WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Offerte Hypotheek

Je hebt eindelijk een keuze kunnen maken welke hypotheek bij je past. Je hebt de risico's van de betaalbaarheid, hoogte en vorm van hypotheek vanuit diverse hoeken kunnen zien. Dit heeft geresulteerd in de hypotheek met de rente en de voorwaarden die goed bij jou passen. Je laat de offerte aanvragen en krijgt deze binnen. Je controleert deze samen met je financieel adviseur en gaat na of deze volledig, naar wens en volgens afspraak is. Je tekent de offerte en verstuurt deze.
   
Het versturen van de offerte naar de geldverstrekker is niet het afsluiten van de hypotheek! De offerte is immers gebaseerd op de vermelde gegevens in de aanvraag van de offerte. Deze dienen nu vergeleken te worden met de werkelijkheid middels 'bewijs'-stukken. Dit om fraude te voorkomen. De meest voorkomende gegevens zijn hieronder kort opgesomd:
   
Originele werkgeversverklaring: Aan de hand van deze verklaring van de werkgever kan de geldverstrekker zien of je in vast dienstverband werkt en wat je bruto jaarsalaris met vaste bestandsdelen (je inkomen) is. Ook dient erop vermeld te staan of er leningen bij de werkgever lopen en of je DGA bent. De verklaring moet altijd volledig worden ingevuld, inclusief stempels en handtekeningen van verantwoordelijken.

Kopie recente loonstrook: Om te verifiëren of je daadwerkelijk inkomen ontvangt, zal de geldverstrekker een kopie van je loonstrook willen zien. Hierop staan veel (controle-) gegevens. Je persoonlijke gegevens, de gegevens van je werkgever, personeels- en dienstverband gegevens en de opbouw van uw bruto- naar nettoloon.

Kopie paspoort of identiteitskaart: Geen rijbewijs- dat is een legitimatiebewijs. Je nationaliteit dient vermeld te zijn op dit bewijs. Een tussenpersoon of bank zal het bewijs willen zien uit jouw handen, deze controleren, kopiëren en aftekenen.

Origineel taxatierapport: Een hypotheek stoelt naast een bestendig inkomen uiteraard op het onderpand. De geldverstrekker wil graag weten wat je met het geld aankoopt. Er staan enkele waarden in die van belang zijn voor de totstandkoming van een hypotheek:

•    De verkoopwaarde vrij van huur en gebruik: dit is de waarde van een woning op de vrije verkoopmarkt. Dit hoeft niet perse de koopprijs te zijn.
•    De executiewaarde: deze is voor veel geldverstrekkers van de belang. Dit is namelijk de prijs die ze kunnen verwachten als je woning onverhoopt op de veiling moet worden aangeboden (geëxecuteerd). Globaal ligt dit tussen de 87 en 90% van de vrije verkoopwaarde.
•    Eventueel worden deze waarden aangevuld met de waarde na verbouw indien dit van toepassing is.
•    Sommige servicegerichte taxateurs zullen ook de herbouwwaarde vermelden.

Het waardeoordeel moet goed onderbouwd zijn; zo wordt gekeken naar de ligging, de bouw en de afwerking van de woning. Ook staan er enkele publiek en privaatrechtelijke zaken in. Je kunt niet altijd iedere taxateur in de hand nemen. Sommige geldvertrekkers accepteren alleen rapporten van geselecteerde makelaars, geregistreerde makelaars (crmt-makelaars) of taxaties met bijzondere aanvullingen (bijvoorbeeld bodemonderzoek). Taxatierapporten worden afgerekend middels een nota welke vaak is gebaseerd op staffels of een promillage van de waarde van de woning. In sommige gevallen kan worden volstaan met een WOZ-beschikking of een geveltaxatie.
  
Notaris en passeerdatum: Het is voor een geldverstrekker uiteraard van belang wanneer je het geld nodig hebt: de datum van passeren. Nog belangrijker is bij welke notaris, daar wordt het geld immers in eerste instantie naar overgemaakt en de notaris zorgt dat het geld wordt verdeeld over de diverse partijen. Ook kun je tijdens het aanvragen van de offerte vaak al aangeven of je een hogere inschrijving wenst. Dit kan in de toekomst enkele honderden euro's schelen. Het is zinvol om de diverse notarissen met elkaar te vergelijken. De prijzen kunnen verschillen, maar ook de service!
  
Medisch akkoord levensverzekeraar: Omdat er bij een aankoop of een oversluiting vaak meer wordt geleend dan de executiewaarde van de woning, zal men meestal een overlijdens- risicoverzekering moeten afsluiten. Deze wordt soms los, en soms in een verzekering met een spaar- of beleggingselement gesloten. Het afsluiten van deze overlijdensrisicoverzekering is mede afhankelijk van je gezondheid. Indien je niet helemaal gezond bent, kan het zijn, dat er geen verzekering tot stand komt. De geldverstrekker zal onder de afgesproken voorwaarden de hypotheekakte niet laten passeren. Pas wanneer de verzekering medisch akkoord is, zal worden overgegaan tot uitbetaling.

Kopie koopakte: De geldverstrekker wil graag vooraf weten wat de afspraken zijn die je hebt gemaakt met de verkoper. Deze staan beschreven in de voorlopige koopakte. Deze koopakte is de grondslag voor de leveringsakte (de eigendomsakte). Zo ziet de geldverstrekker wat, wanneer en tegen welke prijs verkocht is. Een belangrijk stuk, want alle afspraken staan erin.

Overige stukken: Eventueel zijn andere stukken van belang voor een geldverstrekker: denk aan echtscheidingspapieren of een huidige eigendomsakte. Soms is ook een bouwkundige keuring noodzakelijk.