WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Kopen of huren

Wat zou u graag willen? Wilt u gaan huren of wilt u gaan kopen. Ook hier komen voordelen en nadelen bij kijken. We hebben ze voor u op een rijtje gezet.

Huren
Als je je huur gaat opzeggen is dat natuurlijk makkelijker dan de verkoop van een woning, de huurder kan opzeggen wanneer hij dat maar wil. De maandelijkse lasten zijn in het algemeen wat lager en zijn de reparaties en het daarbij gebruikelijke onderhoud voor kosten van de verhuurder of cooperatie. Wat je misschien nog niet wist is dat sinds kort verbouwingen mogen worden uitgevoerd in hun huurwoning. Als ze vertrekken hoeft deze niet in de oude staat terug gebracht te worden, voorheen was dat wel zo. Bij het huren is er geen sprake van vermogensgroei.  Jaarlijks word de huur verhoogd via de indexering dit hoeft niet altijd zo te zijn.

Kopen
Het grootste voordeel omtrent kopen is de vermogensgroei die men zich kan realiseren. Na 20 of 30 jaar is de woning meestal afbetaald en word het eigen bezit. Daarnaast is kopen fiscaal aantrekkelijk, omdat de rente aftrekbaar is. Een woning word ook wel gezien als een waardevaste belegging.  Een nadeel wat je kunt hebben bij een eigen woning is regelmatig de onzekerheid over de rentestand na afloop van de rentevast periode. Vaak stijgen dan de maandelijkse lasten. Ook is de onroerende zaakbelasting hoger dan bij een huurhuis en moet het eigenwoning-forfait worden betaald. Reparaties en het gebruikelijke onderhoud aan een woning komen voor rekening van de woningbezitter.

Onderhoud van uw woning
Bij het huren van een woning zijn de kosten altijd voor de verhuurder. Als je een woning bezit is dit voor rekening voor de woningbezitter en zult u eens in de 2 jaar bijvoorbeeld het buitenschilderwerk moeten verzorgen. Dit kunt u natuurlijk ook uitbesteden aan een van de schilders.

Vaste en Variabele kosten
Als u een woning gaat huren Heeft u altijd te maken met vaste kosten (afgezien van het percentage huurverhogingen op jaarbasis) Bij het kopen van een woning en zeker bij het afsluiten van de hypotheek kunnen de kosten flink varieren, zeker wanneer de rente maar voor een paar is vastgelegd.

Huursubsidie
U komt in aanmerking voor huursubsidie als u een huurder bent met een laag of forse daling van uw inkomen, dit kunt u althans aanvragen. Dit is overigens alleen voor zelfstandige woningen. Dus als u een kamer huurt komt u daarvoor niet in aamerking.