WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Vloerverwarming

Tegenwoordig is het mogelijk om op een zorgvuldige wijze een parket-, planken-of laminaatvloer gelegd worden op een vloer met vloerverwarming. Als de vloerverwarming de hoofverwarming is, geldt dat een vloer die gelijmd is aan de ondervloer hiervoor het meest geschikt is.  Het kan ook zo zijn dat de vloerverwarming als bijverwarming dient. In dit geval gebruikt men zwevende vloeren. Als tussenlaag wordt dan een foamlaag aanbevolen die is voorzien van perforaties, waardoor de warmte snel naar boven trekt en zich door de aluminiumfolie aan de bovenkant van de foamlaag gelijkmatig verdeeld. Het is raadzaam om in de winter een luchtbevochtiger te gebruiken, dit om naadvorming in de vloer als gevolg van langdurig verwarmen tegen te gaan.  Je voorkomt hier dat de normale vochtigheid niet beneden de grens van 55% komt.

We kennen verschillende soorten systemen.
Vloerverwarming als hoofdverwarming worden doorgaans warmwatersystemen gebruikt, waarbij de waterleidingen op de betonnen vloer liggen en zijn ingegoten in de afwerkvloer.  Word daarboven op een parket vloer gelegd, mag de maximale temperatuur van de cementdekvloer niet hoger worden dan 32 graden.

Vandaag de dag worden er ook wel koperen leidingen aangebracht in een 3 cm dikke isolatielaag, welke word afgedekt met een warmteverdelende plaat van aluminium, daar over heen komt dan een laaf farmacell dat weer wordt afgedekt met triplex. Hierover word dan het parket bevestigd.

Ook kennen we de elektrische vloerverwarming. Vaak worden hiervoor de zwevende vloeren gebruikt, maar dan mogen temperatuur van de elementen niet hoger worden dan 28 graden celsius.

Houtsoorten?
Er zijn ook houtsoorten die niet allemaal geschikt zijn voor toepassing op vloervermarming. Tapisvloeren van “nerveuze”houtsoorten als beuken, maple en jatoba zijn minder geschikt vanwege het risico van het vervormen van het hout.  Advies voor de houtdelen maximale breedte van 16 cm en een maximale lengt van 200 cm.

Vloerverkoeling
In steeds meer woningen worden klimaatsystemen aangelegd, deze koelen en verwarmen. Wordt daarop parket aangelegd dan is het van belang dat voor de koeling een regel en beveiligingssysteem wordt toegepast om inwendige condensatie te voorkomen.  De aanvoertemperatuur van het koelwater mag ook nooit onder de zogenoemde dauwpuntstemperatuur liggen omdat dit kan leiden tot de schade aan het parket.

Tip
Leg nooit geen karpetten op een parketvloer met vloerverwarming. Hierdoor kan een opeenhoping van warmte ontstaan. De ruimte kan niet goed op temperatuur komen en kan vervelende schades teweeg brengen aan de parketvloer.