WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

De Aansprakelijkheids verzekering

Schade aan anderen of andermans spullen; het kan in een oogwenk gebeuren. Je gooit in een onhandige beweging oma's antieke vaas om of uw kind schiet een voetbal door een winkelruit. De kosten van dit soort ongelukjes kunnen nog flink oplopen. Helemaal als het om ongelukken met personen gaat. Een verzekering die de aansprakelijkheid voor deze schades dekt is dus eigenlijk een must.

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, kortweg AVP, vergoedt de kosten die u maakt bij schade aan anderen (letselschade) of hun bezittingen. Het gaat om de schade die u zelf aanricht en om de schade waarvoor u aansprakelijk kunt zijn. Bijvoorbeeld door uw kind, uw huisdier of zelfs onroerend goed (bijv. een vakantiehuisje).

Voor het hele gezin
  
Een AVP kunt u voor uzelf alleen afsluiten of voor het hele gezin. Op een gezinspolis zijn ook uw echtgenoot of geregistreerd partner en uw kinderen meeverzekerd. En in veel gevallen dekt de verzekering ook de schade door inwonende familieleden (dus ook meerderjarige thuiswonende kinderen) en soms zelfs logés. Wonen uw kinderen op kamers vanwege studie? Dan zijn zij ook gedekt op de gezinspolis.

Beperkingen AVP

Een AVP vergoedt in veel situaties de kosten van schade, maar de verzekeraar keert lang niet altijd uit. Soms zal de verzekeraar namelijk oordelen dat u zelf een te groot risico hebt genomen. De schade moet dus een reële oorzaak hebben. De aansprakelijkheid voor schade aan spullen die u gehuurd of geleend hebt, wordt veelal niet volledig gedekt.

Wat wordt niet gedekt?
  
Schade met of door voertuigen, vaartuigen of vliegtuigen is  uitgesloten van de AVP. Daar heeft u immers een wettelijk verplichte (WA) verzekering voor. Ook de schade die u aanricht tijdens uw werk wordt niet gedekt door de AVP. Het gaat uitsluitend om privé-situaties. U hoeft echter niet bang te zijn dat u de schade door een fout op uw werk zelf moet betalen. Werkgevers zijn verplicht om een AV voor hun werknemers af te sluiten. Zelfstandigen doen er slim aan om een AV voor beroepen of bedrijven (AVB) af te sluiten.

Tip.
Sommige aansprakelijkheidsverzekeringen zijn uit te breiden met een dekking voor jagers. U bent overigens wettelijk verplicht om deze verzekering af te sluiten als u jaagt. Zonder AVJ krijgt u geen jachtvergunning.