WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

De Uitvoering van de bouw

Je weet wat je wil verbouwen, hebt uitgezocht wat je kunt besteden, hebt een schatting van de verbouwingskosten gemaakt en geïnformeerd bij de gemeente of je mag gaan verbouwen. Nu is er nog een belangrijke vraag die beantwoord moet worden: hoe ga je de verbouwing aanpakken? Er zijn in principe drie mogelijkheden met elk voor- en nadelen.

Verbouwing huis zelf doen
Zolder verbouwen of verbouw badkamer? Zelf een huis verbouwen is niet voor iedereen weggelegd. Je dient zeer handig te zijn en verstand van materialen te hebben. Je zult immers zelf naar bouwmarkten gaan, de juiste machines bij de hand moeten hebben en moeten beschikken over voldoende mankracht om de klus te klaren. Het grote voordeel is, dat een verbouw véél (tot wel 3x) goedkoper kan uitvallen. Nadeel is dat je vaak meer tijd kwijt bent dan verwacht en nergens op kunt terugvallen bij eventuele schade.

Verbouwing huis door aannemer
Wie een huis gaat verbouwen kan ook een aannemer in de hand nemen. Deze neemt de klus aan en zal moeten zorgen voor een juiste planning, de juiste materialen en de juiste mensen. Het zal je aanzienlijk meer geld kosten, maar je hebt dan verder ook geen zorgen. Ook een groot nadeel is dat aannemers vaak afhankelijk zijn van ZZP-ers (Zelfstandige Zonder Personeel). Niet elke aannemer heeft immers alle vaardigheden onder zijn dak of direct ter beschikking. Het is dan wel de bedoeling, dat deze ZZP-ers komen opdagen op de tijdstippen dat het gepland is en dat de voorbereiding af is op het moment dat een ZZP-er aan het werk gaat. Hier loopt het nog al eens mis. Meestal door een slechte planning of door het niet nakomen van afspraken.

TIP!
Houdt met de planning rekening met het weer (de maanden meer de 'R') en de bouwvak (ongeveer 3 weken rond begin augustus).

Je kunt ook zelf voor aannemer spelen en zorgt dan zelf voor de vaklui. Je regelt zelf de loodgieter, de elektricien, de metselaar en de architect. De planning komt dan op de eigen schouders terecht. Dit is wel meer werk, maar als er iets fout gaat, weet je waar je het moet zoeken. Je houdt in ieder geval de vinger strak aan de pols.

Tot slot
Het gehele traject van een verbouw is niet gemakkelijk. Verschillende stappen kunnen gelijktijdig lopen (denk aan de vergunning aanvraag, het regelen van vakmensen en de aanvraag van de hypotheek) en daar kan het nogal eens misgaan. Je moet dan sterk in je schoenen staan om tegenvallers op te vangen. Denk hierbij aan het niet nakomen van afspraken of een planning die niet (geheel) volgens wens verloopt. Een verbouw valt eigenlijk altijd een beetje tegen, maar het resultaat mag er dan vaak wel zijn, namelijk: verhoogd woongenot!