WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Fineer

Gulden middenweg tussen Parket en Laminaat

Een vloer uit massief parket neemt een te grote hap uit uw budget? Maar tegelijkertijd verkiest u het echte houtgevoel boven laminaat? Kies dan voor de gulden middenweg: houtfineer. De onderlaag is te vergelijken met die van laminaat, maar de toplaag bestaat uit een dun laagje echt hout.

Net zoals bij laminaat vormen ook bij fineerhouten vloeren dragers van MDF of HDF de basis. Zij zijn verantwoordelijk voor de stevigheid van de vloer. Eventueel kan een extra laag kurk voor meer geluidsisolatie zorgen. In vergelijking met laminaat bestaat de toplaag echter niet uit een gedetailleerde kopie van hout, maar uit echt hout. Dat laagje hout is weliswaar dun –meestal ongeveer 0,6 mm- maar het bezorgt u wel het echte houtgevoel wanneer u erover loopt. Dit wil zeggen : de natuurlijke structuur van het hout is duidelijk voelbaar en er gaat een zekere warmte van uit.

Vrije Keuze
Een belangrijk voordeel van een fineerhouten vloer ten opzichte van een massieve parketvloer is dat er minder hout voor nodig is. Uit een boom kunnen tot dertig keer meer fineerstroken dat parketstroken gehaald worden. Wie voor fineer kiest, denkt dus ook een beetje aan het milieu. Bovendien betekent dit ook een goede financiele zaak, want de dunne toplaag drukt de prijs. Net omdat die laag zo dun is, kunt u zelfs kiezen voor een dure houtsoort die in een massieve vorm onbetaalbaar voor u zou zijn. Bovendien kunt u ook een houtsoort kiezen die niet geschikt is voor het maken van een massieve parketvloer, want hier is het de dragende laag die de stevigheid bepaalt. U kiest dus vrij de houtsoort die u zelf het mooist vindt.

Hoog gebruiksgemak

Een ander vlak waarop fineer goed scoort, is het gebruiksgemak. Dat begint al bij de plaatsing. Die is te vergelijken met de plaatsing van een parket-of laminaatvloer. Ook voor fineerhouten vloeren bestaat er een kliksysteem zodat het niet meer nodig is om de panelen aan elkaar te lijmen. Wanneer devloer er dan ligt, kunt u zich voor het onderhoud beperken tot een regelmatige stofzuigbeurt of een lichte dweilbeurt.

Sterk en slijtvast
Uiteraard heeft een fineerhouten vloer ook nadelen. Het belangrijkste nadeel ligt in de voor fineer kenmerkende houten toplaag van amper 0,6 mm. Wanneer uw vloer aan renovatie toe is, kunnen de fineerplanken niet geschuurd worden, want daarvoor is het laagje hout te dun. Gelukkig is zo’n schuurbeurt niet echt nodig. Voor de vloer gebruiksklaar is, wordt die bewerkt met verschillende lagen vernis. Dat maakt de vloer sterk en slijtvast en ook het risico op eventuele beschadigingen blijft tot het minimum beperkt.

Woningweetje!
Bij fineer kiest u vrij de houtsoort die u zelf het mooist vindt.