WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Industriele Vloeren

De opmars van Industriele Vloeren.
Ze zijn trendy, strak, springen in het oog en zijn onderhoudsvriendelijk. Niet verwonderlijk dat industriële vloeren stilaan hun weg naar onze huiskamer banen. In tegenstelling tot enkele jaren geleden treffen we gietvloeren, steentapijt en beton niet enkel meer aan in garages, grootkeukens en kantoorgebouwen, maar weten ze zich prachtig te integreren in onze leefruimte, slaapkamer of keuken.

Wie van cleane architectuur houdt, wil meestal zo weinig mogelijk voegen of naden. Vroeger was de keuze beperkt tot grote tegels die u meestal op maat moest laten maken, wat dan ook een hoog prijskaartje met zich meebracht. Maar nu steeds meer aannemers zich specialiseren in het plaatsen van industriële vloeren in particuliere woningen, wordt de stap naar bijvoorbeeld een gietvloer – die volledig naadloos is – erg klein. Ook beton, een materiaal dat op zich al een erg moderne uitstraling heeft, of steentapijt wordt vaak aangewend in strakke architectuurprojecten. Maar binnen deze categorieën zijn er grote verschillen.

Lofstijl
Betonvloeren kenden aanvankelijk vooral succes in woningen in lofstijl. Niet verwonderlijk, want lofts bevinden zich vaak een  gebouw met een industriële achtergrond en zo,n betonvloer roept herinneringen op aan dit verleden. Vandaag vinden betonvloeren echter meer en meer toegang tot allerlei woningtypes. In een moderne woning bijvoorbeeld integreert een strak ogende betonvloer zich moeiteloos in de al even strakke architectuur, terwijl in een klassieke woning een betonvloer net voor een gewaagd contrast zorgt.

Onverwoestbaar
Naast het feit dat een betonvloer er heel fraai uitziet, heeft zo’n vloer ook heel wat praktische voordelen. De naadloze structuur maakt de vloer uiterst hygienisch en onderhoudsvriendelijk. Bovendien zijn betonvloeren onverwoestbaar, onbrandbaar, slijtvast en duurzaam. Kleine barstjes en scheuren zijn na verloop van tijd weliswaar onvermijdelijk, maar dat geeft de vloer net nog wat meer karakter. Enkel in natte ruimtes is een betonvloer wegens de lage slipvastheid geen aanrader. Het grootste struikelblok is echter het prijskaartje, dat niet altijd gering is. Dat is zeker het geval voor kleinere ruimtes. Voor grote oppervlaktes wordt een betonvloer dan weer wel budgetvriendelijk.

Professionele Plaatsing
Dat het vereiste budget voor een betonvloer aan de hoge kant ligt , heeft ondermeer te maken met het feit dat dit soort vloeren niet echt weggelegd is voor doe-het-zelvers. Op het eerste gezicht lijkt de plaatsing van zo’n vloer misschien eenvoudig, maar dat is het zeker niet. Wanneer u later problemen wilt vermijden, doet u dus maar beter een beroep op iemand van zaken. Ook de manier waarop de vloer afgewerkt is, speelt een rol. Hoe vaker een vloer gepolierd of gepolijst is, hoe duurder die uitvalt. Tegenover de meerprijs staat wel dat de kans op barstjes en scheuren verkleint.

Betontegels
Naadloze betonvloeren hebben een geweldige esthetische uitstraling. Toch verkiezen heel wat mensen nog altijd een tegelstructuur. Met betonvloeren is dat echter ook perfect mogelijk. Om dit te verwezenlijken , hebt u verschillende opties. Een eerste mogelijkheid bestaat erin effectief te kiezen voor tegels van beton. Wat echter ook mogelijk is, is dat u de betonvloer gewoon naadloos laat storten en pas nadien de vloer laat inzagen, zodat u het optische effect van tegels met voegen verkrijgt. Dat heeft nog een bijkomend voordeel dat u geen rekening moet houden met vooraf vastgelegde formaten. U kunt de ‘tegels’volledig afstemmen op de beschikbare ruimte, zodat u bijvoorbeeld over de hele oppervlakte het gevoel van volle tegels hebt.

Kunsthars
Wie een vloer wil met een industriële look, kan ook opteren voor vloeren op basis van kunsthars. De twee populairste soorten zijn epoxyhars en polyurethaan. Polyurethaanvloeren zijn de duurste optie. Het ondoorzichtige materiaal is dankzij zijn samenstelling tegelijk hard en elastisch en de meer dan zeventig beschikbare kleuren scheppen ontelbaar veel mogelijkheden. Net als betonvloeren zijn ook polyurethaanvloeren naadloos, waardoor ze zeer onderhoudsvriendelijk zijn. Bovendien is het materiaal  ondoordringbaar en stofvrij. Al deze positieve eigenschappen zorgen ervoor dat polyurethaan zeker zijn prijs waard is. Enkel de geurhinder tijdens de plaatsing en het feit dat de vloer beschadigd kan worden door scherpe voorwerpen, zijn minpunten. Dankzij de nieuwste technieken is die geurhinder vandaag echter te verwaarlozen.

Polyvalent epoxy
Epoxyvloeren zijn gemiddeld goedkoper dat polyurethaanvloeren en dat is dan een van de redenen waarom ze op dit moment al meer succes kennen in privéwoningen. Epoxyvloeren kunnen zowel transparant als ondoorzichtig zijn en er kunnen andere objecten in verwerkt worden. Bijgevolg zijn heel wat uiteenlopende effecten en kleuren mogelijk. Waar u wel rekening mee dient te houden is dat epoxyvloeren minder hard en elastisch zijn dan polyurethaanvloeren. Bovendien verkleuren ze door UV-stralen, waardoor een extra speciale verflaag of top coat nodig is om dit euvel te voorkomen.

Steentapijt
Transparante epoxyhars leent zich perfect tot drager van keien of steentjes. Verrassende optische effecten zijn mogelijk wanneer u witte keien combineert met een gekleurde transparante kunstharslaag. Een andere mogelijkheid is de verwerking van steentjes of keien in een kleurloze doorzichtige epoxylaag, waarbij de steentjes nog boven de laag epoxyhars uitsteken en de structuur van die steentjes nog voelbaar is wanneer u erover loopt. In dat geval spreken we over steentapijt of siergrind.

Unieke vloer
Bij steentapijt houdt het verhaal echter niet op. Ook heel wat andere objecten kunnen vermengd worden met epoxyhars en tot een vloer verwerkt worden. Glasbolletjes bijvoorbeeld, wat voor een hypermodern eindresultaat zorgt. Een andere variant zijn terrazzovloeren, waarbij de epoxyhars gemengd wordt met marmerkorrels. Of u kunt gewoon een zelf gekozen of ontworpen patroon of tekening in de vloer laten verwerken om zo een unieke vloer te bekomen de niemand anders heeft. Wie houdt van een interieur met opvallende elementen en contrasten, heeft dus keuzemogelijkheden te over.

Alternatieven
Industriele vloeren ogen fantastisch, maar hebben helaas een nogal dure reputatie. Een gepolierde betonvloer of cementtegels zijn niet voor ieder budget weggelegd. Voor wie dan toch nog van zo’n industriële uitstraling wil genieten, bestaan er gelukkig ook betaalbare alternatieven. Vinylvloeren en laminaatvloeren kunnen met hun prints immers niet enkel houten vloeren realiteitsgetrouw nabootsen, maar ook ieder ander vloertype en dus ook industriële vloeren. Al blijft dit hoofdzakelijk een optische ingreep, want het loopgeluid en het gevoel op deze ondergronden zijn helemaal anders.