WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Energielabel

Epa Keurmerk of ook wel een energie prestatie advies genoemd.

Vanaf 1 januari 2008 moeten eigenaren van woningen en andere gebouwen bij verkoop of verhuur een energielabel kunnen overhandigen aan de koper of de huurder. Een energielabel is alleen noodzakelijk voor woningen die voor 1998 zijn gebouwd. Het energie label voor woningen is te vergelijken met het energielabel voor auto ’s en witgoed.

Het label loopt van A t/m G. Eeen woning met het A-label is het energiezuinigst en met het G-label het minst zuinig. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig. Als het voorlopige koopcontract is gesloten voor 1 januari 2008 is de verkoper niet verplicht een energielabel te overhandigen.
Een gecertificeerd adviseur kan een energielabel opstellen. Daarvoor komt hij langs en doet een onderzoek in de woning. Na het onderzoek wordt de opname informatie verwerkt en het label opgesteld. Het bedrijf dat u energielabel zal gaan opstellen dient wel een gecertificeerd bedrijf te zijn dat geautoriseerd om energielabels aan te maken.

Energie prestatie advies (EPA)
Bij het energielabel worden de standaard verbeterpunten aangegeven. Een Energie Prestatie Advies is een op maat gemaakt advies en is een uitbreiding op het energielabel. In dit advies staat onder andere beschreven wat de investeringen en de terugverdien tijden van de verbeterpunten zijn.

Wat zijn de voordelen van een energielabel?

Gebouwen met een “goed”energielabel zijn aantrekkelijker bij verkoop of verhuur.

Hoe energiezuiniger de woning, des te lager de energierekening.

Een goed geïsoleerde woning woont prettiger.

Met een energiezuinige woning levert u een positieve bijdrage aan het milieu.