WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Meubelstijl

Als u op zoek bent naar andere meubels, omdat u graag een andere stijl wilt, of uw meubels zijn aan vervanging toe? Kijk eens rond in de vele meubelzaken en doe er je ideeen op voor je interieur.
We zetten een aantal stijlen voor u op een rijtje.

Antiek of klassiek.
Wie kiest voor antiek of klassiek, kiest voor allure. Als u op zoek gaat naar antiek, dan merkt u dat de echt oude stukken steeds schaarser worden. Meubelstukken uit het eind van de 19e eeuw zijn nog wel te vinden.De eiken meubels uit deze periode zijn vrij imposant door het vele, fraaie houtsnijwerk en de forse afmetingen. De met mahonie of noten fefineerde meubelstukken zijn verfijnder van vorm en hebben sierlijke decoraties, variërend van weelderig tot vrij ingetogen. Antiek wordt tegenwoordig veelvuldig gereproduceerd.

Klassieke stijlen
We kennen een grote variatie in klassieke stijlen. Van een strakke zakelijke – tot een zeer romantische stijl. Engelse meubelen geven een goed voorbeeld van romantisch hedendaagse antiek. Veelal staan deze meubelstukken in klassieke meubelzaken. De meubels bestaan uit de houtsoorten mahonie, taxus, noten en kersen. Ook de keuzes van mooie meubelstoffen worden steeds groter.

Als u antiek gaat combineren met klassiek

Heeft u een mooi antiek meubelstuk in het bezit, maar u wilt geen klassiek interieur, probeer dan een plaatsje te reserveren in uw woning. Durf deze plek dan te markeren met een volle kleur op de wand en staat als een huis! Antiek combineert prima met een moderne inrichting.

Modern
Als we het over een moderne stijl hebben, is dit in de meubelbranche veelal strak, en tijdloos. Modern heeft een rustige basis, waar je de accentkleuren in ziet aangebracht, ook tref je er vaak designklassiekers aan.  Moderne meubels zijn vaak afgeleid van de japanse stijlmeubels en de design meubels.

De meest favoriete materialen in een modern interieur zijn: glas, roestvast staal, hout en kunststof.

Kleuren en dessins
Kleuren als limoengroen, oranje, paars, wit, zwart, en bruin zijn tegenwoordig heel erg in trek. Ook de muren zijn effen en vaak voorzien van kleurvlakken of behang in streep, stippel motief of een grote bloemprint.

Wat is momenteel de trend.
Tegenwoordig kunt u naar hartelust combineren binnen je persoonlijke smaak. Alles kan, oneindig veel mogelijkheden. Of het nu in is of niet? U bepaalt toch zeker wat u mooi vindt of niet.

Design
Bij het woord design denken we natuurlijk als eerste aan de design klassiekers van ontwerpers. De stoelontwerpen zijn echt statussymbolen geworden. Een origineel exemplaar is zeer gewild en dus heel schaars.  Het is niet zo dat alle ontwerpen zo comfortabel zijn, maar worden dan gekozen voor een bijzondere vormgeving.

Modern design op de dag van vandaag, komen uit Italie, Denemarken en ons eigen Nederland. Elk jaar worden er design beurzen gehouden. Wie van Design houd is de meubelbeurs in Milaan echt een aanrader. Dichter in de buurt en zeker voor jong talent moet u eens gaan kijken naar de interieurbeurs in Kortrijk in Belgie.

Wanneer u kiest voor design in uw interieur, geef ze dan een mooie plaats en voldoende ruimte en combineer ze met strak interieur, of meubilair op de dag van vandaag en een opvallend karpet.

Landelijke – of Cottagestijl.
Als u oude tijden wilt doen herleven en heeft u een Bourgondische instelling, dan gaat u voor de landelijke stijl. Veel natuurlijke elementen en een hele sterke binding met het leven buiten. Een nonchalante levenshouding pas t ook bij deze stijl.

De meubels bestaan uit , grenen , of teakhouten tafels, stoelen, bankjes, kasten en kleine boeren meubeltjes zoals dekenkistjes, krukjes en trapjes. Tegenwoordig worden deze meubels veelvuldig geproduceerd in indonesie en Oost Europa. We hebben dus een ruime keuze aan tafels, stoelen en kasten.

Wanneer u een zithoek zoekt in een landelijke stijl moet je echt op zoek gaan. Forse afmetingen. Deze vind je veelal in klassieke meubelzaken. Kies voor de verlichting leuke schemerlampjes, of wandlampjes of tegenwoordig ook weer de terugkomende kroonluchters.

Als u romantisch bent ingesteld, zoek stoffen met bloemmotieven, de afwerking voor de meubels, wanden en vloeren naturel of schilder ze in de kleuren gebroken wit of antiektinten. Een Bourgondische sfeer maakt de kleuren, blauw, geel , bruin, groen en naturel wit gebruikelijk.
Romantisch natuurlijk altijd de rode tinten.

De Cottagestijl is een lekkere stijl om je in uit te leven. Je past de sfeer aan in de seizoenen waar u zich bevindt.

Koloniale Stijl.
De koloniale stijl wordt meestal geassocieerd met donkere meubels, maar meubels van riet en bamboe horen daar ook bij. Het straalt een warme sfeer uit.

Vaak hebben ze forse afmetingen en zijn ze gemaakt van bamboe, rotan en teakhout. De fauteuils en stoelen zijn vaak bekleed met donkerbruin, zwart of naturel leder. Koloniale meubels zijn heel mooi te combineren bij een wit interieur. Sfeer is ruimtelijk, maar nog steeds straalt deze warmte uit. Als u iets meer kleur wilt toepassen in het interieur, kies dan voor geeltinten op de wanden.  Als u de meubels plaatst op een houten vloer leg daar dan een mooi karpet bij, dat is geweldig. 

Als u uw woning ingericht heeft met koloniale meubels , dan oogt het soms wat somber. Door dit op te vrolijken gebruik je kleurrijke accessoires, kussens en kleden. Bekleed je stoelen met een effen stof in een lichte tint in plaats van leder.

Mexicaanse trend
Er komt steeds meer belangstelling voor Mexicaanse interieurs. Misschien word dit wel de nieuwste trend. Denk daarbij aan de stenen tuinhaarden die al sinds jaren hier verkocht worden. Het gaat nu over naar het interieur.

De sfeer bepaalt een warme en temperamentvolle mexicaanse inrichting.  We kennen de traditionele stijl die is afgeleid van de Maya cultuur en de koloniale stijl met duidelijke elementen uit de spaanse cultuur. De traditionele meubels is in hoeveelheid nog schaars. Ze zijn vaak met de hand gemaakt uit natuurlijke materialen. Koloniale interieurs zijn de donkere houten meubels met sierlijk houtsnijwerk en geglazuurde tegels.

Een Mexicaans interieur is zonder twijfel zeer geschikt voor de zonaanbidders onder ons. Als u traditioneel gaat , verwacht dan niet teveel van het wooncomfort. Typische mexicaanse elementen kunt u prima combineren met neutrale basiselementen.

Marokaanse stijl
Het marokaanse interieur is rijk versierd met verfijnd houtsnijwerk en verschillende decoraties. De vormgeving en stijl is regio gebonden, zo kent de woonkamer in Marrakech een traditie van bont geverfd hout.  We kennen ook de Andalusische stijl met het open houtwerk.  De interieurs hebben een rijke uitstraling. Banken zijn veelal bewerkt met prachtig houtsnijwerk en bekleed met stoffen van hoge kwaliteit.

De Marokkaanse woonkamer is van oudsher een vertrek in huis waar iedereen samen met de gasten eten en gepraat wordt. Het interieur straalt gastvrijheid uit.  Kenmerkend is de ronde of achthoekige tafel, waaraan de gasten kunnen aanschuiven om met elkaar uit  een grote schaal te eten.  Ook word veel gebruikt gemaakt van bijzettafeltjes. Banken hebben geen rugleuning en worden tegen de muur geplaatst, ook voorzien van vele kussens.