WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

De Inboedelverzekering

Informatie inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering dek je schade aan je inboedel. Deze kan zijn veroorzaakt door brand, storm, vandalisme, rook en water. In het geval van diefstal wordt er ook een bepaald bedrag uitgekeerd. Een inboedelverzekering heeft enkel betrekking op roerende zaken in huis. Deze verzekering dekt dus bijvoorbeeld geen schade van een gestolen camera op vakantie.

Je inboedel wordt in de meeste gevallen tegen nieuwwaarde verzekerd. Toch betekent dit niet dat je in alle gevallen ook de nieuwwaarde krijgt uitgekeerd. Vaak geldt er een afschrijving, die ervoor kan zorgen dat de uitkering lager kan uitvallen.

De inboedelverzekering kent een drietal dekkingen waaruit je kunt kiezen:
•    De basisdekking: dekt schade aan de inboedel veroorzaakt door brand, blikseminslag, waterschade, diefstal en vandalisme.
•    De uitgebreide dekking: hetzelfde als de basisdekking, maar met aanvullingen voor bijvoorbeeld schroei- en smeltschade, schade aan inhoud van koelkast of vriezer in het geval van stroomuitval, hak- en breekwerk om een defect aan de waterleiding op te sporen en diefstal van tuingereedschap of –meubilair.
•    De all risk dekking: verzekert tevens elk van buitenkomend onheil dat plotseling en onverwacht is. Hierbij zijn schade door oorlog, natuurrampen en terrorisme standaard uitgesloten.
Bezit je veel waardevolle spullen als antiek, kunst of audiovisuele apparatuur dan kan het verstandig zijn je bij te verzekeren door een kostbaarhedenverzekering af te sluiten. Kostbare spullen vallen wel onder de ‘gewone’ inboedelverzekering, maar zijn dan maar voor maximaal een paar duizend euro gedekt.

De premie van een inboedelverzekering wordt doorgaans vastgesteld aan de hand van postcode, inboedelwaarde en type woning.

Aanschaf
Je kunt bij heel wat verzekeringsmaatschappijen terecht voor een inboedelverzekering. Je kunt je keuze onder meer baseren op de premie. Door verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken kun je eenvoudig zien waar je het goedkoopst uit bent.

De premie is niet de enige factor die van belang is bij het maken van je keuze. De dekking is minstens zo belangrijk. Er zijn verschillende dekkingspakketten mogelijk, van basis tot all risk. Logischerwijs kun je volstaan met een basisdekking wanneer je alleen wat afgedankte meubels in huis hebt staan. Heb je echter veel dure spullen in je bezig, dan kan een aanvullende kostbaarhedenverzekering zinvol zijn. Houd er rekening mee dat dekkingen binnen pakketten per verzekeraar kunnen verschillen. Ga dus vooraf na wat precies wordt gedekt en wat niet. Dit kun je terugvinden in de polisvoorwaarden.

De verzekeraar moet weten hoeveel je bezittingen waard zijn om het verzekerde bedrag vast te kunnen stellen. Om deze waarde goed te kunnen vaststellen kun je gebruik maken van een inboedel waardemeter. De basis van de WOZ-waarde van het huis, de gezinssamenstelling en het netto-inkomen zijn nodig om een inschatting te kunnen maken. Voor een exacte bepaling van de waarde biedt een inventarislijst uitkomst. Beide hulpmiddelen worden door verzekeraars doorgaans standaard aangeboden.