WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Hypotheek advies

Als je naar een hypotheek op zoek bent, kun je verschillende wegen inslaan. De keuze in hypotheek advies is immers enorm. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende advies mogelijkheden. We behandelen kort enkele mogelijkheden met de voor- en nadelen.

De bank
Je kunt natuurlijk naar je eigen bank gaan voor hypotheek advies. Deze bank kent je gegevens en zal vaak graag met je in gesprek willen. Een korting op de afsluitprovisie of een aantrekkelijke rente worden met enige regelmaat aangeboden. Dit kan aardig in je voordeel werken, maar banken hebben één nadeel: zij hebben enkel hun eigen geld, eigen voorwaarden en eigen financiële producten.

De tussenpersoon
De tussenpersoon heeft (vaak en onterecht) een slechte reputatie wanneer het gaat om hypotheken. Vanaf 1 januari 2006 zijn er echter wettelijke regels ingevoerd om je beter te beschermen. Als hypotheek adviseur dient deze tussenpersoon bij wet (Wet Financieel Toezicht) betrouwbaar en deskundig te zijn. Zijn bedrijfsvoering dient gezond te zijn en met zekerheid omkleed. Ook dient de adviseur samen met jou een uitgebreide inventarisatie te maken en diverse voorstellen uit te leggen. Per 1 januari 2009 zijn deze regels nog verder aangescherpt. Tussenpersonen moeten precies aan de consument duidelijk maken hoeveel zij aan het advies of aan het afsluiten van een financieel product verdienen. Dit moet zorgen voor verdere transparantie. Verder mogen beloningen die tussenpersonen ontvangen geen ‘afbreuk’ doen aan de verplichting om zich volledig in te zetten voor de klant. Bonussen zijn alleen toegestaan wanneer aantoonbaar een betere kwaliteit aan de klant wordt geboden.

Veel tussenpersonen zijn volledig onpartijdig en kunnen bij meerdere geldverstrekkers terecht, waaronder ook banken. Een tussenpersoon adviseert je bij productkeuze en door de wetgeving en inventarisatie zal er uiteindelijk een product komen dat aansluit bij jouw wensen en behoeften.

Overige kanalen
Via het internet kun je op eigen houtje op zoek gaan naar de hypotheek die bij je past. Het kan alleen lastig zijn de diverse voorwaarden met elkaar te vergelijken. Bovendien kun je enkele tekorten zelf moeilijk berekenen, ook al zijn er modules beschikbaar op internet. Je dient dus zelf al een flinke dosis kennis en ervaring te hebben op het gebied van hypotheken om te weten wat je precies wenst. Soms zitten er addertjes onder het gras.

Een andere manier om aan geld te komen is via familie of ouders, dit kan zowel gemakkelijk als fiscaal aantrekkelijk zijn