WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

De Verfcursus

Door het enorme aanbod aan verschillende soorten verf, is het soms moeilijk om de juiste verf voor een klus te vinden. Deze verfcursus geeft informatie over diverse soorten verf, de verwerking ervan en de materialen die je bij het verven gebruikt.

Voor alle soorten verf kunt u kijken bij GoedHuys verf - lakverf, vloerverf en muurverf.

Milieu
Verf moet bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden en schimmels. Daarom bevat verf stoffen die schadelijk zijn voor de natuur en de mens. Op het etiket staat vermeld waar de verf van is gemaakt en hoe gevaarlijk de gebruikte stoffen zijn.

1.    Schadelijk of irriterend. Gebruik altijd handschoenen en een mondkapje.
2.    Bijtend. Draag altijd beschermende handschoenen.
3.    Licht ontvlambaar pas op met vuur en sigaretten
4.    Oxiderend. Gebruik dit product gescheiden van andere soorten
5.    Gevaarlijk voor het milieu. Gebruik dit product zo min mogelijk.
6.    Klein chemisch afval . Lever het product in bij een depot voor chemisch afval.

Om het milieu zoveel mogelijk te ontzien, worden er tegenwoordig milieuvriendelijkere verven gemaakt. Bekende voorbeelden zijn verfsoorten op waterbasis en Solid verven. Deze producten hebben een lager oplosmiddel gehalte. Toch is het ook bij deze verven belangrijk zorgvuldig met het afval om te gaan. Spoelkwasten niet uit onder de kraan en breng lege blikken en spuitbussen naar het gemeentelijk inzamelpunt voor chemisch afval. Opgedroogde verfresten behoren niet tot het Klein Chemisch Afval. Een blik uitgedroogde verf, een opgedroogde kwast of een opgedroogde doek met terpentine kun je dus gewoon als huisvuil weggooien.

Soorten verf

Grondverf.
 Zorgt voor een goede hechting tussen de ondergrond en de toplaag en heft het kleurverschil hiertussen op. Biedt bescherming aan het basismateriaal.

Universele grondverf.
Ondergrond: Hout , harde kunststoffen, metaal
Materiaal: Acrylkwast met bruin mix haar, Oranje acrylroller met fluweelstructuur.
Bijzonderheden: Verdunbaar met water, sneldrogend, weervast.

Alkyd grondverf.
Ondergrond: hout , board.
Materiaal: Kwast met zwart varkenshaar, witte schuimroller
Bijzonderheden: Te gebruiken als wordt afgelakt met alkydverf, verdunbaar met terpentine, zorgt voor goede vochtregulatie, weervast

Acryl grondverf.
Ondergrond: hout , board, beton
Materiaal: Acrylkwast met bruin mix haar, Oranje acrylroller met fluweelstructuur.
Bijzonderheden: Te gebruiken als wordt afgelakt met acrylverf, verdunbaar met water, reukarm, sneldrogend, weervast.

Metaalprimer.
Ondergrond:  Metaal.
Materiaal: kwast met zwart varkenshaar, twee componenten roller,
Bijzonderheden: Verdunbaar met terpentine, Roestwerend, Weervast.

Loodvrije Menie
Ondergrond: Staal, ijzer, Hout.
Materiaal: Kwast met varkenshaar
Bijzonderheden: Verdunbaar met terpentine, roestwerend, weervast.

Kunststofprimer
Ondergrond: Hard pvc, polyester, harde kunststoffen
Materiaal: Kwast met zwart varkenshaar
Bijzonderheden: Verdunbaar met terpentine,weervast.

Soorten verf
Dekkende verf.
Geeft een beschermende en dekkende toplaag. Gebruik binnen een of twee lagen verf en buiten minimaal twee.

Alkydverf
Ondergrond : hout, metaal, kunststof
Materiaal: kwast met zwart varkenshaar, witte schuimroller, penseel.
Bijzonderheden: over ondergrond eerst juiste grondverf aanbrengen, verdunbaar met terpentine, verkrijgbaar als hoog en zijdeglans en Solid, duurzaam, weervast.

Acrylverf
Ondergrond: Hout , metaal, kunststof.
Materiaal: Acrylkwast met bruin mix haar, oranje acrylroller met fluweelstructuur, penseel.
Bijzonderheden: Over ondergrond eerst juiste grondverf aanbrengen, verdunbaar met water, verkrijgbaar als hoog en zijdeglans, aan te brengen over alkydverf, reukvrij, sneldrogend.

Veegvaste muurverf
Ondergrond: wanden plafonds
Materiaal: blokkwast , muurverfroller
Bijzonderheden: Verdunbaar met water, kalkhoudend, dus er hecht geen andere verf op.

Latex muurverf
Ondergrond: Wanden , plafonds, behang, hout , board, steen.
Materiaal: Blokkwast , muurverfroller
Bijzonderheden: Verdunbaar met water, afwasbaar met water en mild schoonmaak middel.

Renovatieverf
Ondergrond: wanden plafonds.
Materiaal: Blokkwast , muurverfroller,
Bijzonderheden: Verdunbaar met terpentine, geschikt voor vochtige ruimtes, isoleert water, roest , nicotine en roet vlekken, weervast.

Structuurverf
Ondergrond: wanden, plafonds
Materiaal: blokkwast, muurverfroller, structuurroller
Bijzonderheden: Verdunbaar met water korrelhoudend

Radiatorlak
Ondergrond: Radiatoren,
Materiaal: Radiatorkwast , radiatorroller
Bijzonderheden: Hittebestendig, vergeelt niet, sneldrogend, zowel op water als terpentine basis te verkrijgen.

Verder kennen we ook:
Betonverf, Lak, Beits en parketlak.

Kleur en ruimtelijk effect.
Door gebruik te maken van verschillende kleuren verf op de muren en het plafond kun je ruimtelijke effecten en een bepaalde sfeer creeren. Donkere kleuren zorgen over het algemeen voor een warme en intieme sfeer. Heldere kleuren werken opwekkend.

Een donker plafond maakt een ruimte lager. Door een deel van de wand in dezelfde kleur als het plafond mee te verven, versterk je deze waarneming.

Donkere wanden maken een ruimte hoger en smaller. Door verticale strepen of banen te verven- die de muur breken- versterk je dit gevoel.

Een lichte achterwand maakt een ruimte dieper.

Een donkere achterwand maakt een ruimte korter.

Wat tips!!
Nieuwe kwast of roller strijk een nieuwe kwast voor gebruik eerst over grof schuurpapier of een ruwe muur, dan raak je de losse haren kwijt. Een nieuwe muurverfroller pluist. Als je met verf op waterbasis gaat verven, is dit te voorkomen door de muurverfroller goed uit te spoelen onder lauwwarm water en daarna stevig uit te wringen. Bij verf op basis van terpentine moet je de roller altijd droog in gebruik nemen. Eventuele pluisjes kun je met plakband van de roller verwijderen.

Werkwijze.
Zet  bij kleine vlakken de verf verticaal ruim op en verdeel de verf met op en neergaande bewegingen van onder naar boven. Beweeg ook van links naar rechts. Probeer soepel vanuit de pols te werken. Houd de kwast vast als een pen, tussen duim en wijsvinger. Om een mooier resultaat te krijgen kun je in een richting narollen met een roller. Rol altijd van de beugel af.

Wanneer je een groter vlak gaat verven , verdeel je het oppervlak in vakken en werk je per vak van boven naar onderen. In elk deel begin je met het zetten van verticale strepen die je op kwastafstand naast elkaar aanbrengt. Verdeel de verf omet overlappende horizontale streken. Strijk daarna de verf van onder op. Geef tot slot een lichte streek langs de onderrand, zodat je zakkers wegstrijkt . Een beetje tempo is belangrijk omdat je bij het opstrijken nat op nat moet werken.

Als je stopt met verven?
Je wilt de volgende dag verder gaan met dezelfde kleur, dan kun je de kwast zonder schoonmaken  in aluminium folie rollen en hem in de groentenla van de koelkast leggen. De kwast zal dan niet hard worden.

Als je verf wilt bewaren?
Als je verf wilt bewaren, moet je het blik goed sluiten en hem vijf minuten ondersteboven zetten. Daardoor wordt de sluitrand met verf bedekt en voorkom je velvorming. Verf is ongeveer drie jaar houdbaar. Zet daarom de datum op de bodem en bewaar de verf op een koele en vorstvrije plek.

Als je gaat verven.
Eerst alles afplakken . Je kunt het beste randen die niet geverfd hoeven te worden, afplakken met afplaktape. Dat werkt makkelijker en voorkomt knoeien . Ook is het handig om meubels die in de werkruimte staan en de vloer af te dekken met afdekfolie.

Schone verf
Blaas of veeg de rand van het verfblik schoon voordat je het opent. Zit er toch vuil in de verf? Pak dan een schoon blik en giet de verf over door een dubbelgeslagen nylon kous. Deze methode werkt ook als er klonten in de verf zitten.

Acrylverf verdunner is geschikt als verdunningsmiddel voor watergedragen verven, zoals acrylverf en latex. De verdunner vertraagt de droogtijd, waardoor de verf langer is te verwerken en draagt bij aan een betere hechting.

Olie of waslaag. Een ondergrond die is behandeld met olie of was kan niet geschilderd worden.

Schoon blik.
Om te zorgen dat de rand van het verfblik tijdens het verven schoon blijft, vouw je een strook aluminiumfolie om de rand heen. Als je klaar bent, hoef je alleen de folie te verwijderen. Hierdoor sluit ook de deksel zonder problemen.

Hardhout. Verf tropisch hardhout, zoals merbeau, niet met een verf op waterbasis. Daarvan gaat het hout bloeden.

Wat voor een verf zit erop?
Er is een makkelijke manier om erachter te komen welke basis de bestaande verflaag heeft. Leg een watje met alcohol op de verf. Wanneer de laag kleverig en zacht wordt, is het een acrylverf.

Anti lek
Als je een plafond met een blokkwast gaat verven, kan de verf langs het handvat gaan lekken. Steek daarom de steel door een stevige, kleine spons waarmee de overtollige verf wordt opgevangen.

Voor later
Noteer, voordat je een leeg verfblik weggooit, het merk, het kleurnummer en de ruimte of het object waarvoor je de verf gebruikt hebt. Als je later dezelfde verf wilt gebruiken, weet je precies wat je moet kopen of moet laten mengen.