WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Gaten en scheuren herstellen

Bij een wand die bewerkt is met pleisterwerk komen grofweg twee soorten scheuren voor, namelijk stille en bewegende. Een stille scheur kunt u eenmalig repareren en zal daarna nooit meer voor problemen zorgen. Om zo’n scheur makkelijker te kunnen repareren maakt u hem eerst groter. Verwijder al het stof en gruis, bevochtig de scheur en smeer hem vervolgens dicht met muurvuller.

De tweede soort is hardnekkiger; wanneer u deze heeft opgevuld met muurvuller zoals hierboven wordt beschreven, blijft de scheur toch terugkomen. Om te voorkomen dat dit gebeurt moet u anders te werk gaan bij dit soort scheuren. Steek eerst met een hamer en een goede beitel aan allebei de kanten van de scheur ongeveer 15 cm pleisterwerk weg. Maak daarna de scheur verder schoon en stofvrij. Vul de opening vervolgens met een dunne laag muurvuller. Druk hierin wat wapeningsgaas en strijk het geheel vervolgens met muurvuller helemaal dicht. Dit wapeningsgaas is ook goed te gebruiken voor het opvangen van spanningsverschillen tussen bijvoorbeeld hout en steen of metaal en hout.
Nu kunt u de scheur weer bedekken met de gewenste afwerkingslaag. Zorg, wanneer u sierpleister op de muur aan wilt brengen, dat het opgevulde oppervlak wel perfect glad is. Schuur het geheel desnoods nog even helemaal bij, zodat er geen klontjes overblijven die door het pleisterwerk heen kunnen komen.