WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Uw keuken snel schoon

1. Vaatwasmachine

Neem de buitenkant van de vaatwasser meteen mee in je wekelijkse poetsbeurt met allesreiniger. Maak elke week de filter schoon met heet water met wat afwasmiddel. Elk half jaar maak je de binnenkant schoon met een vaatwasmachinereiniger. Ook kun je een kopje schoonmaakazijn mee laten draaien in een lege machine. Vieze hoekjes kun je schoonmaken met een satéprikker en/of een wattenstaafje die je eventueel wat vochtig maakt. Om vieze luchtjes te voorkomen kun je een speciaal geurblokje in de machine hangen.

2. Afzuigkap

Heeft deze filters van rvs die in de vaatwasser kunnen, laat ze dan elke drie maanden een wasbeurt meedraaien (controleer of ze ook echt in de vaatwasser mogen!). Zo niet, laat ze dan weken in heet water met een vaatwastablet of een schepje soda. Wel goed afspoelen daarna. Losse afzuigkapfilters moet je om de twee maanden vervangen. Er zijn filters met een indicator, als die verkleurd is moet je de filter vervangen. De buitenkant van de afzuigkap maak je schoon met een sponsdoek met (on)verdunde allesreiniger. Een rvs afzuigkap kun je daarna nog behandelen met een rvs-beschermer, dit is een soort olie die je aanbrengt met een doek die niet pluist zodat je vette vingers voorkomt. Sla-olie is ook een goedkopere variant.

3. Fornuis

Elke avond na het eten met een doekje over het fornuis voorkomt een boel geschrob aan het einde van de week. Aangekoekt vuil poets je weg met een schuurmiddel en –spons. Zwarte branders week je een nacht in een laagje water met een scheut azijn of je legt ze een nacht in een afgesloten zak met ammoniak, waarna je ze afschuurt met een schuursponsje. Kunststof regelknoppen kun je weken in water met soda. Hoekjes kun je schoonmaken met een oude tandenborstel die je in afwasmiddel hebt gedoopt. Elektrische platen maak je schoon met droog keukenpapier als de plaat nog niet helemaal is afgekoeld. Erger vuil kan met allesreiniger verwijderd worden. Keramische en inductiekookplaten hebben genoeg aan een sopje, maar hardnekkige vlekken poets je met wat onverdunde groene zeep, NOOIT schuren!!

4. Oven

De oven kun je het beste schoonmaken als deze nog een beetje warm is. Als de oven zo aangekoekt is dat hij niet meer schoon wordt, kun je een speciale ovenreiniger gebruiken. Een andere oplossing is: een bak met pure ammonia een etmaal in de koude oven laten staan.

5. Magnetron

Deze kun je reinigen met een sopje van afwasmiddel of allesreiniger. Een tip tegen vettige aanslag is een bakje met een paar schijfjes citroen in het apparaat zetten en dit 5 minuten op vol vermogen laten draaien, hierdoor weekt het vuil los zodat je het gemakkelijk weg kunt halen met een doek. De glazen plaat kan gewoon mee in de vaatwasmachine.

6. Koelkast

Een keer per maand haal je alles uit de koelkast, ook de losse onderdelen, zoals rekjes en groentelades. Was ze af. Zet de koelkast uit en als je een vriesvak hebt laat deze dn ontdooien. Dit gaat sneller als je er een bak kokend het water in zet. Maak de binnenkant van de koelkast schoon met een sopje van soda, dit is reuk/ smaakloos, allesreiniger en afwasmiddel niet. Nadrogen met een schone droge theedoek. De plooien van de afsluitrubbers zeker niet vergeten, dit is een ideale broedplaats voor schimmels en bacteriën.

7. Het Aanrecht

Vlekken op een aanrecht laten zich gemakkelijk verwijderen met een sopje van afwasmiddel. Voor rvs bestaan speciale reinigers. Vlekken voorkomen op rvs kan met een simpel billendoekje waarna je het droogwrijft met een schone doek.
Hardnekkige vlekken op kunsstof ga je te lijf met een scheutje spiritus of wasbenzine op een droge doek.
Vlekken op natuursteen, terazzo of granito kun je weghalen met een mild sopje van allesreiniger of groene zeep. Deze bladen zijn bijzonder gevoelig voor schoonmaakazijn, antikalk en schuurmiddelen, ze veroorzaken doffe plekken en kunnen het materiaal aantasten.