WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Handige tips voor het huishouden

Hoekjes en gaatjes

Soms ruik je, ondanks dat je je huis van top tot teen gepoetst hebt, toch nog “iets”.
Dan kan het geen kwaad om ook de hoekjes en gaatjes eens goed aan te pakken. Schuif minimaal een keer per jaar ook eens de kasten, banken en losstaande kasten/ apparaten van de muur en stofzuig er eens achterdoor. Maak ook de achterwand van een apparaat eens schoon. Plekken als de achterkant/ onderkant van de verwarming en de plinten kun je met het smalle tuitstuk van de stofzuiger schoonmaken. Maak met een satéprikker en/ of wattenstaafje alle randjes e (schroef)gaatjes in de keuken en de naden van je (houten) vloer elk half jaar schoon. Dit zijn verzamelplekken voor vettige kookaanslag of etensresten die je naar verloop van tijd gaat ruiken. Het is millimeterwerk, maar het is zeker de moeite waard!

Filters en roosters

Ventilatieroosters en de afzuigkap zijn noodzakelijk om de lucht in je huis gezond te houden. Maar ze kunnen aardig vies worden. Poets de afzuigkap iedere week grondig met een goede ontvetter of allesreiniger. Voor RvS zijn speciale reinigers te koop. De randjes kun je weer doen met een satéprikker of wattenstaafje met wat afwasmiddel. Vaste RvS- filters kunnen in de vaatwasser (wel even de gebruiksaanwijzing checken voor de zekerheid). Losse filters moet je eens in de drie maanden vervangen.
Ventilatieroosters kunnen dichtslibben, vooral in vochtige ruimtes. Maak ze regelmatig schoon met een sopje van allesreiniger.

Kledingkast

Ook de kledingkast moet je regelmatig aanpakken. Dit is niet allen frisser, maar het helpt ook goed tegen motten. De buitenkant maak je schoon met een sponsdoekje, vooral de knoppen en handgrepen. Een eventuele spiegel maak je met een glasreiniger schoon. Bij het wisselen van de seizoenen ruim je de kast uit en op. Grondig stofzuigen, vooral de bodem waar schoenen hebben gestaan. Hang een luchtverfrisser in de kast, helpt ook uitstekend tegen motten. Hier voor kun je ook een citroen gebruiken, steek er zes kruidnagelen in en doe ze in een grootmazig wasnetje. Als de citroen uitgedroogd is, hang je er weer een nieuwe in.

Matras

Dat een matras gemiddeld tien jaar meegaat is bekend, mar in die tijd kan deze wel erg muf worden. Zeker als het warm is in de slaapkamer. Je verliest iedere nacht vocht wat in het matras terecht komt. Keer je matras dus regelmatig om (ook in de lengte) en verwissel ze dan ook eens van de ene naar de andere kant (in geval van een tweepersoons bed). Bescherm je matras met een molton die je regelmatig wast. Verwijder vlekken meteen met een sopje van afwasmiddel. Droog het met een föhn. Strooi een keer per jaar wat soda (een halve zak voor een tweepersoons bed) op je matras en laat dit een halve dag liggen. Vocht en luchtjes trekken zo in de soda, even opzuigen me de stofzuiger en je matras ruikt weer helemaal fris.

Fruitschaal en bloemenvaas

Last van fruitvliegjes? Controleer of het fruit wat op de fruitschaal ligt nog wel goed is. Was de schaal een keer per week met een sopje van allesreiniger.
Het water in een bloemenvaas kun je het beste om de paar dagen verversen met een snufje zout er in, dan blijven de bloemen langer vers. Een hele vieze vaas wordt weer schoon na een tijdje weken in heet water met een schep soda.

Tapijt en vloerbedekking

Vlekken in je tapijt kun je meteen behandelen met koolzuurhoudend bronwater. Het vuil bruist hierdoor omhoog. Daarna flink deppen met een microvezeldoek of keukenpapier. Als je met eten hebt geknoeid, schraap dan eerst zo veel mogelijk weg. De meeste vlekken gaan weg als je ze langdurig met warm water dept (bij bloed KOUD water!!). Is de vlek nog steeds niet weg, meng dan een deel wolwasmiddel met vijftien delen lauwwarm water en dep het schoon met een microvezeldoek. Voor hele hardnekkige vlekken kun je beter een speciale tapijtreiniger gebruiken.

Harde vloeren

Houten vloeren, graniet of terrazo zijn vaak gemakkelijk schoon te maken maar wel kwetsbaar. Bij houten, laminaat en gietvloeren is het genoeg om de vlek meteen te behandelen met een sopje van allesreiniger. Schoonmaakazijn, bleekmiddel, ammonia en schuurmiddel zijn uit den boze.
Rubberstrepen van schoenzolen of autobanden verdwijnen als sneeuw voor de zon met een gum.
Fruitzuren zijn grote vijanden van een vloer van leisteen of graniet of vergelijkbaar materiaal. Verse vlekken van bijvoorbeeld rode wijn of vruchten kun je het beste wegdeppen met sterk verdunde schoonmaakazijn ( een scheut op vijf liter water).
Zitten er strepen op het laminaat of is de vloer dof? Dweil dan de vloer met water waar je een scheutje allesreiniger in doet en giet er ook wat glansspoelmiddel voor de vaatwasser in. De vloer is schoon en glimt weer.
Vlekken op terrazzo en granito gietvloeren haal je weg met sop van groene zeep, tenzij de fabrikant anders adviseert. Ligt er siergrind op de vloer , schrob dan met wat lauw water en een borsteltje.

Stoffen meubels

Ook hiervoor geldt dat langdurig deppen met warm water helpt. Er zijn ook speciale reinigers te krijgen. Wolwasmiddel is ook een goede optie ( 1:15 verdunnen), nadeppen (niet wrijven) met een schone doek en schoon water.

Leren bekleding

Het is beter hier geen vlekken- of schoonmaakmiddelen te gebruiken, dit veroorzaakt eerder nieuwe vlekken. Vetvlekken worden minder zichtbaar door er wat talkpoeder op te strooien, een paar dagen laten zitten en vervolgens met de stofzuiger weer verwijderen. Koffie of limonade direct met een schone doek opnemen zodat het niet verder intrekt.

De muur

Als je vlekken op het behang ziet, probeer dan eerst in een onopvallend hoekje of het behang een natte doek (met eventueel wat afwasmiddel of allesreiniger) aankan. Zo ja, dan kun je de muur (niet TE nat) afnemen.
Vingerafdrukken en vetvlekken poets je voorzichtig weg met een gum.
De meeste geverfde muren kun je afnemen met een vochtige microvezeldoek, eventueel wat ammonia toevoegen (1:10 verdund). Vlekken op een witgeverfde muur dep je met een prop keukenpapier met een scheut bleek er op. Ook hier geldt: EERST testen!
Zijn de voegen in de badkamer of toilet erg vies? Smeer de tegels royaal in met groene zeep, laat twee uur intrekken en verwijder dit dan weer met een harde borstel en wat water. Je tegels zien er weer als nieuw uit.

Houten meubels

Hout met vetvlekken of vettige aanslag gaat weer mooi glanzen van water met een paar druppels schoonmaakazijn of afwasmiddel.
Gelakt en gepolitoerd hout mag je allen afnemen met een goed uitgewrongen doek.
Diepe vlekken wrijf je weg met een mengsel van één deel spiritus en twee delen olijfolie. Met wat tandpasta op een doekje poets je zo vochtkringen uit het hout. Natuurlijk zijn ook hiervoor weer speciale meubeldoekjes en –sprays voor hout te koop.

Het douchegordijn

Vaak zie je bij een douchegordijn dat de onderkant niet echt fris meer is. Je kunt dit in de wasmachine uitwassen (check even of dit bij je kunststof douchegordijn kan!) op 40 graden met weinig wasmiddel en een flinke scheut bleekwater. Laat het daarna drogen op de badkamer of buiten in de zon. Als je dit twee keer per jaar doet dan gaat je gordijn jaren mee!

Vieze luchtjes in huis

Je kent ze wel, vieze luchtjes na een feestje, gourmetten, uien bakken, frituurlucht. Dit kun je simpel oplossen door gewone azijn even te koken en het daarna in een vuurvast bakje te doen. Zet het in de ruimte waar het stinkt. De azijn absorbeert de vieze rook- of kookluchtjes en na verloop van tijd is de stank helemaal verdwenen.
Soda is ook een manier. Gewoon recht uit de verpakking in een bakje doen en in de ruimte zetten waar je de stank beu bent.

Groene aanslag op het terras

Deze aanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon als je het schrobt met heet water met daarin een paar lepels groene zeep opgelost. Goed naspoelen met schoon water en je hebt weer een superschoon terras.
Je kunt ook een mengsel maken van schoonmaakazijn en water, doe dit in een plantenspuit en spuit dit op je tegels. Na een paar dagen is de groene aanslag verdwenen.

Stickerresten op deuren en ramen

Lijmresten van stickers kun je heel goed verwijderen met lampolie. Bevochtig een doek met wat lampolie en wrijf de lijmresten er mee in. Laat het even intrekken en verwijder de olie met een droge doek. Zo krijg je het gemakkelijk schoon zonder krassen.