WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Gas besparen; Een houtkachel op de CV

Uw woning verwarmen met een houtkachel die op de CV is aangesloten kan een besparing tot zeventig procent op de gasrekening opleveren. Daardoor zijn de kosten voor de aanschaf van zo’n kachel binnen vijf jaar terug te verdienen!

Een houtkachel die aangesloten is op uw CV kan helpen om deze tijden van snel stijgende energieprijzen de rekening voor gas fors lager te houden. Er zijn tegenwoordig steeds meer mensen die gaan zoeken naar alternatieven om te kunnen overleven in een wat slechte economische tijd. De gasrekening is een vrij eenvoudige post om aan te pakken en daar komen ook steeds meer instrumenten voor op de markt, zoals dus de houtkachel die aan te sluiten is op de centrale verwarming. Zo’n houtkachel geeft 65 procent van zijn warmte af aan de cv-installatie en 35 procent als stralingswarmte in de ruimte. De kachel is, eventueel met hulpstukken aan te sluiten op alle cv-installaties.  

Iedereen zal het beeld herkennen van een houtkachel die een kamer behaaglijk verwarmd en een mooie gloed over de muren verspreid. Toen werd alleen het vertrek verwarmd waar de kachel stond, maar dit hoeft nu dus niet meer, het comfort neemt niet meer af. De kachel heeft een redelijk forse aanschafprijs met vanaf prijzen van € 1000 euro, maar dit bedrag is in 5 jaar terug te verdienen als de kachel gestookt wordt met blokken van rond de € 55,- per kuub. Daarbij moet dan ongeveer 4,5 kuub per jaar verstookt worden. Maar, doe meer je stook met de kachel, hoe sneller hij is terug te verdienen.

Er zijn een aantal veel gehoorde klachten over houtkachels waaronder dat ze vies zijn en zorgen voor veel overlast, met name bij de buren en huizen in de nabijheid. Dit is echter te voorkomen door te zorgen dat u in eerste instantie altijd zorgt voor perfect droge houtblokken. Zorg daarbij ook dat de schoorsteen altijd zo ver mogelijk boven de woning uitkomt, dus met voorkeur boven de nok van de woning. Zo kan de wind zijn werk goed doen en de rook snel afvoeren.

De kachels hebben meestal een minimaal rendement van tachtig procent. Dat betekent dat de kachels in ieder geval tachtig procent energie uit hout omzetten in warmte. Bij de provincie Noord-Brabant is € 500 euro subsidie aan te vragen bij de aanschaf van een houtkachel met een rendement van minimaal 73 procent. Om in aanmerking te komen voor dat bedrag moet de aanvrager nog een energiebesparende maatregel treffen. Dat kan bijvoorbeeld dubbel glas zijn, maar ook dakisolatie of zonnecellen. Bovendien moet de woning dan gebouwd zijn vóór 2008.