken) en waarbij de verontreiniging met zand op de mozaiektegels minimaal is, zijn geschikt voor deze slijvastheidsklasse. Denk bijvoorbeeld aan de salon en de studeerkamer. De keuken, gang, buitenterrein en de trappen vallen hier niet onder.

Slijtvastheidsklasse  III:
(Medium weerstand)

Mozaiektegels met slijtvastheidsklasse III zijn geschikt voor vloeren in ruimtes die gemiddelde belopen worden en/of ruimtes waarvan de verontreiniging door schoenen normaal is. Met uitzondering van de keuken of ruimtes, zoals hotelkamers, hotelbadkamers e.d.

Slijtvastheidsklasse  IV:
(hoge weerstand)
 
Vloeren in ruimtes die een intensieve gebruik kennen komen in aanmerking voor mozaiektegels met slijtvastheidsklass IV. Dit zijn ruimtes die door het belopen van de vloer door schoenen een hoge kans op vervuiling hebben. Denk hierbij aan de ingang, terrassen, keukens, verkoopruimtes, kantoren, ziekenhuizen, hotels, scholen en winkels.

Slijtvastheidsklasse V:
(zeer hoge weerstand)
 
Nieuw ontwikkelde glazuren voor de productie van geglazuurde tegels, die een oppervlakte slijtageweerstand hebben die een hogere eis hebben dan slijtvastheidsklasse IV en daardoor hoeft de DIN EN 154 niet meer worden geregistreerd. In plaats hiervoor is de internationale ISO 10545 T7 in voorbereiding. Voor slijtvastheidsklasse V verwacht men dus een vernieuwde definitie.
Toepassingsgebieden zijn voor gebieden waar veel verkeer over gaat denk daaraan bijvoorbeeld een bakkerij, kapper, snackbars, lobby’s van hotels en restaurants, etc.
 
Sterkste weerstand

Ongeglazuurde tegels (DIN EN 176) die een slijtvastheid hebben die tot de allerhoogste behoort. Zelfs na decennia intensief gebruik zal je praktisch geen verandering zien op deze homogene materiaal.