WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Cursus sierpleisteren

Sierpleister is een decoratieve wandafwerking die gebruikt kan worden over vele soorten ondergronden. Er zijn diverse soorten sierpleister, namelijk korrel-, decor- en granietpleister.
Korrelpleister heeft een korrelstructuur, die afhankelijk is van de grofte van de gekozen pleister, 2 of 3 mm. De structuur wordt duidelijker nadat de laatste laag is nageschuurd met een kunststof spaan.
Decorpleister geeft het effect van schors en is ook te krijgen in een 2 mm en een 3 mm variant. In granietpleister zitten natuursteentjes verwerkt die de uiteindelijke kleur van de pleister weergeven.

Voorbereidende werkzaamheden

Wanneer u sierpleister aan gaat brengen geldt dat de ondergrond glad, strak en vetvrij moet zijn. Sierpleister is dus heel goed aan te brengen op stucwerk, mits goed glad, want alle oneffenheden komen er doorheen omdat het maar een laagje is van enkele millimeters. Als er op een muur behang zit, moet u dit zorgvuldig verwijderen. Plakselresten en snippers moeten echt volledig afgeboend worden. Latex muurverf is goed te gebruiken als ondergrond, maar moet wel goed hechten. Dit kunt u testen door met een scherp voorwerp een paar kerfjes te maken in de wand en daarna met een stuk plakband te kijken of de verf op die plek goed op de ondergrond blijft zitten. Veegvaste muurverf en poederende verflagen moet u geheel verwijderen met warm water. Behanglijm kan helpen om vastzittende verflagen week te maken en zodoende makelijker te kunnen verwijderen. De tevoorschijn gekomen ondergrond moet u dan nog wel afwassen met warm water en een geschikt reinigingsmiddel. Ook vlekken van bijvoorbeeld nicotine en vocht moet u ook eerst verwijderen met een geschikt reinigingsmiddel. Mochten er vochtplekken ontstaan zijn door lekkages, zorg dan wel dat deze eerst goed verholpen zijn. Als er doorslag zichtbaar is van vocht door de buitenmuur kunt u dit bestrijden met een vochtbestrijdingsmiddel dat u aan moet brengen op de buitenmuur zelf. Eventueel tevoorschijn gekomen scheuren en gaten kunt u dichten op de manier als beschreven in het artikel ‘Gaten en scheuren herstellen’.
Een laatste voorbereidende maar zeer belangrijke handeling is het voorstrijken van de muur. Om er zeker van te zijn dat de sierpleister goed hecht kunt u het beste een voorstrijk voor sierpleister aanbrengen. Mocht u een bepaalde mengkleur in de sierpleister verwerken, meng dit dan ook met het voorstrijkmiddel, zodat u een mooie egale kleur krijgt. Sierpleister en het voorstrijkmiddel kunnen hechten aan oppervlakten die niet gepleisterd hoeven te worden.

Kleurverschil

Tussen verschillende emmers sierpleister, kan een gering kleurverschil zitten. Dit komt omdat de marmerkorrels die in het sierpleister verwerkt zitten van verschillende partijen afkomstig zijn en nooit precies dezelfde kleur hebben. Het is dus aan te raden om de verschillende emmers door elkaar te mixen in een grote kuip om het risico op kleurverschil drastisch te verminderen. Gebruik hiervoor een mixer voor op een boormachine, net als bij gipsmortel. Mocht u nog nieuwe sierpleister bij moeten mengen, doe dit dan halverwege de emmer.

Sierpleister opzetten

Als u voor het eerst grote vlakken gaat sierpleisteren, is het ’t beste om eerst op een stuk hardboard of spaanplaat te oefenen. Net als gipsmortel wordt sierpleister opgezet met een pleisterspaan. Deze is van roestvrij staal of aluminium. Wanneer u een opzetbord gebruikt, zet u dit tegen de muur, schuif onder een hoek van 45º met de pleisterspaan de sierpleister tegen de muur en verdeel het gelijkmatig over het oppervlak. Werk daarbij vanuit het midden naar boven en vanaf de vloer naar het midden toe. Het beste is om te werken in banen van c.a. één meter breed. Als de omgevingstemperatuur goed is kunt u al snel beginnen om bij de eerste meter met een kunststof spaan na te structuren. Gaat met een de kunststof spaan over de nog natte pleisterlaag en maak daarbij draaiende bewegingen met de spaan plat tegen de muur. Sla de laatste 10 cm van de eerste strook over, zodat u er een nieuwe baan tegenaan kunt zetten. Om overal zo goed als dezelfde structuur te krijgen is het belangrijk om de kunststof spaan regelmatig met water te reinigen.
Bij het aanbrengen van granietpleister moet u extra letten op het volgende: Begin met het aanbrengen van de pleister aan de kant waar de lichtinval is. Breng de granietpleister gelijkmatig in korreldikte aan in verticale banen van ook c.a. één meter en werk daarbij van boven naar beneden. Strijk dan, wanneer de pleister nog nat is, met de roestvrijstalen spaan de baan glad. Wanneer er verschillende laagdiktes op de muur zitten zullen daar donkere plekken ontstaan. Let er wel op dat u niet te lang nastrijkt met de roestvrijstalen spaan, want dan kunnen er zwarte vlekken op het pleister komen doordat de spaan dan afgeeft. Breng wanneer de eerste baan glad is de volgende aan tegen de eerste. Wacht hier niet te lang mee, anders is het lastiger om de banen mooi in elkaar over te laten lopen.