WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Natuursteen Glad of Ruw Eindresultaat

Omdat ieder stuk natuursteen anders is, bepaalt de gekozen soort natuursteen grotendeels de uitstraling van de vloer. Dat is echter niet alles. Minstens even belangrijk voor de uitstraling van de vloer is de manier waarop het oppervlak van de stenen elementen afgewerkt is. De oppervlakteafwerking heeft eveneens een invloed op het slipvaste karakter van de vloer: hoe gladder natuursteen afgewerkt is, hoe gladder het wordt wanneer de vloer nat is.

Zagen
Zagen wordt vooral voor buitentoepassingen gebruikt. Het geeft de vloer immers een ruw, slipvast oppervlak. Een raamzaag of diamantzaag zaagt het oppervlak en veroorzaakt op die manier zaagsneden, streepjes en kleine golvingen op het oppervlak.

Vlammen
Onder een hoek van 45 graden wordt een vlam op de stenen plaat gericht. Door deze thermische schok springen de oppervlakkige korrels weg ontstaat een ruwe textuur met onregelmatige korrels.

Klieven
Een afwerking die vooral voor buitentoepassingen en voor leisteen gebruikt wordt, is klieven. Deze afwerking levert grote schilfers en bulten op die allerlei vormen vertonen en onregelmatig verspreid zijn.

Hameren
Voor deze techniek komt een bouchardeerhamer in actie. Die wist alle sporen van eventuele vorige bewerkingen uit en laat putjes achter op het oppervlak. Hoe dat oppervlak er uiteindelijk  uitziet, hangt af van de grootte van de hamer, de kracht van de slagen en het aantal punten op de hamer.

Schuren
Om zaagmarkeringen weg te werken, is schuren een goede optie. Wat overblijft, is een effen oppervlak met fijne cirkelvormige streepjes.

Verzoeten
Onder besproeiing met water en door middel van een reeks schuurkoppen wordt het oppervlak effen en mat gemaakt. Groeven zijn niet zichtbaar aanwezig, maar de slipvastheid is groter dan bij een gepolijst oppervlak.

Zandstralen
Voor een ruw maar zeer fijn gekorreld uitzicht is zandstralen de juiste methode. Deze techniek kunt u enkel gebruiken voor graniet, arduin en witsteen.

Polijsten
Het gladste oppervlak bekomt u door het te polijsten. Het eindresultaat oogt glanzend en wanneer er witte vlekken, kleuren, aders, of fossielen aanwezig zijn, dan komen die door deze afwerking sterker tot uiting.