WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Keramische Tegels

Keramische Tegels Degelijk en Decoratief
Wie voor tegels als vloer of wandbekleding kiest, heeft de keuze tussen natuursteen of keramische tegels. Een van de vaakst gehoorde redenen waarom heel wat mensen voor de laatste optie kiezen, is het onderhoudsgemak. Zuren en chemische producten hebben er immers geen vat op, wat vooral erg handig is in ruimtes waar het vuil grondig weggewerkt moet worden, zoals de badkamer en de keuken. Keramische tegels hebben echter nog een hele hoop andere troeven.

Woningweetjes zet de belangrijkste voor u op een rijtje.
Dat tegels al lang bestaan ,bewijst de Latijnse herkomst van hun naam. Het woord tegel is immers afgeleid van het substantief Tegula – Latijn voor dakpan – en het werkwoord tegere wat bedekken betekent. Ook de basis van de gebakken keramische tegels komt uit het latijn, want terra cotta betekent niet meer of minder dan gebakken aarde of gebakken klei.

Onregelmatigheden nabootsen
Het grootste verschil met tegels uit natuursteen is dat keramische tegels niet op een natuurlijke manier tot stand komen. Waar natuurstenen tegels hoofdzakelijk handmatig gemaakt worden en hun huidige uiterlijk bereikt hebben na miljoenen jaren van natuurlijke evoluties, worden keramische tegels in een mum van tijd in een fabriek vervaardigd. Het voordeel hiervan is dat alle tegels identiek gemaakt kunnen worden, wat vooral dankbaar is voor wie zijn of haar interieur een strak uiterlijk wil geven. Veel mensen vinden echter de individuele verschillen van natuurstenen tegels charmant. De makers van keramische tegels proberen dit na te bootsen door machinaal onregelmatigheden te creeren. Sommige keramische tegels en natuurstenen tegels zijn met het blote oog nauwelijks van elkaar te onderscheiden.

Zuurbestendig
Wat hun intrinsieke kwaliteiten betreft, hoeven keramische tegels evenmin onder te doen voor hun natuurstenen collega’s. Keramische tegels zijn minstens even duurzaam als de meest duurzame natuursteensoorten. Sommige soorten natuursteen vallen in vergelijking met keramische tegels zelfs helemaal in het niets. Wat keramische tegels extra aantrekkelijk maakt, is dat ze bestand zijn tegen zuren die in sommige onderhoudsproducten zitten. Wanneer u bijvoorbeeld in de keuken aan het werk bent en u met een bepaald product morst, hoeft u zich niet in te houden om de ontstane vlek te verwijderen. Bij een natuurstenen vloer kan een bijtend schoonmaakproduct de vloer onherstelbare schade toebrengen.

Waterdichte laag
De klassieke basis van keramische tegels is terracotta. Traditionele terracottategels zijn de meest eenvoudige soort. Wanneer de gebakken klei uit de oven komt, is het product al zo goed als klaar. Deze tegels zijn niet waterdicht. Daarom worden ze vaak voorzien van een waterdichte laag die eveneens een groter kleurengamma mogelijk maakt dan de traditionele beige en bruine tinten van terracotta. In deze categorie onderscheiden we twee soorten tegels faiencetegels en grestegels. Faiencetegels hebben terracotta als basis, maar zijn daarenboven voorzien van een waterdichte geëmailleerde laag. Dankzij die laag laten de tegels niet enkel geen water meer door, maar worden ook heel wat decoratieve toepassingen mogelijk. De laag email kan immers in allerlei kleuren uitgevoerd worden.

Meer stevigheid
Grestegels zijn ook gemaakt op basis van terracotta, maar zijn verrijkt met mineralen en worden op een hogere temperatuur gebakken. Grestegels zijn zowel met emaillaag (verglaasd) als zonder (onverglaasd) verkrijgbaar. Net als bij de faiencetegels maakt de emaillaag extra decoratieve mogelijkheden mogelijk voor de grestegels, terwijl bij onverglaasde grestegels de keuze aan kleuren en tinten wat beperkter is. Qua uitzicht  lijken verglaasde grestegels en faiencetegels sterk op elkaar. Het grootste verschil zit hem in de stevigheid, die in het geval van verglaasde grestegels veel hoger ligt dan bij faiencetegels.

Andere materialen
Naast Terracotta bestaan er nog heel wat andere materialen die als basis kunnen dienen voor de productie van keramische tegels. Glas bijvoorbeeld is vandaag een populaire grondstof. Denk bijvoorbeeld maar aan glasmozaïek, maar ook aan glazen tegels die uw interieur een hoog glamourgehalte geven. Sinds kort zijn er zelfs ‘Vloeibare tegels’ waarbij in het glas een vloeistof verwerkt zit die een veranderend effect veroorzaakt van zodra u druk uitoefent op het glazen oppervlak. Ook cementtegels zijn een mogelijkheid, al zijn die wel vrij poreus en duur. Zelfs natuursteen kan als basis dienen voor keramische tegels. Voor deze tegels wordt de natuursteen eerst fijngemalen en vervolgens vermengd met cement en mineralen.

Meer belasting
Keramische tegels zijn vandaag nog altijd erg populair. Vooral in de badkamer en de keuken scoren ze – vooral omwille van hun onderhoudsgemak – erg hoog. Zowel vloeren als wanden worden met keramische tegels bekleed. Heel wat mensen proberen die vlot in elkaar te laten verlopen. Toch mag u niet zomaar iedere wandtegel als vloertegel gebruiken. Een vloertegel ondergaat immers een grotere belasting dan een wandtegel en moet dus dikker zijn om intact te blijven. Vloertegels kunt u meestal ook voor wanden gebruiken, maar wandtegels zijn niet altijd geschikt voor gebruik op de vloer. Om eventuele problemen te vermijden, doet u er dus goed aan om u op voorhand goed te informeren over de eigenschappen van de tegels waar u uw oog op hebt laten vallen.