WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Laminaat

Degelijk alternatief voor hout.
Wie een gespecialiseerde beurs over houten vloeren bezoekt, zal er ongetwijfeld ook heel wat standhouders ontmoeten die handelen in laminaatvloeren. Nochtans heeft laminaat nauwelijks iets met echt hout te maken. Het staat vooral bekend als budgetvriendelijke imitator van hout die er vandaag in slaagt om ‘the real thing’zeer werkelijkheidsgetrouw te benaderen. Optisch zijn hout en laminaat nog nauwelijks te onderscheiden.

Als laminaat geen hout is, wat is het dan wel? Qua uiterlijk zien laminaatstroken eruit als parket- of fineerstroken. Het enige hout dat hier echter aan bod komt, bevindt zich in de onderlaag in de vorm van houtvezels. Voor die onderlaag van MDF of HDF worden fijngemalen houtvezels vermeng met kunstharslijmen en vervolgens samengeperst. Een onderlaag uit MDF is de goedkoopste oplossing. HDF is dan weer kwalitatief beter. Op die onderlaag komt de decorlaag die de houtimitatie voor haar rekening neemt. Die decorlaag is meestal een gedetailleerde foto van een houtstructuur. Om ervoor te zorgen dat de imitatie intact blijft, komt op de decorlaag nog een beschermende toplaag.  Meestal is dat een slijtvrije melaminelaag.

Structuur voelen
Laminaatstroken zien er tegenwoordig niet alleen uit als authentiek hout, ook de natuurlijke structuur van hout wordt steeds beter nagebootst. Machines brengen kleine oneffenheden en groefjes aan in de planken, net zoals dat bij een echte houten vloer het geval is. Wat een echte houten vloer wel nog onderscheidt van een laminaatvloer, is de natuurlijke warmte die van hout uitgaat. Laminaat voelt eerder kil aan. Bovendien zorgt laminaat evenmin voor het meest aangename loopgeluid. Of beter: zorgde. De technologie is er de jongste jaren zodanig sterk op vooruit gegaan dat die geluidshinder tot een minimum beperkt blijft. Verschillende laminaatvloeren zijn vandaag verkrijgbaar met een geluidsisolerende onderlaag die storende geluiden absorbeert.

Woningweetje!
Een onderlaag uit MDF is de goedkoopste oplossing, HDF is dan weer kwalitatief beter.

Klikvast
Een van de grootste voordelen van laminaat – en meteen ook de hoofdreden waarom veel mensen hiervoor kiezen – is de gebruiksvriendelijkheid. De plaatsing van een laminaatvloer gebeurt immers veel sneller dan die van een parketvloer. De meest gebruiksvriendelijke variant is kliklaminaat. Dit laminaat is voorzien van een handig kliksysteem, waardoor u de vloer gemakkelijk ook zelf kunt plaatsen. De klikprofielen zijn bovendien zo vervaardigd dat ze buitengewoon trekvast zijn. Toch kan het zeker geen kwaad om het laminaat op voorhand te laten acclimatiseren in de ruimte waarin de vloer moet komen. Zo kan het wennen aan de specifieke temperatuur en luchtvochtigheid in die ruimte. Wie zelf een laminaatvloer plaatst, zorgt er trouwens maar beter voor dat de kamertemperatuur tussen 15 en 20 graden ligt en de relatieve luchtvochtigheid tussen 50 tot 60 procent bedraagt.

Vlekbestendig
Het onderhoud van een laminaatvloer vraagt evenmin veel moeite. Dat het hier niet om echt hout gaat , is in dit geval een voordeel, want u kunt gewoon met water en ouderhoudsproducten aan de slag zonder dat u schrik moet hebben voor slijtage of kromme platen . Een laminaatvloer kunt u dus gewoon stofzuigen of dweilen. Om de duurzaamheid van de laminaatvloer te verlengen, is het laminaat voorzien van een of meerdere beschermende toplagen die weerstand bieden tegen as, vlekken en huishoudchemicalien.

Verschillende formaten
Net als parket of fineer bestaat ook laminaat in verschillende vormen en formaten. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen tussen lange of korte planken. Lange planken komen geweldig tot hun recht in grote ruimtes, maar ze kunnen eveneens gebruikt worden om een compacte ruimte optisch te vergroten. Ook tal van legpatronen – die ook bij parket bekend zijn – zijn mogelijk. Hoe en hoe mooi een laminaatvloer er ook uitziet, de vloer moet in de eerste plaats ook stevig genoeg zijn . Dat hangt grotendeels af van het doel waarvoor u de vloer wilt gebruiken. Een vloer in een woonkamer wordt bijvoorbeeld drukker belopen dan een vloer in een slaapkamer. Ook het gewicht van de te plaatsen meubels speelt een rol. Met een laminaatvloer die geschikt is voor commercieel gebruik, zit u sowieso altijd goed.

Andere imitaties
Zoals we eerder al zeiden, bestaat laminaat uit een onderlaag mat daarop een gedetailleerde kopie. Een kopie van een houtstructuur komt het vaakst voor. Toch zijn er ook andere mogelijkheden. Een levensechte, gedetailleerde foto van beton of marmer is net zo goed mogelijk. Op die manier kan laminaat ook een budgetvriendelijk alternatief bieden voor industriële vloeren of natuurstenen vloeren. Dankzij de decorlaag kunt u bovendien uw fantasie de vrije loop laten. Egale stroken in een zelf gekozen kleur zijn mogelijk. Zelfs decoratieve tekeningen behoren tot de mogelijkheden. Zo maakt u van uw laminaatvloer echt iets persoonlijks.