WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

De Bank

In bijna geen enkele huiskamer ontbreekt de bank. Vroeger werd vaak gekozen voor een combinatie van een driezitsbank, een tweezitsbank en een fauteuil, liefst allemaal in dezelfde stof of leersoort als daar plaats voor was, maar inmiddels zijn de inzichten wel wat veranderd. Om een huiskamer ruimtelijk, rustig en prettig te houden is het vaak beter om voor minder en zo mogelijk grotere meubels te kiezen. Door dit te doen maak je efficiënter gebruik van de ruimte, waardoor je geen zitplaatsen inlevert en meer loop- en leefruimte overhoudt. In mijn optiek is ruimte het prettigste woonaccessoire dat je kunt hebben en je hebt er eigenlijk nooit genoeg van. Door gebruik van weinig maar wel grote meubels creëer je een ruimtelijk gevoel.  Zeker als er kinderen komen, is ruimte om te kunnen spelen en bewegen in eerste instantie belangrijker dan die extra bank. De hoekbank is inmiddels alweer jaren terug van weggeweest, waardoor hierin ook een ruime keuze leverbaar is. Een hoekbank kan, doordat je er de ruimte vaak wat efficiënter mee kunt benutten, net die extra zitplaatsen opleveren, waardoor je geen extra fauteuil  nodig hebt en de ruimte opener en rustiger houdt. Doordat je het aantal meubels beperkt, krijg je ook de mogelijkheid om te kiezen voor een bank met een wat karakteristiekere uitstraling; een groot ding met een sterke uitstraling is een statement, en dat werkt niet als je er drie van neerzet. Dit is wat ik zo leuk vind aan de Poldersofa: een uitgesproken vorm in verschillende kleuren en stoffen van zwart naar donkergrijs. En als je dan voor een opvallende bank kiest, dan kun je de eventuele fauteuil best een andere uitstraling meegeven. Kijk dan bijvoorbeeld naar iets uit dezelfde stofgroep, maar in net een iets andere kleur, of ga juist op zoek  naar iets volkomen anders, bijvoorbeeld een klassieker of iets in de stijl die bij je past. Vergeet bij het kiezen voor meubels met veel karakter niet dat de andere meubels wel  iets van kracht moeten uitstralen, want anders zie en ervaar je alleen het dominante meubelstuk en is er geen sprake meer van evenwicht.

Mensen kiezen vaak voor een leren bank uit praktische overwegingen, want je kunt hem makkelijk schoonmaken. Tegenwoordig zijn er echter veel banken met losse hoezen, waardoor ze makkelijk te reinigen zijn en je dus niet per se een gemêleerde stof hoeft te kiezen omdat die minder besmettelijk zou zijn. Een extra voordeel van de losse hoes is dat je deze kunt vervangen als je de stof of kleur beu bent zonder dat je een  compleet nieuwe bank hoeft te kopen. Denk je dat je de hoezen echt geregeld zult moeten laten reinigen, dan is het wel verstandig om een goede kwaliteit te kiezen in een kleur en een dessin die niet al te snel een verwassen uiterlijk krijgen.

Woningweetjes
Houd je van een strakke en opgeruimde uitstraling, neem dan geen bank met losse, slappe kussens. Als de kinderen er even op gespeeld hebben, heb je gelijk een rommelige bank.

Een combinatie in ton sur ton kan erg mooi zijn bij een bank die uit losse elementen bestaat of bij een fauteuil in combinatie met een bank.

Wat extra kussens op een bank kunnen het zitcomfort verhogen, zeker als je lekker languit tv wilt kijken of een boek wilt lezen. Probeer extra kussens te laten maken in dezelfde stof als de bank, waardoor ze niet zo zullen opvallen, tenzij je er juist een accent op wilt leggen.

Een deken of plaid die zowel decoratief als praktisch is, is heerlijk om altijd bij de hand te hebben.

Een lekkere leeslamp bij de bank is onmisbaar; de rest van het huis kan schemerig blijven, zodat je heerlijk in een eilandje van licht een boek kunt lezen.

Laat de stof van de bank met een antivlekkenmiddel behandelen; dat kost wel iets extra’s, maar het werkt echt. Een bank met vlekken is zeker voor gasten niet erg uitnodigend.