WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Kurk vloeren

Kurk:  Heerlijk warm en zacht
Kurkvloeren horen niet thuis In het traditionele rijtje van houten vloeren. Toch verdelen we ze onder in deze categorie, waarom? Net als parket en fineer is het een natuurlijk materiaal dat uit zichzelf warm aanvoelt en dat van bomen afkomstig is, meer bepaald van de kurkeik. Het eindproduct komt echter niet van de kern van de boomstam, maar wel van de boomschors. Dat geeft een kurkvloer enkele karakteristieke eigenschappen.

Voor een kurkvloer tot stand komt, vindt een intensief productieproces plaats. Eerst wordt de schors van de kurkeik-een boom die vooral in landen rond de Middelandse Zee groeit- gekapt. Een belangrijk element hierbij is dat die schors opnieuw aangroeit, waardoor de voorraad onuitputtelijk is zonder dat hiervoor hele bomen omgehakt moeten worden. Uit die schors worden vervolgens korrels gewonnen die op hun beurt samen met harsen tot grote blokken geperst worden. Uit die blokken worden de kurktegels gehaald die de basis vormen van een kurkvloer.

Enorme Variatie
Hoe de uiteindelijke kurkvloer eruit ziet, hangt af van de afwerking. Dankzij de technologische evoluties van de laatste jaren zijn de mogelijkheden immens. De tijd dat een kurkvloer per definitie donker was en een korrelige structuur vertoonde, ligt achter ons. De meest uiteenlopende kleuren en motieven zijn vandaag verkrijgbaar. Zelfs een houtstructuur is mogelijk. Ook de variatie aan vormen en formaten is enorm, van de klassieke rechthoekige tegels tot vierkante of zeshoekige varianten.

Doe-het-zelvers
Kurk voelt van nature warm en zacht aan. Dat maakt het erg geliefd in ruimtes waar mensen zich vaak op blote voeten begeven, zoals de slaapkamer en de badkamer. Kurk is bovendien zeer vochtbestendig, wat ook weer een pluspunt is in deze ruimt. Een minstens even belangrijke reden voor het succes van kurkvloeren is de eenvoudige plaatsing. Kurk is met andere woorden ideaal voor doe het zelvers. De plaatsing kan op twee manieren gebeuren: verlijmd of zwevend. Om kurktegels te verlijmen, heeft u enkel een gladde, vlakke ondergrond en een aangepaste lijm nodig. Na de plaatsing hoeft u ze enkel even aan te drukken of aan te kloppen met een rubberen hamer. Komen de tegels niet exact uit met de beschikbare oppervlakte? Geen probleem, want de tegels kunt u met behulp van een breekmes zeer eenvoudig op maat snijden.

Grotere Duurzaamheid
Voor een zwevende plaatsing gebruikt u legklare panelen met een boven- en onderlaag uit kurk en daartussen een andere laag. Deze panelen beschikken over een tand-en-groefsysteem dat een gemakkelijke plaatsing verzekert. Panelen met een tussenlaag uit MDF klikt u gewoon in elkaar, panelen met een tussenlaag uit HDF – ideaal voor ruwere ondergronden- dient u aan elkaar te verlijmen ter hoogte van de tand-en-groefelementen. Om vervolgens lang van uw kurkvloer te kunnen blijven genieten, kunt u beter ook enkele vernislagen aanbrengen. Hoe meer vernislagen, des te slijtvaster de vloer wordt. Een drukbelopen vloer heeft dus meer vernislagen nodig dan een nauwelijks belopen vloer. Er bestaan ook tegels met een vooraf aangebrachte vernislaag, maar hierbij bestaat het risico dat er vocht tussen de naden kan insijpelen.

Eenvoudig Reinigen
Een van de weinige nadelen van een kurkvloer is de lage UV-bestendigheid. Door blootstelling aan UV-stralen verkleurt kurk na verloop van tijd. Dit hoeft echter geen onoverkomelijk probleem te zijn. In ruimtes met veel zonlicht moet u er gewoon voor zorgen dat u het meubilair regelmatig verplaatst zodat de verkleuring overal gelijkmatig verloopt. Of u verplaatst de meubels gewoon helemaal niet en dan is de verkleuring evenmin zichtbaar. Wat dan wel weer in het voordeel van kurk spreekt, zijn de akoestische eigenschappen. Kurk is een goede geluidsisolator, zowel wat betreft het geluid van buiten naar binnen als het geluid tussen verschillende binnenruimtes onderling. Om die reden is kurk niet enkel populair als vloerbekleding, maar ook als wandbekleding. Tot slot is ook het onderhoudsgemak een troef. Af en toe reinigen met een beetje water en een eenvoudige allesreiniger volstaat. Een nieuwe vernislaag na enkele jaren gebruik kan de levensduur van de vloer bovendien sterk verlengen.