WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Een huis verkopen

Als u uw woning gaat verkopen, kunt u overwegen om het zelf te verkopen of dit over te laten aan een makelaar. Als u het zelf gaat verkopen bespaard u dit op de courtage, dit scheelt vaak al zo n 1 of 2 procent.

Als u uw woning wilt gaan verkopen denk dan toch aan een makelaar, die voor u vele handelingen waar u geen weet van heeft uit handen neemt. Een nadeel van het zelf verkopen is dat je vaak ziet dat er verkeerde afspraken worden gemaakt. Zo is er rechtstreeks contact tussen verkoper en koper waarbij er vaak een partij sneller beïnvloedbaar is of is er sprake van een verkeerd gekozen overdrachtsdatum voor de financiering. Daarnaast is het de plicht van de verkoper na te gaan of er verkoopregulerende bepalingen van toepassing zijn. Een voorbeeld van een dergelijke bepaling is het antispeculatiebeding . Dit betekent de woning binnen een vooraf vastgestelde periode terugverkocht moet worden aan de vorige eigenaar. Belangrijk is ook de datum waarop er een waarborgsom gestort moet zijn bij de notaris of waarop in plaats daarvan een bankgarantie gesteld moet zijn. Dit laatste geld ook voor de datum waarop de ontbindende voorwaarden aflopen.

Als Verkoper bent u verplicht om de koper zo volledig mogelijk te informeren. U hebt een mededelingsplicht. De koper heeft een onderzoeksplicht. Hoewel de mededelingsplicht voor gaat , hebben beide partijen dus met deze plicht te maken. Het kan dan bijvoorbeeld fout gaan als er sprake is van verborgen gebreken, of ook kwalitatieve verplichtingen.

Daarom laat u niet verassen, en overweeg toch om een makelaar in de arm te nemen, om alle ellende achteraf te besparen, het is gewoon heel veel werk en u moet er maar de tijd voor hebben.

Aangezien je als particulier niet de expertise hebt van een professionele makelaar, duurt alles bovendien extra lang. Zeker voor de koper is dit een lastig traject. Waar de makelaar geschoold is in zijn onderhandelings fases, hebben de meeste particulieren op dit  vlak geen enkele ervaring.  Ook kun je een makelaar inschakelen voor slechts bepaalde activiteiten. Soms schakelt de koper een makelaar bijvoorbeeld alleen in voor een taxatie van een woning.

Ook word de makelaar weleens gevraagd om onderhandelingen te voeren. Dat kost vaak niet zoveel tijd , althans niet zo veel als aan het hele traject van bezichtingen met voor – en nabesprekingen. Ook kun je de makelaar inschakelen voor eventuele aankoopoprdrachten. Hij gaat dan mee naar de door u gevonden woning en doet voor u de onderhandeling en de afwikkeling.