WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Goede thermostaat

Met een goede thermostaat heb je alles onder controle!

Even een paar graden erbij want het wordt toch wel fris in de woonkamer. Thermostaten zijn er in veel verschillende soorten. Sommige regelen in één keer de temperatuur in alle vertrekken, andere controleren de warmte per kamer. Uw persoonlijke voorkeur en de technische mogelijkheden spelen de hoofdrol bij de keuze van een thermostaat.

Een thermostaat is een regelsysteem waarmee u uw woning op de door u gekozen temperatuur kunt houden. Er zijn verschillende soorten: kamerthermostaten, thermostaatkranen op de radiator en klokthermostaten. Het gebruik van een thermostaat is vaak niet het probleem, maar het inregelen van de verwarming is meestal een klus voor de specialist. Thermostatische regeling is extra belangrijk bij een woning waar veel glas aanwezig is aan de zonkant. Thermostaten stemmen dan snel de warmte van de verwarmingsinstallatie af op de warmte die de zon levert. Zo wordt onnodig hard stoken en een te warme woning voorkomen.

Kamerthermostaat vs klokthermostaat

Een gewone kamerthermostaat moet u telkens zelf afstellen. Als u vergeet de thermostaat weer laag te zetten, stookt de installatie gewoon door en kost het u onnodig veel stookkosten.
Een klokthermostaat de verwarming aan en uit op de door u ingeprogrammeerde tijden. U kunt tijdelijk de temperatuur even verhogen of verlagen zonder het hele programma weer te veranderen.

Thermostatische radiatorkraan

Als u de warmte flexibel wilt verdelen dan kan dat bijvoorbeeld met een thermostaatkraan op de radiator. U kunt dan per kamer regelen hoe warm het er moet zijn. Dit helpt energie besparen én de investering heeft zichzelf in twee jaar terugverdiend. Thermostaatkranen zijn overal geschikt, behalve in de ruimte waar de centrale thermostaat hangt.
Bij een gemiddeld gasverbruik van 1290 kubieke meter voor verwarming, gaat het gasverbruik met 39 kubieke meter omlaag (of  €26,- prijspeil 2007).
Thermostaatkranen zijn te koop vanaf €10,- per stuk (€5,- duurder dan een standaard kraan).
Die investering verdient u dus binnen drie jaar terug. Bij een nieuwe installatie met thermostaatkranen zijn die kosten al binnen één jaar terugverdiend.

Kouder of warmer?

Thermostaten zijn er ook uitgerust met een temperatuurvoeler, deze meten de buitentemperatuur. Is het buiten niet zo koud, dan stookt de ketel minder heet, dan bij hele lage temperaturen. Temperatuursensoren bedienen de verwarming door te registreren hoe laat het is, de buitentemperatuur én hoeveel mensen er in de ruimte aanwezig zijn. Deze zijn zelfs in staat een zonnescherm of rolluiken naar beneden op en neer te laten gaan.