WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Alles over kalkverf

Kalkverf, het is een term die u de laatste tijd ongetwijfeld wel eens heeft horen waaien. En waarschijnlijk heeft u dan ook gehoord over de prachtige effecten die u ermee kunt bereiken. De laatste jaren is deze verfsoort immers razend populair geworden. Vooral in landelijke huizen duikt ze steeds vaker op.

Het principe van kalkverf is eigenlijk al eeuwenoud. Vroeger werden stallen vaak geverfd met een mengeling van kalk en water, dat eventueel versterkt werd met zand of cement. Met de opkomst van synthetische muurverven verdween kalkverf naar de achtergrond, maar de laatste tijd is ze weer opvallend populair. Uiteraard is de kalkverf van vandaag in niets nog te vergelijken met die van honderden jaren geleden. Tegenwoordig wordt ze vervaardigd door middel van een uitgebreid productieproces, waarmee ze meteen geschikt is voor binnenwanden en voor buitenmuren.

Het verschil met andere verf
Kalkverf is in de eerste plaats een honderd procent natuurlijke verf. Ze wordt vervaardigd uit water en kalk, waardoor ze natuurlijk zeer milieuvriendelijk is. De verf is volledig recycleerbaar. Daarin ligt ook het grote verschil met gewone muurverven. Het bindmiddel van kalkverf is gebluste kalk. Bij andere muurverven is dat late of acryl, synthetische stoffen dus. Als resultaat daarvan gaan ze verfilmen, ze leggen als het ware een film op de muur. Kalkverf doet dat niet, die laat de muur vrij ademen. Ook het effect dat u met kalkverf bereikt, is totaal anders. Om te beginnen is kalkverf extreem mat. Dat zorgt voor een aparte sfeer en resultaat. Bovendien krijgt u , door verschillende lagen aan te brengen, interessante kleurschakeringen en – nuances. De muren krijgen een verweerde , doorleefde look, die vooral in klassieke en landelijke woningen erg mooi is. Met de tijd zal het resultaat evolueren en nog mooier worden. De kleur kan ook erg verschillen naarmate de lichtinval; daar moet u natuurlijk rekening mee houden wanneer u verf koopt.

De Voordelen
Naast het bijzondere effect en het feit dat de verf milieuvriendelijk is, heeft kalkverf nog enkele niet te miskennen voordelen te bieden. Zoals gezegd blijven de muren ademen. Vocht in de muur kan dus verdampen en blijft niet gevangen zitten, zoals dat bij de synthetische muurverven wel het geval is. In een nieuwbouw, waar u normaal toch minstens een winter moet wachten eer u de muren mag schilderen, kunt u met kalkverf meteen aan de slag. Kalkverf is ook mos- en schimmelwerend, het werkt zelfs brandvertragend. Bovendien heeft het een zeer hoge dekkingskracht en ook niet onbelangrijk is ze makkelijk door een leek aan te brengen.

De nadelen
Waar er voordelen zijn, vallen natuurlijk ook altijd enkele nadelen te bespeuren. Ook bij kalkverf is dat niet anders. Je kan kalkverf niet zomaar overschilderen met om het even welke verf. Als je er eenmaal aan begint, is het niet zo evident om later terug over te schakelen op andere verf. U kunt foutjes niet zomaar retoucheren. Als de muur gedroogd is en u ziet nog een fout, dan moet u eigenlijk de hele muur terug overschilderen. Door het wolkerige, onvoorspelbare effect van kalkverf gaat u het altijd blijven zien als u ergens een stukje overschilderd hebt.

Gevoelig voor vuil
Kalkverf is bovendien veel gevoeliger voor vuil dan andere verf. Meestal is dit het geval bij matte muurverven. De muren blijven ademen omdat de porien niet afgedekt worden, maar dat heeft ook tot gevolg dat ze makkelijker vuil opnemen. Met kleine kinderen in huis, is deze verf dus niet zo’n aanrader. Het is wel mogelijk om er een soort vernis overheen te zetten. De verf is dan beter beschermd, maar die vernis gaat de porien natuurlijk ook meer afsluiten. Uw muren kunnen dus al heel wat minder ademen en bovendien gaat het matte effect voor een stukje verloren.

Keuze in kleur
Omdat kalkverf gemaakt wordt op basis van kalk, uiteraard een wit materiaal, is het niet mogelijk om er alle kleuren mee samen te stellen. Vooral donkere tinten liggen moeilijker. Kalkverf kunnen we alleen maken in kleuren gebaseerd op natuurlijke pigmenten die we kunnen combineren met gebluste kalk. Hoewel er dus enige beperkingen bestaan, vindt u in kalkverven een heel ruime keuze aan kleuren. Zelfs binnen de donkerdere tinten heeft u nog talloze mogelijkheden. Elk merk dat kalkverven in zijn assortiment heeft biedt ruim honderd verschillende kleuren aan. Bovendien komen er elk jaar nog nieuwe tinten bij. U vindt dus zeker wel een kleur naar uw gading. Vraag aan uw verfverkoper wel om raad over hoe u de verf het best kan aanbrengen, dan wordt het resultaat gegarandeerd prachtig.

Woningweetje!
Een vaak gehoord misverstand is dat kalkverf hetzelfde zou zijn als krijtverf. Deze laatste is, net als kalkverf, een natuurlijke verfsoort. Er zijn echter ook enkele verschillen. Krijtverf zal, in tegenstelling tot kalkverf egaal drogen. U krijgt er dus niet de kleurnuances mee die u met kalkverf wel krijgt. Het resultaat zal echter wel veel matter zijn dan bij Latex – of acrylverf. Nog een groot verschil is dat u krijtverf achteraf makkelijk kunt overschilderen, met om het even welke andere verf. Bij kalkverf is dat veel moeilijker.