WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Hypotheek alfabet

Aankoopsom
Het bedrag dat u betaalt voor een huis, zoals vastgelegd in het koopcontract. Dit kan een ander bedrag zijn dan de taxatiewaarde.

Afbetalen van de hypotheek
Meestal gebeurt dat in maandelijkse termijnen, samen met de rentebetalingen. Ook afbetalingen per kwartaal, per halfjaar of per jaar komen voor. De rente is dan iets hoger.

Afkoopwaarde
De opgebouwde waarde van een levensverzekering of spaarpolis welke wordt uitgekeerd bij beëindiging.

Aflossingsvrije Hypotheek
Tijdens de looptijd van de hypotheek hoeft niet te worden afgelost in contanten of via een polis.
Afhankelijk van de geldgever worden deze hypotheken verstrekt tot 75%, 90% of 100% van de executiewaarde.

Afsluitkosten
Alle kosten die u maakt voor het afsluiten van een hypotheek.
Zoals, notaris, taxatie, administratie en afsluitkosten van de geldgever.

Afsluitprovisie
Door de bank in rekening gebracht bij het afsluiten van een hypotheek. Meestal 1% tot soms 1.5%.

Aftrekpost
Het totale bedrag dat u in mindering kan brengen op uw bruto inkomen.
De rente van de hypotheek ingeval van aankoop en de kosten zoals genoemd onder afsluitkosten.

Akte van levering
De akte van de overdracht van het onroerend goed.

Annuïteitenhypotheek
Rente en aflossing vormen samen een vast maandbedrag. U lost langzamerhand meer af, terwijl het rentedeel daalt. De netto maandlast stijgt.

Appartementsrecht
U koopt geen appartement, maar een appartementsrecht. Dat is het exclusief gebruiksrecht van een deel van het gebouw. U krijgt bevoegdheid tot het gebruik van een bepaald appartement en gemeenschappelijke ruimten.

Bankgarantie
Een bankgarantie is een verklaring van een bank, waarbij deze zich garant stelt voor het nakomen van de financiële verplichtingen.

Basishypotheek
Een hypotheek die onder standaard voorwaarden en tegen een basisrente wordt aangeboden. De meeste basishypotheken gaan tot 70% a 75% van de executiewaarde van het huis, soms tot 90% van de executiewaarde.

Belastingaftrek
De hypotheekrente die u betaalt, vormt een aftrekpost voor de inkomenbelasting. De belastingaftrek is mede afhankelijk van de hoogte van uw inkomen.

Bereidstellingsprovisie
Extra vergoeding die in rekening wordt gebracht bij verlenging van de geldigheidstermijn van een hypotheekofferte.

Boeterente
Als de periodieke vergoeding te laat, of helemaal niet , betaalt wordt, wordt er een boeterente in rekening gebracht. Dit kan ook gebeuren wanneer je meer aflost dan contractueel is toegestaan.

Bouwdepot
Een depot waaruit je tijdens de bouw (of verbouwing) betalingen kan verrichten. Het geld wordt niet direct uitgekeerd, maar wordt gebruikt om rekeningen mee te betalen.

Bouwrente
Rente die wordt betaalt aan de aannemer en hypotheekverstrekker als er een nieuwbouwwoning wordt gekocht. Deze wordt vaak opgenomen in de hypotheek

Bouwtermijnen
Delen van koopsom die bij nieuwbouw periodiek moeten worden voldaan.

Bouwvergunning
Vergunning die is vereist voor het nieuw bouwen of eventueel verbouwen van een woning.

Bruto maandlasten
Met betrekking tot hypotheken is dit het bedrag wat je maandelijks aan de hypotheekverstrekker betaalt.

Contante waarde
Geld dat u in de toekomst ontvangt of moet betalen is minder waard dan geld dat direct wordt ontvangen of betaald. Degene die geld tegoed heeft, mist immers de rente opbrengst van het tegoed. Het bedrag dat u in de toekomst ontvangt of moet betalen, wordt daarom verminderd of "afgewaardeerd" met een rentefactor.

Conversiekosten
Kosten om van variabele op vaste rente over te gaan, of van een rentevaste periode over te stappen naar een volgende.

Courtage
Aan een makelaar verschuldigde provisie of loon bij een geslaagde transactie.

Dagrente
De op het moment geldende rente voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek.

Dalrente
Indien na ondertekening van de offerte de rente omlaag gaat voordat de hypotheekakte wordt gepasseerd, past de geldgever de rente aan.

Depot
Een geldstalling met een bepaald betalingsdoel.

Depotrente
Rente die je verkrijgt door geld in een depot te stallen.

Effectieve rente Ook: bruto werkelijke rente
Bij de berekening van de effectieve rente wordt naast de nominale rente ook rekening gehouden met de effecten van eventuele afsluitkosten, het tijdstip van betalingen (aan het begin of aan het einde van de maand) en het aantal betalingen dat elk jaar moet worden gedaan (per maand of per kwartaal).

Eigendomsakte
Na de koop van een huis krijgt u van de notaris een eigendomsakte. Dit is een door het kadaster gewaarmerkt afschrift van de transportakte.

Eigenwoningforfait
Een vooraf bepaald percentage van de WOZ-waarde van de woning dat bij jouw inkomen uit Box 1 van het belastingstelsel wordt opgeteld. Een oude term die ook gebruikt wordt is Huurwaarde forfait.

Erfdienstbaarheid
De eigenaar van een onroerend goed moet het anderen toestaan om bijvoorbeeld over terrein te lopen (recht van overpad). Een erfdienstbaarheid hoort bij het huis en is geregistreerd bij het kadaster.

Erfpacht(recht)
Een zakelijk recht om gebruik te maken van een stuk grond dat aan iemand anders toebehoort. De vergoeding die u hiervoor betaalt, heet erfpachtcanon en is fiscaal aftrekbaar.

Erfpachtcanon
Periodieke vergoeding van de huiseigenaar aan de eigenaar van de grond waarop het huis staat. Meestal wordt dat bedrag iedere drie tot vijf jaar herzien.

Euribor
(Euro Interbank Offered Rate)
Een Interbancaire rentevoet voor de Eurolanden. Deze wordt samengesteld door meer dan 3000 banken in de EU en een aantal daarbuiten.

Executiewaarde
De opbrengst van een huis als dit openbaar geveild zou worden. Dit bedrag is lager dan de vrije verkoopwaarde.

Expiratiedatum
De datum waarop een contract of een onderdeel daarvan afloopt, bijvoorbeeld het einde van een hypotheekcontract of een rentevaste periode.

Extra aflossing
Extra aflossingen zijn vaak boetevrij tot een bepaald bedrag. Daarboven is een boeteclausule van toepassing.

Financieringskosten
Het totaal van alle kosten die u maakt bij het afsluiten van een hypotheek, bijvoorbeeld taxatiekosten, courtage, notariskosten, registratiekosten en de afsluitprovisie.

Gedragscode
Waaraan de verzekeringsmaatschappijen zich dienen te houden bij het verstrekken van offertes.

Herbouwwaarde
Het bedrag dat nodig is om een woning opnieuw op te bouwen. De herbouwwaarde die meestal in het taxatierapport staat vermeld, is de basis voor de verzekering van uw huis. Tenzij dit anders is vermeld, wordt de herbouwwaarde genoemd exclusief de kosten van aanleg van een fundering.

Hertaxatie
Na afloop van een rentevast periode doet de geldverstrekker een voorstel voor de volgende rentevasteperiode. Soms wordt uw huis opnieuw getaxeerd, om te zien wat op dat moment de waarde is. Als u geen NHG heeft, kan het zijn dat uw hypotheek dan tegen andere voorwaarden wordt verlengd.

Huurwaardeforfait
Het door de fiscus vast gestelde bedrag dat u zou ontvangen als u uw eigen huis zou verhuren. Dit wordt bij uw inkomen opgeteld voor de berekening van de inkomstenbelasting.

Hypotheek
Een onroerend goed (thuis en grond) dient als onderpand voor een financiële lening. Daarmee krijgt de geldverstrekker zekerheid dat de verplichtingen worden nagekomen.

Hypotheekaktekosten
De kosten die door de notaris worden berekend voor het passeren van de akte, vermeerderd met de kosten voor registratie in het hypotheekregister.

Hypotheekadviseur
Een goede hypotheekadviseur is volstrekt onafhankelijk en kan een hypotheek in principe bij alle geldverstrekkers onderbrengen. Extra kosten zijn voor daaraan voor de geldnemer niet verbonden.

Hypotheekgever
Degene die het onroerend goed als onderpand inbrengt, u dus.

Hypotheeknemer
De geldverstrekker. De financiële instelling die de hypothecaire lening verstrekt.

Hypotheekrente
De periodieke vergoeding die je betaalt voor een hypothecaire lening.

Instap- of orientatierente
De hypotheek kan binnen een periode van twee jaar een keer kosteloos worden aangepast als de rente daalt. Meestal geldt daarna een rentevast- periode van tien jaar.
Inkomen op grond waarvan hypotheek wordt verstrekt
Vast loon of salaris uit dienstverband; sociale uitkeringen; dertiende maand en
vaste winstuitkering (indien vastgelegd in CAO of arbeidscontract); nettowinst uit zelfstandig beroep of bedrijf (gemiddeld over de laatste drie jaar); inkomen uit vermogen; alimentatie voor de aanvrager zelf (dus niet voor kinderen).

Kadaster
Openbaar register waarin alle onroerende goederen zijn geregistreerd. Het kadaster geeft onder meer informatie over wie eigenaar is van een pand en hoeveel grond er exact bij hoort en erfdienstbaarheden.

Koopakte of koopovereenkomst
Afspraak tussen de verkoper en de koper over de voorwaarden waaronder het huis verkocht wordt, tegen welk prijs en op welke datum. Op het ongedaan maken van een koopovereenkomst staat een hoge boete. Neem daarom altijd goede ontbindende voorwaarden op in de koopakte.

Kosten koper (K.K.)
De overdrachtsbelasting en de notariële kosten zijn voor de koper, plus de afsluitprovisie en eventuele makelaarskosten. Alles bij elkaar bedragen de k.k. ongeveer 11 procent van de koopsom. De meeste bestaande huizen worden "k.k." verkocht.

Levenshypotheek
Pas na de looptijd van de hypotheek lost u de lening af. Tot die tijd betaalt u rente over de hypotheek plus een premie voor een levensverzekering waarmee de aflossing wordt opgebouwd.

Lineaire hypotheek
Ieder jaar lost u hetzelfde bedrag af, het rente bedrag daalt. De netto maandlast wordt dus steeds lager.

Loonbelastingbeschikking
De hypotheekrente mag worden opgevoerd als aftrek- post voor de inkomstenbelasting. In de meeste gevallen is het mogelijk de belastingaftrek vooraf te verrekenen, dus tegelijkertijd met de salaris- betaling. U kunt hiervoor terecht bij de Inspectie de Directe Belastingen.

Looptijd
Periode waarover de lening wordt aangegaan. Meestal is dat 30 jaar.

Makelaar
Een makelaar helpt onder andere bij het verkopen van uw huis en/of bij helpt bij het zoeken naar een nieuwe woning, hij kan de woning taxeren en voor u onderhandelen. Het inschakelen van een makelaar bij de koop of verkoop van een woning is niet verplicht, maar wel verstandig.

Maximum hypotheek
De hoogte van de te verstrekken hypotheek verschillen per maatschappij. De lopen uiteen van 60% bij het Philips Pensioenfonds tot 125% bij anderen. Met medeverbinding van een beleggingsrekening is in bepaalde gevallen 150% hypotheek mogelijk.

Meeneemregeling
Regeling voor als u uw oude woning al heeft verkocht, maar nog geen nieuwe woning heeft gekocht. Binnen de termijn van een meeneemregeling kan de oudehypotheek worden opgenomen in de nieuwe, zodat u geen hypotheek tegen ongunstiger voorwaarden hoeft af te sluiten.

Nationale Hypotheek Garantie
Als u aan de normen voldoet, kan de overheid garant staan voor het nakomen van uw betalingen in verband met de hypotheek.

Netto werkelijke rente
De werkelijke kostprijs van een hypotheek. De netto rente wordt bepaald door de nominale rente, waarbij rekening wordt gehouden met: - eventuele afsluitkosten, -tijdstip van betalingen, - aantal betalingen per jaar, - premies van verzekeringen, -uitkeringsrechten van de verzekeringen, - fiscale aspecten (bijvoorbeeld renteaftrek)

Netto maandlasten
Met betrekking tot hypotheken zijn de kosten die u maandelijks kwijt bent aan de hypotheek, als daarin de terug te ontvangen belasting in verwerkt is.

Nominale rente
De rente die door de maatschappijen gehanteerd wordt zonder rekening te houden met de bijkomende kosten.

Notaris
Zonder tussenkomst van de notaris kan de formele overdracht van een huis niet geregeld worden. De koper bepaalt welke notaris wordt ingeschakeld.

Onroerendzaakbelasting
Een gemeentelijke belasting die bij de eigenaar en/of bewoner van een pand wordt geheven.

Ontbindende voorwaarde
In een koopovereenkomst wordt opgenomen dat deze zonder kosten kan worden ontbonden als u de financiering, de Nationale Hypotheek Garantie of de woonvergunning e.d. niet rond kunt krijgen. Neem hiervoor contact op met uw Hypotheek Adviseur.

Opzegtermijn
Aan het einde van iedere rentevast periode en bij verkoop kan een hypotheek worden opgezegd. Hierbij moet gewoonlijk een zekere termijn in acht worden genomen.

Overbruggingskrediet
Lening voor als u een nieuwe woning koopt maar uw oude woning nog niet verkocht heeft. Deze lening wordt afgelost als de oude woning verkocht is.

Oversluiten
Het opnieuw afsluiten (bij een andere of dezelfde geldverstrekker) van de hypotheek tegen betere voorwaarden of een lagere rente.

Overwaarde
Men spreekt van een overwaarde als de verkoop- of marktwaarde van een huis hoger is dan de restantschuld van de hypotheek die erop rust.

Passeren
De formele handeling waarbij een akte door beide partijen en de notaris wordt ondertekend.

Rentebedenktijd
U heeft bij veel hypotheken bij aanvang een of twee jaar de vrije keuze op welk moment de rente moet worden vastgezet. Het is ook mogelijk dat u een of twee jaar voordat een rentevaste periode afloopt kunt kiezen.

Rentevastperiode
De hypotheekrente wordt bij het afsluiten van de hypotheek voor een bepaalde periode overeen- gekomen. Aan het einde van de rentevast periode wordt door de geldvertrekker een nieuw voorstel gedaan.

Roerende zaak
Verplaatsbare zaak, in tegenstelling tot een onroerende zaak.

Spaarhypotheek
Een verbeterde levenhypotheek. Een vooraf af- gesproken en gegarandeerd eindbedrag wordt uitgekeerd na verloop van de looptijd. Deze aflossing wordt sparend opgebouwd en is onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld van belasting.

Stichtingskosten
Alle kosten, inclusief het meerwerk, die je maakt voor de aankoop van een nieuwbouwwoning.

Taxatie
De officiële waardebepaling van een (on)roerend goed. Dit gebeurt door een taxateur/makelaar

Taxatiekosten
De kosten die voor een taxatie van een (on)roerend goed gemaakt worden.

Taxatierapport
Het rapport dat tijdens een taxatie opgemaakt wordt. Hierin staat de waardebepaling opgenomen en kenmerken van het object die tot deze prijs geleid hebben.

Taxatiewaarde
De waarde van een huis zoals vastgesteld door een beëdigd taxateur (bijvoorbeeld een makelaar), die rekening houdt met de huizenmarkt van dat moment en de woonomgeving.

Tophypotheek
De mogelijkheid bestaat om een hypotheek af te sluiten tot maximaal 130% van de executie- waarde.

Transportakte
De officiële akte die door de notaris moet worden opgemaakt bij de koop of verkoop van bestaand onroerend goed. De kosten voor deze akte zijn meestal niet inbegrepen in de koopsom. De transportakte wordt ook wek overdrachtakte genoemd.

Tweede hypotheek
Een hypotheeklening, naast de eerste, bijvoorbeeld om het huis te verbouwen of een verre reis te maken. Een tweede hypotheek is niet altijd mogelijk.

Variabele rente
Men komt geen rentevast periode over een bij het aangaan van een hypotheek, maar betaalt telkens de dan geldende rente voor een nieuw af te sluiten hypotheek. De rente kan per dag, per maand, per kwartaal of per halfjaar worden aangepast.

Voorlopig koopcontract
Een misleidende term. Tekent u een voorlopig koopcontract, dan is de koop wel degelijk definitief. Het "voorlopige" zit in het feit dat het contract niet bestemd is om als een transportakte te worden ingeschreven.

Vrij op naam
Notariskosten en BTW of overdrachtsbelasting zijn bij de koopsom inbegrepen.
LET OP! De hypotheekaktekosten en de kosten voor inschrijving in het kadaster zijn
niet in- begrepen.

Vrije verkoopwaarde
De waarde van een huis als het in de normale situatie van vraag en aanbod zou worden verkocht.

Waarborgsom
In afwachting van de uiteindelijke overdracht kan er om een aanbetaling gevraagd worden. Deze wordt bij de notaris gedaan en loopt op tot maximaal 10%.

Winstdeling
Is van toepassing bij een conventionele vorm van levensverzekering. Waardoor een hogere uitkering op de einddatum door het jaarlijks bijschrijven ven een percentage van de maatschappijwinst

WOZ waarde
De waarde van een woning volgens de wet Waardering Onroerende zaken (WOZ).