WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

De opstal verzekering

Ieder die in het bezit is van een eigen woning wil zich indekken tegen eventuele financiële risico’s wanneer er schade ontstaat aan de woning. Het is op zijn zachtst gezegd niet prettig wanneer je woning totaal wordt verwoest bij een brand en je bent niet verzekerd. Het wordt nog vervelender wanneer er een hypotheek op de woning rust, want je blijft dan met een flinke schuld zitten. Om die reden stellen geldverstrekkers het verplicht je woning te verzekeren middels een woonhuisverzekering.
   
De woonhuisverzekering, die ook wel opstalverzekering wordt genoemd, stelt je schadeloos voor het herstellen en/of vervangen van de schade die je woning heeft opgelopen. Dit kan zijn in de vorm van geld, maar ook in natura. Uiteraard hangt de gedekte schade af van de voorwaarden van de woonhuis verzekering die je hebt afgesloten.

Een woonhuisverzekering is er om, het woord zegt het al, een woonhuis te verzekeren. Onder dit begrip vallen naast de stenen en dakpannen, alle aan het huis bevestigde zaken zoals de keuken, het toilet, de schakelaars en de verwarming. Niet gedekt zijn bijvoorbeeld een bankstel, laminaat of bloempotten in de tuin.

Sommige zaken dienen extra verzekerd te worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om luifels, (schotel)antennes, een berging of schutting. Ook de fundering van een woning is niet altijd standaard meeverzekerd.

In natura
In natura betekent in feite ‘in diensten’ Een voorbeeld hiervan is wanneer er een metselaar namens de maatschappij komt om je schoorsteen op te metselen na een storm.