WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

In 12 stappen zelf een vloer leggen

Stap voor stap

1. Leg eerst een ondervloer

2. Plak de delen met vochtdichte tape aan elkaar

3.Zorg dat u de parketstroken altijd in de lengterichting van de kamer legt.
 Begin met het eerste deel in de hoek aan de linkerkant, met de veerzijde naar de muur.        Gebruik afstandsblokjes om expansieruimte te maken voor het hout.

4. Leg het volgende deel in de lengterichting naast het vorige en druk deze van boven naar beneden vast. De kunststof veer komt in de groef van het volgende deel. Maak de eerste baan zo af.

5. Zaag het laatste deel van de eerste rij op maat, weer rekening houdend met de benodigde expansieruimte.

6. Begin de tweede rij met een deel van minimaal 30 cm lang. Probeer hiervoor het afgezaagde deel van de vorige rij te gebruiken.

7. Leg het volgende deel met de verbinding aan de lange zijde onder een hoek van 15 graden in de eerste rij en druk deze voorzichtig naar beneden.

8. Elk volgend deel moet telkens zo gelegd worden. Zorg ervoor dat aan de kopse kanten de kunststof veer in de groef veert als het deel naar beneden gedrukt wordt.

9. Kleine kieren dicht u, door met het aanslagblok en een hamer de vloerdelen aan te slaan.

10. Om de laatste rij te leggen plaatst u een heel deel exact op de laatste gelegde rij. Leg daar bovenop een deel tegen de muur (vergeet de expansieruimte niet!) en teken af op het onderliggende deel. Zaag het deel op maat.

11. Als de vloer helemaal is gelegd, haalt u de afstandsblokjes weg.

12. Bevestig tot slot de plinten aan de muur. Een slimme manier hiervoor is een plint op clips. U bevestigt de clips op de muur en de plint schuift u er overheen. De plinten zijn verkrijgbaar in verschillende decors, in wit of aluminium.

Hoe houdt u uw vloer mooi?

1. Voorkom los vuil en zand. Ze werken als schuurpapier op de vloer.
2. Voorzie meubels van beschermviltjes.
3. Plaats een luchtbevochtiger. Door verandering van de luchtvochtigheid kan de vloer  krimpen of uitzetten. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 50 en 60%.
4. Als u de vloer nat afneemt, gebruik dan een goed uitgewrongen doek of mop.
5. Gebruik een schoonmaakproduct speciaal voor parketvloeren, indien je een houten vloer kiest.