WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Ik ga verbouwen

Wie besluit zijn woning te verbouwen krijgt met diverse zaken te maken. U moet beslissen of u het zelf gaat doen of gaat uitbesteden. Daarnaast zult wellicht een vergunning moeten aanvragen. En dan is er nog het kostenplaatje. Hoe gaat u de verbouwing financieren?

Waarom een woning verbouwen
Veel mensen beslissen om hun woning te gaan verbouwen. Dit kan zijn om een meer ruimte te creëren, het huis meer naar de zin te maken of gewoon omdat de huidige situatie niet meer voldoet. De verbouw kan allerlei vormen hebben: een nieuwe keuken, een dakkapel plaatsen, of daadwerkelijk uitbouwen. Een verbouw kun je niet zomaar doen; er kan immers sprake zijn van vergunningen, er dient voldoende geld te zijn en uiteraard is een goede planning onmisbaar.

Het proces begint met ideeën. De grondslag hiervoor kan zeer divers zijn. Hieronder een overzicht van een aantal vaak voorkomende redenen waarom mensen besluiten hun woning te verbouwen:
•    Wanneer je een woning koopt, kan het goed zijn dat de woning niet volledig aan jouw wensen voldoet. De keuken en de badkamer kunnen bijvoorbeeld verouderd zijn en ook de stroomvoorziening is niet meer van deze tijd.
•    Je woont reeds jaren in een woning en de buurt bevalt je, maar een garage voor de hobby-auto of een extra kamer met dakkapel in verband met de komst van een kind zijn toch wel erg wenselijk. Verbouwen kan dan aantrekkelijker zijn dan een verhuizing.
•    Je wordt wat ouder en wilt het huis toegankelijker maken voor de oude dag middels bredere deuren, aangepaste natte ruimtes beneden en zonder drempels.
•    Soms kan het ook gewoon extra luxe zijn, omdat je op de verouderde badkamer of keuken bent uitgekeken of gewoon een grotere woonkamer wilt hebben.

De ideeën, of beter: wensen, kunnen resulteren in bezoekjes aan keuken- en badkamerwinkels, surfen op het internet of gewoon in de buurt kijken bij mensen die de wenselijke uitbouw reeds hebben. Ook het maken van een tekeningetje of "foto-shoppen" kan ideeën vorm geven.