WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

De planning van een verbouwing

Oh oh!!  Verbouwingen? Plannen, plannen en nog eens plannen, maar als u een goede planning onder de knie hebt zult u zien dat u alles netjes op orde heeft. Het is erg noodzakelijk dat u van te voren alles zo goed mogelijk ziet te plannen. Denk daarbij niet alleen aan het technische vlak, maar kijk ook naar die van uw administratieve en huishoudelijke taken. We zullen u eens meenemen door de planning en eens kijken naar de aandachtspunten.

Het allereerste waar u rekening mee houd in de planning is de Orientatie. Wat wilt u gaan verbouwen, wat zijn de gevolgen voor de rest van het huis. Roep de hulp in van een aannemer om eens met u naar de mogelijkheden te kijken. Alles geheel vrijblijvend en u bent niet verplicht om met hun in zee te gaan.

We kennen 3 voornaamste knelpunten: Uw Budget, het huis en de vergunningen. Ga kijken wat de verbouwing maximaal mag kosten. Is de woning berekend op de verbouwing en heeft u nog bepaalde vergunningen nodig.

Zorgt u ervoor dat u alles van te voren  met de aannemer of leverancier schriftelijk vastlegt. Dan heeft u naderhand ook geen verassingen.

Regelmatig komt het voor dat bij een bepaalde verbouwing aan uw woning, u daarvoor een vergunning nodig heeft. Zorgt u ervoor dat deze op tijd binnen is. Meestal is dit minimaal 5 tot maximaal 13 weken voordat de vergunning verstrekt wordt. Nooit met de verbouwing beginnen voordat u uw vergunning hebt gekregen.

Wat ontzettend belangrijk is dat u goed verzekerd bent. De aannemer is verplicht verzekerd. Voordat u gaat bouwen, is het verstandig dat u eens gaat praten met een verzekerings adviseur en houd er dan rekening mee dat sommige verzekeringen een inlooptijd hebben van 3 maanden.

Het ontwerp kunt u laten maken bij de architect, maar voor een simpele verbouwing kan u zich ook laten adviseren door een aannemer. Ze zijn beide gespecialiseerd en op de hoogte van de wetgeving.

Bij de Dienst Bouw-en woningtoezicht van uw gemeente kunt u alle originele tekeningen van uw woning opvragen. Altijd makkeliijk als u een plattegrond wil maken voor de verbouwing.

Stel altijd uw buren op de hoogte van de plannen en maak een prima schatting omtrent de overlast. Dit voorkomt de welbekende buren ruzies.

Zorgt u altijd voor noodvoorzieningen, wat betrekking heeft op het sanitair, gas of electra.

Bedenk van te voren altijd goed hoeveel stopcontacten en lichtschakelaars en wenst te plaatsen zodat u de boel achteraf niet nog eens overhoop hoeft te halen.