WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Bamboe vloeren

Bamboe: Gras met houtallures
Bamboevloeren zijn een buitenbeentje binnen de houten vloeren. In tegenstelling tot de verschillende soorten parket, fineer en zelfs kurk zijn ze niet van bomen afkomstig. Officieel is bamboe immers een grassoort. Toch zijn ze hard en stevig genoeg om een volwaardig alternatief te bieden voor de bestaande houten vloeren. Meer en meer mensen lijken dat te beseffen, want de jongste jaren is de populariteit van bamboevloeren alleen maar toegenomen.

Niet elk type bamboe is geschikt voor de productie van vloeren. Er bestaan wereldwijd meer dan 1500 bamboesoorten, maar enkel de reuzenbamboe is goed bruikbaar. Die komt enkel voor in tropische klimaatzones en China staat hier met stip op kop. Een belangrijk voordeel van reuzenbamboe is dat het tijdens het groeiseizoen bijzonder snel groeit, soms wel tot een halve meter per dag. Een volwassen bamboestam is tussen vijftien tot dertig meter hoog en heeft een omtrek van 35 centimeter of meer. De snelle groei betekent ook dat een bamboebos zichzelf erg snel vernieuwt. Op amper vijf jaar tijd is de vernieuwing compleet. Dat is meer dan dubbel zo snel als een dennenbos en meer dan 10 keer sneller dan een eikenbos. Dat betekent ook dat ongeveer een derde van het aantal bamboestammen gekapt kan worden zonder dat het bos daardoor in omvang afneemt.

Zichtbare knopen
Reuzenbamboe mag dan wel een grassoort zijn, het is niet te vergelijken met het gras dat bij ons in de tuin groeit. Bij het groeien wordt het zeer hard en gaat het sterk op hout lijken. Een volwassen stam is rond en aan de binnenkant hol. Na de oogst wordt de groene schil van de bamboe verwijderd en worden de stammen in strips gezaagd. Die strips worden vervolgens onder hoge druk samengelijmd. Dat kan zowel horizontaal als verticaal gebeuren. Afhankelijk van de horizontale verwerking verschilt het eindresultaat sterk: bij een horizontale verwerking zijn de voor bamboe typische knopen duidelijk zichtbaar, bij een verticale verwerking zijn de knopen slechts subtiel zichtbaar en ontstaat een fijn lijnenpatroon.

Stofvrij houden
Net als een traditionele houten vloer krijgt ook een bamboevloer een of meerdere afwerkingslagen om de duurzaamheid te verhogen. Welke soort afwerkingslaag hangt voornamelijk af van de tint van het bamboeparket. Voor bamboe met een natuurlijke tint is witte aangewezen, voor bamboe met een karamelkleurige tint geniet vernis of beits de voorkeur. Om de vloer daarna in optimale conditie te houden, volstaat het om de vloer dagelijks stofvrij te houden en enkele keren per jaar een schoonmaak beurt met een specifiek onderhoudsproduct  uit te voeren. Ook belangrijk om te weten, is dat een bamboevloer minder last heeft van krimpen of uitzetten dan een andere parketvloer en dus kunt u eindeloos genieten van deze zeer karaktervolle vloer.