WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Hypotheek akkoord

Als alle stukken door de geldverstrekker zijn ontvangen en zijn goedgekeurd is de aanvraag gefiatteerd. Alles is akkoord en je zult een schrijven krijgen van de geldverstrekker, dat het geld te zijner tijd wordt overgemaakt naar je notaris. Nu afwachten tot de grote dag!

Op de dag dat je de woning krijgt, zullen de volgende zaken achtereenvolgens op je pad komen:

•    Meestal begint de dag met een inspectie van de nieuwe woning. Jij, de verkoper en eventueel de makelaars zullen de woning inspecteren. Dit zodat de woning wordt opgeleverd zoals is afgesproken. Indien dit niet het geval is, zal bij de notaris een oplossing moeten worden gezocht.

•    Eerst zal de overdracht van de woning worden geregeld. Dit omdat de verkopers niets te maken hebben met jouw financiering. De akte van levering - gebaseerd op de (voorlopige) koopovereenkomst- wordt voorgelezen en toegelicht. Na het tekenen van de akte van levering door kopers, verkopers en de notaris is de koop een feit. De sleutels worden dan overhandigd aan de nieuwe eigenaren.

•    De verkopers krijgen een nota van afrekening: dit is een rekening waarop staat vermeld hoeveel zij ontvangen (de koopprijs) verminderd met eventueel de makelaarskosten (i.v.m. verkoop), de notariskosten en de lopende hypotheek wordt afgelost. De kopers krijgen deze nota niet. Zij hebben immers niets te maken met deze financiële aangelegenheid.

•    Nadat de eigendomsoverdracht heeft plaats gewonden, zal de hypotheek akte passeren. Deze is gebaseerd op de afspraken die zijn vastgelegd in de offerte en de bijbehorende voorwaarden. De notaris heeft in de aanloop hier naartoe diverse onderzoeken uitgevoerd of je wel daadwerkelijk de hypotheek mag geven (u geeft het recht van hypotheek aan de bank en u neemt het geld in ontvangst). In de hypotheek akte staat eigenlijk het meest belangrijke van een hypotheek: het recht van parate executie. Dit betekent heel kort, dat wanneer je verzuimt aan je hypothecaire verplichtingen te voldoen, de geldverstrekker zonder tussenkomst van de rechter je woning mag ontruimen en op de veiling mag aanbieden (executeren).

•    Nu krijgen ook de kopers een nota van afrekening. Hierop staat vermeld wat zij moeten voldoen met de gelden uit de hypotheek. Het grootste gedeelte gaat naar de verkopers (de koopprijs) en zes procent gaat naar de staat in de vorm van overdrachtsbelasting. Verder worden eventueel makelaarskosten (aankoop), afsluitprovisie en taxatiekosten in mindering gebracht. Ook een eventueel bouwdepot wordt door de notaris ingehouden.

•    De eerstvolgende dag worden de aktes ingeschreven in het kadaster en is jouw eigendom en de hypotheek een feit.

•    Proficiat !!!!!!!!!!