WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Stootvaste keukenbladen

Het werkblad in een keuken moet tegen een stootje kunnen. Denk bijvoorbeeld aan grote temperatuurverschillen, geknoeide vloeistoffen en reinigingsmiddelen. Gelukkig is er keuze genoeg OOK als je ecologisch goed bezig wilt zijn.

Glassteen

Glassteen bestaat voor 85% ut gerecycled glas en voor 15% uit hars. Het is een glad, zijdeachtig werkoppervlak metstukjes glas die licht reflecteren. Het is hard en duurzaam dus ideaal voor keuken, badkamers en tafelbladen.
Voordeel van dit materiaal is dat het veelzijdig is, glas van de vuilstort redt, zeer hittebestendig en krasvast is en weinig onderhoud nodig heeft. Het is in veel kleuren te krijgen. Nadeel is dat het door het langdurig productieproces eigenlijk net zo duur is als natuursteen.

Massief hout

Massief hout uit de omgeving is een milieuvriendelijke keuze voor je keuken. Het is slijtvast, duurzaam en gaat er met de tijd op vooruit. Hout bevat enzymen die ongewenste bacterien bestrijden, wat kunststof niet doet, hierop kunnen bacterien zich vrij vermenigvuldigen.
Hout is niet vlekafstotend dus vraagt het om regelmatig onderhoud. Vlekker kunnen natuurlijk altijd worden weggeschuurd, dat bevorderd weer de levensduur. Het beste is om het hout eens per jaar in de was of olie te zetten, dan blijft het er natuurlijk uit zien.

Bamboe

Een ecologische oplossing voor grote houtdelen is bamboe. De bamboe wordt geoogst, in stukken gesneden en gelamineerd zodat er een massief werkblad ontstaat. Bamboe is antibacterieel en komt dus in de keuken goed van pas. Het materiaal is lichtbruin, je kunt het beitsen of eenvoudig met was inwrijven om verwering tegen te gaan. Nadeel van bamboe is dat het in het verre oosten wordt verbouwd, waardoor het een hoge productie energie kan hebben, omdat het zo’n grote afstand af moet leggen.

Natuursteen

Het voornaamste milieubezwaar hiervan is dat het loodzwaar is en vaak van ver moet komen. Vaak wordt steen gepolijst om het een glanzend oppervlak te geven. Je kunt ook kiezen voor een geslepen finish, hierdoor blijft de steen ruw aanvoelen. Voor gebruik moet je stenen oppervlakken waterdicht maken (of laten maken).

Rvs

Voor de rest van je huis is roestvrijstaal misschien te hard, als keukenblad is het perfect; het is duurzaam, gemakkelijk schoon te maken en het reflecteert licht. Je keuken krijgt een air van een professionele kok. De afmetingen komen heel nauw, dus wordt aangeraden een om een sjabloon te gebruiken om er zeker van te zijn dat alles past. Je kunt het niet ter plekke op maat zagen omdat het zo hard is en een roestwerend oppervlak heeft. Nieuw staal bestaat voor 50% uit gerecycled materiaal en is 100% recyclebaar. Je kunt het dus verantwoord wegdoen aan het eind van de levenscyclus.