WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

De Hypotheek inventariseren

Wie een hypotheek gaat afsluiten dient zich de volgende zaken af te vragen over de betaalbaarheid van een hypotheekconstructie in de toekomst:

•    Als je in de nabije toekomst een flinke salarisstijging verwacht, kun je anders tegen een hypotheek aankijken dan wanneer je verwacht binnenkort minder te gaan werken.
•    Als je nu al een bepaald uitgavenpatroon hebt en weinig kunt sparen, dan wordt het lastig als straks de vaste maandlasten stijgen en je zuiniger aan moet doen.
•    Als je in de toekomst kinderen krijgt, kan het zo zijn dat jij of je partner minder gaat werken. Hierdoor kan het lastiger worden om de hypotheek te bekostigen.
•    Ook het beginnen van een eigen zaak of met pensioen gaan dien je mee te nemen in de overweging bij de keuze van je hypotheekvorm.

Wat gebeurt er bij overlijden?
Stel dat je komt te overlijden, kunnen je partner en eventuele kinderen dan in de woning blijven of hoeft dat niet? Komt de partner er wel met een hypotheekverlaging van 100.000 euro en hoe hoog is je nabestaanden pensioen?

Het is belangrijk om bij dit soort situaties stil te staan. Je kunt morgen een hypotheek sluiten voor een periode van 30 jaar en overmorgen komen te overlijden, een serieus risico! Daarbij komt dat de overheid en de werkgever zich steeds verder terugtrekken. Je dient meer en meer zelf voorzieningen te treffen die voor de gewenste levensstandaard zorgen bij overlijden.

Enkele eenvoudige oplossingen zijn:
•    Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering: Een overlijdensrisicoverzekering kan los worden afgesloten of worden ingebouwd in een andere verzekering waar ook in wordt gespaard. Het komt erop neer, dat er bij overlijden in een bepaalde periode een flink bedrag vrij komt.
•    Het afsluiten van een nabestaandenlijfrente: indien je komt te overlijden kan er een aanvulling komen op het inkomen middels een dergelijke verzekering.

Wat gebeurt er bij arbeidsongeschikt?
Weet je wat er gebeurt wanneer je arbeidsongeschikt raakt? Niemand kan daar een pasklaar antwoord op geven. Maar het komt in het kort op het volgende neer: de overheid en de werkgever trekken zich steeds verder terug.

De overheid kan een uitkering verstrekken op basis van de WIA-regeling. Deze uitkering is afhankelijk van je arbeidsongeschiktheidspercentage en van datgene wat je nog werkt. De uitkering kent maxima.
  
De werkgever is alleen verplicht om je in de eerste twee jaar van ziek zijn door te betalen. Daarna hoeft deze in principe niets meer te doen, tenzij in de secundaire voorwaarden (door de werkgever opgesteld) anders staat geschreven.

Ga er dus niet vanuit dat alles geregeld is: in tegendeel: U dient meer en meer zelf voorzieningen te treffen die voor de gewenste levensstandaard zorgen bij arbeidsongeschiktheid.

Enkele oplossingen zijn:
•    Een woonlastenverzekering: deze verzekering kan je een uitkering geven van een bepaald bedrag per maand gedurende een bepaalde periode. Zo kun je  verzekeren voor bijvoorbeeld 500 euro per maand bij 100% arbeidsongeschiktheid. Bij 50% arbeidsongeschikt, ontvang je 250 euro per maand.
•    Bijverzekeren via de werkgever: de werkgever kan en mag je aanbieden om je beter te verzekeren bij arbeidsongeschiktheid. Praat hier eens over.

Hoe is uw pensioensituatie?
Je werkt nu, maar ooit wilt je stoppen met werken en genieten van de ‘oude dag’. Het is fijn om dan voldoende inkomen te hebben om de vaste maandlasten te kunnen blijven betalen en ook nog leuke dingen te kunnen doen. Maar weet je eigenlijk wel wat je krijgt als je 65 wordt? Of wellicht eerder? En hoe hoog is dan de maandlast? Heb je wel de gewenste 70% van het laatstverdiende salaris gespaard? In veel gevallen zal je bedrogen uitkomen: door gewijzigde wetgeving kan er niet meer zoveel worden gespaard als voorheen. Het is dus zaak om naar de betaalbaarheid van een hypotheek te kijken wanneer je met pensioen gaat om niet in de problemen te komen.

Ook hier zal je weer zelf aan de slag kunnen. Enkele oplossingen zijn:
•    Lijfrenteverzekering: met een lijfrente verzekering kun je jaarlijks je pensioentekort aanvullen. De premie is dan in aftrek te nemen en de uitkering is te zijner tijd belast.
•    Zelf sparen via een rekening of beleggen: dit is niet voor iedereen weggelegd, maar je kunt er een boterham van eten.
•    Levensloopregeling: met deze regeling kun je via de werkgever fiscaal vriendelijk sparen om onder andere eerder te stoppen met werken. Deze regeling komt echter niet echt van de grond bij werkgevers en werknemers.

Wat kan ik missen?
Je dient je vooraf af te vragen wat je per maand zou kunnen missen om een hypotheekrente, de aflossing en de eventuele verzekeringen te kunnen betalen en dan nog te kunnen leven. Een concreet antwoord kan niet worden gegeven, maar het is goed om er eens over na te denken. Hoe de hoogte van een hypotheek tot stand komt, zie je in stap 4.

Tip: Let op: een hypotheek is eigenlijk niet het belangrijkste, maar juist het inventariseren van de risico's rondom de betaalbaarheid van de hypotheeklasten bij bijvoorbeeld overlijden of arbeidsongeschiktheid. Dit zijn korte termijn risico's die langdurig en heel vervelend kunnen doorwerken!