WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Soorten Natuursteen

De Soorten Natuursteen op een rij
Wanneer we over natuursteen praten, dan hebben we het niet over een bepaald product, maar wel om een hele verzameling. Wereldwijd bestaan er immers ontelbaar veel soorten natuursteen die elk hun specifieke eigenschappen hebben. Gelukkig hebben die verschillende soorten ook enkele onderlinge raakpunten en kunnen we ze op die manier onderverdelen in vijf grote groepen.
Woningweetjes zet ze voor u op een rij!.

Basalten
Minder bekend, maar zeker niet minderwaardig, zijn de basalten. Stenen uit deze groep zijn hard, poreus, slijtvast, krasbestendig en kleurvast. Bovendien kunnen ze meestal gepolijst worden. De overwegend fijnkorrelige structuur e de grijze tot zwarte tint geven basalten de uitstraling van beton. In de moderne woningbouw doet zo’n betonlook het vandaag erg goed. Dat is een van de redenen waarom basalten de jongste jaren aan een sterke opmars bezig zijn. Twee bekende soorten zijn het Chinese Crystal Black en het Vietnamese Oriental basalt.

Granieten
Een andere groep stenen die hard en polijstbaar zijn, de granieten. Dat hebben ze te danken aan hun mineralogische inhoud die grote hoeveelheden kwarts bevat. Granieten hebben meestal een gespikkeld uiterlijk, dat ontstaat door een licht kleurverschil ik de korreltjes. Ook granieten zijn geschikt voor binnen en buitentoepassingen, want naast hard zijn ze ook slijtvast, vorstbestendig en goed bestand tegen zuren en ze kunnen op iedere mogelijke manier afgewerkt worden. Bekende voorbeelden zijn Juparana Colombo, Kashmir White, Kobra, Labrador Bleu, Rustenbuild en Shivakasi.

Kalkstenen
De groep van kalkstenen, die herkenbaar is aan de zichtbare fossielen in het gesteente, is zelf onderverdeeld in twee categorieën: Witsteen en blauwe hardsteen. Witsteen is poreus en sommige soorten zijn erg zacht. Een vloer uit dergelijk materiaal vereist de nodige voorzichtigheid. Bois Dore, Combe Brune en Massangis zijn enkele voorbeelden uit deze categorie. Blauwe hardsteen is dan weer hard, slijtvast en vorstbestendig. Bovendien heeft het een neutrale uitstraling die in ieder interieur past. Het is wel niet kras en zuurbestendig, iets waarmee u voor het onderhoud rekening dient te houden.

Leistenen
Omdat leistenen van nature een ruw oppervlak hebben, bezitten ze een natuurlijke antisliplaag en zijn ze dus een veilig vloermateriaal. Het harde karakter en de vorst water en lichtbestendigheid doen daar nog een schepje bovenop. Enkele voorbeelden van leistenen zijn het Italiaanse Ardesia en het Braziliaanse Black Slate Mustang.

Marmers
Dankzij hun suikerklontachtige  structuur en de duidelijk zichtbare fossielen zijn marmers bijzonder decoratief. Ze zijn zachter dan granieten en vertonen daardoor sneller krassen. Ook tegen zuren zijn ze niet goed bestand. Bovendien zijn niet alle marmersoorten vorstbestendig en kunt u sommige soorten dus enkel voor binnentoepassingen gebruiken. Een belangrijk voordeel van marmer is de hoge slijtvastheid en de mogelijkheid om het te polijsten. Onder de marmersoorten heeft Carrare wereldwijde naam en faam, maar ook Azul Cascais, Crema Mafil, Jura en Perlato Olimpo mogen er best wezen.