WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Gootstenen en kranen in de keuken

Gootstenen en kranen zijn blikvangers in een keuken. Je kiest ze dus ook met zorg uit. Tijdens je zoektocht naar het perfecte exemplaar is het ook heel makkelijk om milieuvriendelijk bezig te zijn.

Gootstenen

In sommige materialen zijn de gootstenen naadloos in het aanrecht gelast (bijvoorbeeld het gerecyclede kunststof Durat), wat een strakke indruk geeft. Ze hebben dezelfde kleur als het aanrecht of juist een contrasterende kleur als variatie. Het is in ieder geval een goed waterdicht systeem.

Roestvrijstalen gootstenen zijn er in allerlei verschillende soorten, maten en prijzen. Ze zijn heel duurzaam, onderhoudsvriendelijk en kunnen prima gerecycled worden. Voor een deel bestaan ze vaak al uit gerecycled materiaal.
Als je een massief aanrechtblad hebt, bijvoorbeeld hout, kies dan voor een gootsteen die aan de onderkant van het werkblad wordt gemonteerd, dan krijg je een mooie strakke afwerking. Ook is het hygiënischer in gebruik omdat er aan de oppervlakte geen randen zitten waar vuil (en dus bacteriën) achter blijven kunnen hangen en het water beter terug kan lopen in de gootsteen.
Je zou ook voor een vuurvaste aardewerk gootsteen kunnen kiezen. Dit is een sterke duurzame gootsteen die gemakkelijk te onderhouden is. Zoek dan vooral naar een gootsteen in authentieke stijl, die blijft populair.

Keukenkranen

De opbrengst uit een kraan met een standaarddruk op de hoofdleiding kan oplopen tot 12 liter per minuut. Je kunt dat terugbrengen tot 6 liter per minuut door gewoon minder water te gebruiken. Bijvoorbeeld door in een teiltje af te wassen en niet in de gootsteen. Dit voorkomt ook meteen krassen in je (rvs) gootsteen!
Als je een nieuwe kraan wilt, kies dan een waterzuinig model met een zwakke stroom. Controleer altijd of je kraan werkt op de waterdruk in jouw huis: meestal 0,5 bar.

Houd bij waterbesparende maatregelen rekening met:

1. Neem altijd een 1-kopsmengkraan. Je vermindert het verbruik (omdat je maar 1 kraan nodig hebt) en koud en warm water worden meteen tot de juiste temperatuur gemengd.

2. Draai de kleppen van de leidingen naar de kranen iets dicht. Dat is een simpele aanpassing, maar controleer wel of er nog genoeg water blijft stromen om de boiler te activeren om warm water te leveren. Hiermee beperk je het verbruik drastisch maar de stroomsnelheid niet.

3. Monteer een conventionele mengkraan met stroomregelaars in de leidingen (voor koud EN voor warm water) onder de kraan, omdat zwak stromende kranen niet altijd mooi zijn. De opbrengst is dan constant 4-6 liter per minuut.

4. Monteer een mengkraan met een cartridge die twee stroomsnelheden heeft, de eerste voor algemeen gebruik, de tweede voor een hardere straal als je de hendel verder naar beneden duwt.

5. Monteer een kraankop waar een mousserende straal uit komt. Het lijkt dan of het water er sneller uit stroom omdat er lucht in wordt gemengd, terwijl het maar 6 liter per minuut is. Op sommige conventionele kranen kun je een simpel mondstuk schroeven, maar controleer altijd even de maten VOOR je er een koopt.

6. Ga bij een recyclingzaak eens op zoek naar vintagekranen. Vaak doen mensen deze weg als ze een nieuwe keuken kopen, terwijl ze nog prima functioneren. Vaak is alleen een leertje vervangen of wat roest verwijderen voldoende. Vintagekranen zijn niet duur, dus ook een fijne oplossing voor je portemonnee. Maak er een stroomregelaar in voor de ultieme ecochic.